Instagram

Marraskuussa tärähtää - Ganalin Helmen appro jää historiankirjoihin

Toisen vuoden opiskelijat Ilmari Immonen, Kari Hemanus ja Oona Latva-Valkama kuuluvat approryhmään, jossa on kaikkiaan toistakymmentä henkeä. Kuva: Maija Männistö

Idea alkoi hiljalleen kypsyä. Sormia napauttamalla se ei syntynyt.

Rauman ihkaensimmäisen appron eli Ganalin Helmen appron siemen kylvettiin viime lukuvuonna.

- Itsekin olemme ihmetelleet, miksei approa ole Raumalla vielä järjestetty!

- Aloimme ensialkuun suunnitella ihan vaan jotain keikkaa, mutta sitten suunnitelmat kasvoivat, OKL:n approtiimi muistelee.

Nyt toista vuotta opiskelevien approtiimiläisten kalentereihin on kirjattu isolla 2.11. Silloin Raumalla approillaan ensimmäisen kerran ja baarikierros päätetään Teflon Brothersien keikkaan. Jatkopaikka on näillä näkymin Varastoklubi, mutta jos sen tilat näyttävät tulevan täyteen, voidaan keikka tarvittaessa siirtää Dominoon. Ja itse keikalle on tervetullut, vaikka ei olisikaan opiskelija.

Muutamia pieniä ominaispiirteitä Ganalin Helmen approssa raumalaisittain on.

"Olkoot tämä sellainen approilun peruskoulu."

- Isommissa kaupungeissa approt on yleensä nimetty jonkin yhden kadun mukaan. Raumalla kaikki baarit eivät kuitenkaan sijaitse yhden kadun varrella, Kari Hemanus kertoo.

Nyt ensimmäisellä kerralla Rauman appro suoritetaan juomalla vain yhtä tutkintonimikettä, kun isommissa approissa tutkintoja voi olla kourallisen verran.

- Olkoot tämä sellainen approilun peruskoulu, Immonen heittää.

Raumalla suoritetusta approsta saa tottakai myös haalarimerkin, joka on raumalaisen approtiimin omaa designia.

Vastaanotto yrityksissä ja kaupungin suunnalta on ollut projektitiimin mukaan erittäin positiivista.

- Tässä ei ole edes kunnolla joutunut myyntihommiin, kun kaikki ovat olleet heti niin innolla tulossa mukaan, Immonen sanoo.

Tällä hetkellä varmistuneita baareja Rauman approon on seitsemän, mutta luku saattaa kasvaa.

Isoksi voi paisua myös osallistuvien opiskelijoiden määrä. OKL:n järjestämään approon ovat tervetulleita mäen opiskelijoiden ja Rauman SAMKilaisten lisäksi myös ulkopaikkakuntien opiskelijat.

- Voivat tulla vaikka Rollosta asti!

Turun, Tampereen ja Porin suuntaan on sovittu esimerkiksi Onnibussin kanssa diili, että approon osallistuvat opiskelijat saadaan kuskattua kanaalikaupunkiin sopuhintaan.

Porilaisten kanssa on puolestaan hierottu sopimusta, että he saapuisivat Rauman tapahtumaan, jolloin vastaavasti raumalaiset opiskelijat tekisivät reissun Poriin.

- Odotukset ovat toki korkealla. Kun Teflareiden setti alkaa, voi huokaista, että jes! Vaikka approssa baareja kierretäänkin ulkosalla, eikä säästä ole koskaan marraskuussa takeita, ei se keli ole OKL:n juhlimiseen yleensä vaikuttanut, Immonen virnistää.