Instagram

Legendaariseen jouluosmaan ei tänä vuonna pääse - Pankki ja Public House varautuvat joulupäivän juhlijoihin

Ville Männistö ja Janne Virtanen olivat viettämässä aatonaattoa biljardin parissa. Pöydät ovat euralaisten viihdykkeenä ravintola Pankissa myös joulupäivänä. Kuvat: Maija Männistö

Euran Osmantupa ei ole ollut toiminnassa toukokuun lopulla syttyneen tuhoisan liikehuoneistopalon jälkeen. Se tarkoittaa nyt myös sitä, että kotikonnuilleen joulua viettämään saapuvat euralaiset eivät pääse joulupäivänä legendaariseen jouluosmaan.

Kukoistusvuosinaan jouluosma on tarkoittanut käytännössä sitä, että baarin päästä päähän siirtyminen voi kestää puolikin tuntia, sillä vanhoja tuttuja tulee vastaan siinä määrin, että suustaan kiinni jääminen on ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Mitä vaihtoehtoja euralaisilla tänä vuonna on sitten joulupäivän viettoon tarjolla?

Kauttualta juhlapaikkoja löytyy kaksin kappalein Turuntien molemmilta puolilta.

- Ravintola Pankissa ollaan varauduttu siihen, että ihmisiä on liikkeellä ja meillä pääsee tapamaan nimenomaan niitä vanhoja tuttuja. Itsekin odotan heidän näkemistään! joulupäivänä tiskin takana töissä oleva vuorovastaava Katariina Kaski ennakoi.

- Emme ole ottaneet joulupäivään esimerkiksi mitään esiintyjää, sillä uskomme, että nimenomaan tuttujen tapaaminen on se juttu, hän kuvailee.

Runsain joukoin liikkeellä oleviin ihmisiin on varauduttu Pankissa esimerkiksi lisäämällä istumatilaa.

- Ilmaiset biljardipelit pyörivät koko illan ja omia biisitoiveitaan saa jättää tiskille. Näillä näkymin alkuillasta järjestetään myös jonkinlainen joulu- ja musiikkiaiheinen visa, Kaski kertoo.

Osmantuvan puuttuminen euralaisesta yöelämästä on heijastellut Pankkiin jo pitkin vuotta.

- Ihmisiä on käynyt enemmän ja asiakaskunta on myös laajentunut. Sen myötä olemme esimerkiksi pidentäneet aukioloaikojamme.

Joulupäivänä Pankki on avoinna aamusta iltaan 9-03.

Vilma Kinnunen on Public Housen tiskin takana tervehtimässä joulun pyhien juhlijoita.

Myös Public House tarjoaa perinteisen vaihtoehdon euralaisille joulunviettäjille.

- Emme ole hankkineet esiintyjää joulupäivän iltaan, sillä ihmiset ovat silloin joka tapauksessa liikkeellä ja esiintyjän sijaan he arvostavat toistensa tapaamista, yrittäjä Tiina Nordlund kuvailee.

- Joulun aikaan ilmassa on erilaista tunnelmaa kuin normaalisti. Ihmiset kyllä juhlivat, mutta ehkä normaalia rauhallisemmin, hän pohtii.

Vaikka Osmantupa aikaisempina vuosina onkin ollut monen euralaisen päätepysäkki joulupäivän juhlahumussa, on väkeä riittänyt tuolloin myös Public Housessa.

- Totta kai olemme tänäkin vuonna varautuneet siihen, että ihmisiä on liikkeellä. En ole koskaan mieltänyt, että me olisimme olleet Osmantuvan kilpailijoita, sillä he tarjosivat yökerhotunnelmaa esiintyjineen, kun taas Public on erityyppinen paikka, Nordlund kuvailee Kauttuan pubitunnelmaa.

Jouluaattona Public House pitää ovensa kiinni, mutta pubi on avoinna muut joulun pyhät. Pääpäivänä eli joulupäivänä ovet ovat avoinna kello 17-02.

- Tänä vuonna tapaninpäivää seuraa arkipäivä, joten se vaikuttaa varmasti tapanin vilkkauteen.

- Siinä mielessä juhlinta joulun pyhinä on kyllä vuosien saatossa muuttunut, että omassa nuoruudessani joulupäivänäkään ei sopinut oikein lähteä ulos, mutta nyt se on ihan yleinen juhlapäivä, Nordlund kuvailee.