Instagram

Lukko sydämessä ja iholla: "Välillä Raumalla on ehkä tyydytty siihen, että pienestä kylästä ylipäätään löytyy liigaseura"

Marko Seppälä sai Lukon fanittamisen perintönä isältään. Kuva: Maija Männistö

Elettiin vuotta 2013. Helsingin Jokerit oli ollut suvereeni runkosarjavoittaja ja Rauman Lukko puolestaan selvisi pudotuspeleihin viimeiseltä eli kymmenenneltä sijalta. Pudotuspelipari oli ennakkoasetelmissa selvästi Jokereiden heiniä, mutta toisin kävi. Raumalaiset lähettivät Jokerit historiallisesti kesälomalle voitoin 4-2. Kymmenenneltä tilalta jatkopeleihin ponnistanut joukkue ei ollut koskaan aiemmin yltänyt semifinaaleihin.

– Tuo Jokereiden ja Lukon välillä käyty sarja on yksi mieleenpainuvimmista Lukko-muistoistani, Marko Seppälä kertoo.

Mielen ja sydämen lisäksi muisto liitettiin tuolloin myös Seppälän iholle, kun olkapäähän tatuoitiin Rauman Lukon lehväslogo.

– Paikallinen tatuointiliike tarjosi voitetun sarjan jälkeen Lukko-aiheisia tatuointeja puoleen hintaan. Itse taisin olla päivän ensimmäisiä asiakkaita, mutta kaikkia liikkeeseen pyrkineitä tyyppejä ei edes ehditty 12-tuntisen päivän aikana tatuoida, Seppälä muistelee.

Lukko on länsirannikolla seura, joka on janonnut uusintaa ainoalle, vuonna 1963 voitetulle mestaruudelle jo pitkään. Vaikka pyttyä ei olekaan Raumalla tuon jälkeen nostettu, Lukko on tarjonnut kannattajilleen unohtumattomia hetkiä.

– Niitä Jokerit-sarjan pelejä on tullut katseltua jälkikäteenkin Youtubesta. KalPaa vastaan pelattu playoff-sarja on jäänyt kanssa mieleen. Saatan myös muistaa joitain yksittäisiä maaleja jostain 90-luvulta. On joku joskus tainnut sanoa, että voisi sitä järkevämpiäkin asioita muistaa, Seppälä naurahtaa.

Hän sai Lukon fanittamisen isältään perintönä, vaikka perhe asuikin Kokemäellä. Raumalle Seppälä muutti vuonna 1999.

– Raumalla saa yleensä aina puheenaiheita Lukosta, vaikka toki kaupunkiin mahtuu niitäkin, joita jääkiekko ja Lukko ei kiinnosta ollenkaan.

Raumalla fanitoiminta on viime vuosina ollut poikkeuksellisen aktiivista: kannattajaryhmä on ollut mukana katsomon rakennustalkoissa, hallilla on nähty näyttäviä tifoja, reissuja on tehty pitkänkin matkan taakse ja välillä kättä on seurajohdon kanssa väännetty ihan tosissaan, kun näkemyksen fanien ja seuran kanssa ovat menneet umpisolmuun.

– Olin minäkin kerran järjestämässä ulosmarssia Lukon pelistä, kun asiat olivat seurajohdon kanssa niin pahasti ristissä, Seppälä muistelee.

Kun jääkiekkoon liittyvät asiat otetaan näin vakavasti, on se osaltaan merkki siitä, että Lukko on sydämen asia. Jos joku tapa tai toimintamalli ei miellytä, ollaan asioiden muuttamiseksi Raumalla valmiita taistelemaan.

– Ihan viime aikoina on ollut merkkejä siitä, että seurajohto ymmärtää entistä paremmin fanien merkitystä. Hommaa ei pyöritetä enää niin norsunluutornista ja muistetaan paremmin, kenelle hommaa tehdään, Seppälä kiittelee ja mainitsee samalla erityiskiitosten kohteeksi Kalle Sahlstedtin palkkaamisen Lukon urheilujohtajaksi.

– Oman seuran kasvatin ja vanhan kapteenin palkkaaminen hommaan oli hyvä esimerkki rehellisestä ja entistä avoimemmasta toiminnasta, hän kiittelee.

Jos Lukko lähivuosina voittaa sen Raumalle kauan odotetun mestaruuden, ei Marko Seppälä ole suin päin suuntaamassa uudelleen tatuointiliikkeeseen.

– Ehkä sellainen pieni vuosiluku nykyisen tatuoinnin kylkeen voisi olla silloin paikallaan, hän pohtii.

– Välillä Raumalla on ehkä tyydytty siihen, että pienestä länsirannikon kylästä ylipäätään löytyy liigassa jääkiekkoa pelaava seura. Nyt on ilmassa merkkejä paremmasta. Kohtuullisilla odotuksilla katson silti tulevaan. Vielä paljon asioita pitää muuttua, että Raumalla nostellaan kannua, Seppälä summaa.

Pitkältä tuntuvasta odotuksesta huolimatta hänen tossunsa suuntaavat säännöllisesti Rauman yhteen pyhimpään eli jäähallille.

– Itselleni Lukon pelien seuraaminen on tällä hetkellä ainoa säännöllinen harrastus. Jos hallille ei esimerkiksi lastenhoidollisista syistä pääse, tulee pelit tällöin seurattua yleensä telkkarista.

Pitsiturnaus perjantaina 3.8.