Instagram

Metsä tarjoaa nyt ilmaista herkkuruokaa –"Niitä vain oli ja oli! Piti lähteä silmät kiinni kotiin"

Kerätyistä sienistä Ida Lamminpää valmistaa yleensä sienipiirakkaa ja sienikastiketta. Tapana on myös kuivata sieniä ja laittaa niitä muihinkin ruokiin.

Kyllä nuoret aikuiset sienimetsässä käyvät, mikäli somea on uskominen!

Raumalaislähtöinen Ida Lamminpää on yksi niistä, joka on julkaissut Instagramissa tunnelmia syksyisen sieniretkensä saldosta.

Viime sunnuntaina hän löysi läjäpäin herkkua Rauman Lapissa sijaitsevasta (salaisesta) suppilovahveroapajasta.

– Oikein suojainen ja kostea paikka pitää löytää.. Niitä vain oli ja oli! Piti lähteä silmät kiinni kotiin, kun oli menoa, eikä voinut jäädä pidemmäksi aikaa, Lamminpää naurahtaa.

Innostus sienestämiseen on syttynyt oman äidin kautta, jonka kanssa hän metsässä useimmiten käykin. Lamminpää on tänä vuonna ollut sienessä jo muutamaan otteeseen ja menossa vielä uudelleenkin.

Jos hyvien sienipaikkojen perään utelee, saa yleensä vastaukseksi epämääräisiä suuntia ja hivenen vaivaantuneen naurahduksen. Lamminpääkin toteaa, että oma paras paikka löytyy etsimällä – tai sitten se on perimätietoa! 

– Meidän sienipaikat on ennestään tuttuja, äidin vakiopaikkoja. Ne ovat löytyneet vahingossa ja sitten siellä on käyty, kun todettu hyväksi! Ei niissäkään joka vuosi ole sieniä ollut, sienestäjä muistuttaa.

Suppilo- ja keltavahveroiden lisäksi Lamminpää etsii metsän kätköistä kahta muutakin sientä: vaaleaorakasta sekä lampaankääpää.

– Ne voi sekoittaa keskenään, mutta ei kyllä muihin. Käytetään vaaleaorakasta ja lampaankääpää ihan samanlaisesti kuin suppiksia ja kanttarelleja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Viikonloppuna piti käydä vähän sienestämässä 🌲🍄 #syksy #parasvuodenaika #sienessä #vaaleaorakas #kanttarelli

Henkilön Vera (@veralaitakari) jakama julkaisu

Niitä ei siis tarvitse esikäsitellä, Lamminpää neuvoo. Lampaankääpä ja vaaleaorakas sopivat muun muassa kastikkeisiin ja piirakoihin.

– Lampaankäävän voi myös esimerkiksi leivittää ja paistaa pannulla niin kuin pihvin, mutta sitä ei olla kokeiltu – vielä!

Niin kuin sienipaikatkin, myös sienitieto on äidiltä opittua.

– Viime kerralla löydettiin myös sattumalta pari mustatorvisientä!

Sienestäjät kommentoivat somessa, että mustatorvisieniä tuntuu tänä syksynä tulevan vastaan enemmän kuin lähivuosina. Suppilovahveron sukuun kuuluva tumma herkku on sekin erinomainen ruokasieni.

Lamminpää kertoo, että alunperin hän meni meni metsään äitinsä kaveriksi ja ulkoilun vuoksi. Mutta sienestämiseenkin voi pikkiriikkisen hurahtaa.

– Kun sieniä löytyy hyvin, niin on oikeasti myös kiva etsiä niitä. Ja yksi kanttarelli on parempi kuin ei mitään! hän vielä rohkaisee.

Toki yksi huono puolikin on.

– Inhoan hirvikärpäsiä. Ne vähän vie nautintoa sienestämisestä! Lamminpää naurahtaa.

Vaalea lampaankääpä erottuu hyvin sammaleen joukosta. Arkistokuva: Esa Urhonen

MENE METSÄÄN

Suomessa muuten pidetään kuluvan kaksiviikkoisen aikana kirjaa siitä, paljonko ihmiset liikkuvat metsässä. Mennään metsään -kampanja kehottaa jokamiestä, jokanaista ja jokahenkilöä käyttää oikeuttaan metsässä liikkumiseen.

Kampanjasivustoon pääset tutustumaan TÄSTÄ.

Tahdonilmauksen tarkoituksena on suojella jokamiehen oikeuksia ja saada ne Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Sinne pääsevät vain sellaiset perinteet, joita kansalaiset aidosti käyttävät ja arvostavat.

Jo kampanjan avauspäivänä maanantaina ulkoiluja tuli päivän aikana noin tuhannen tuntivauhdilla.