Instagram

Millainen ruoka vetää festareilla? - 3 vinkkiä Ruissin ruokatarjonnasta

Parhaimman burgerin etsiminen Ruisrockista tulee olemaan pitkällinen, mutta mukava tehtävä. Kuvat: Maija Männistö

Moni odottaa Ruisrockin artistijulkaisuja kieli pitkällä, mutta vuodesta toiseen yhä enemmän festarikävijöitä kiinnostaa myös se, millaisilla herkuilla nälän voi Ruissalossa musiikin lomassa taltuttaa.

Sekä Ruissin ruoka- että juomapauoli näyttäytyvät tänä kesänä ennenäkemättömässä laajuudessa.

- On paljon eri tyyppisiä burgereita, jotka tehdään alusta asti käsin korkealaatuisesta kotimaisesta lihasta huippukokkien reseptien mukaan, fressiä fuusioaasialaista, jenkkityyppisiä smokery-herkkuja, tulisia wingsejä, 2010-luvulle päivitettyjä ranskalaisia, Välimeren ja Meksikon makuja, aidossa puu-uunissa valmistettua napolilaista pizzaa, laadukas á la carte -ravintola sekä pienten toimijoiden kotimaista jäätelöä, tuottaja Satu Kankaristo luettelee.

"Tänä vuonna muun muassa nyhtöherne on vahvassa roolissa."

Vuosi vuodelta kasvanut kasvis- ja vegebuumi on otettu huomioon myös Ruisrockissa. Kun viime vuonna nyhtökaura oli valikoiduilla ruokakioskeilla Ruissalossa se puhuttavin juttu, tänä vuonna luvassa on taas uusia tuulia kasviproteiinien maailmasta.

- Miltei jokaisella ravintoloitsijalla on listoillaan vähintään yksi kasvisvaihtoehto. Lisäksi on ravintoloita, joista saa vain kasvis- ja vegaaniruokaa, tänä vuonna muun muassa nyhtöherne on vahvassa roolissa.

Panostukset Ruisrockin juoma- ja ruokapuoleen ovat suuria, sillä pelkkä musiikki ei enää riitä tuottamaan festarikävijöille kokonaisvaltaista kesäviikonlopun elämystä.

- Festariruoka on elänyt viime vuodet suuressa murroksessa, perinteiset kebab-annokset ja muut puolivalmisteet tuntuvat olevan historiaa, pinnalla ovat tuoreet ja lähellä tuotetut raaka-aineet sekä uudet kiinnostavat maut.

- Ruuan merkitys nousee vuosi vuodelta Ruisrockissa. Ihmiset haluavat nousta arjen yläpuolelle niin keikkojen kuin makuelämystenkin avulla. Tiedän monia, joille musiikki on toissijaista - tärkeämpää on vietetty aika ystävien kanssa, hyvä ruoka sekä muut festivaalipalvelut, Kankaristo kertoo.

"Perinteiset kebab-annokset ja muut puolivalmisteet tuntuvat olevan historiaa."

Myös Ruisrockin ensi kesän juomatarjonta tulee olemaan kaikkien aikojen laajin.

Olutvalikoima laajenee Sinebrychoff Beer Gardenin sekä Brooklyn Breweryn tuotteita esittelevän Bar Brooklynin myötä ja mukana myös Koffin uutuus, vahvasti humaloitu American lager.

Drinkkibaareja tulee festivaalialueelle yhteensä kymmenen.

- Viinit ovat olleet oleellinen osa Ruisrockin tarjontaa jo viime vuosina ja ensi kesän hitiksi veikkaan Cono Surin Brut roséeta, vaikka riesling varmasti ylläpitää edelleen suosionsa ykkösviininä Ruisrockissa, tapahtuman tuottaja Annakaisa Anttila kertoo.

Kuvakaappaus: ruisrock.fi

Kamu tekee tottakai ennen festareita suunnitelman siitä, minkä artistien keikat ovat must see. Samalla tavoin listaamme ennakkoon myös ruokakojut, joille haluamme pistäytyä.

Tässä Kamun tärpit ruissiruokailuihin!

1. PARHAAN BURGERIN METSÄSTYS

Tähän hommaan tarvitsee melkeinpä kolmen päivän lipun, sillä mainitsemisen arvoisia burgereita tarjoilee ruissiviikonloppuna useampi koju. Jo viime vuonna Treffi pubin yksinkertainen, mutta sitäkin maukkaampi burgeri sai kesäsandaalit jaloissa pyörimään. Vain maistamalla selviää, yltävätkö Naughty burgerin tuhmuudet, Heimo burgerin pitkään haudutettu kassler ja whisky BBQ-kastike tai Papa's Smokery BBQ:n savustettu häränselkä samalle tasolle.

Se on varmaa, että parhaan burgerin metsästys Ruississa on tänä vuonna makoisaa hommaa!

P.S. Heimo burger lupaa verkossa tarjoavansa omat burgerinsa festarikävijöille tiskiltä käteen alle minuutissa (!).

2. LAADUKASTA PIZZAA

Wood & Wire panostaa erityisesti pizzapohjaan, joka valmistetaan aidossa italialaisessa puu-uunissa. Kokin suositus on tietenkin margarita-pizza, jonka yksinkertaisten täytteiden rinnalla kaikki pizzan osaset pääsevät herkuttelijan makunystyröillä oikeuksiinsa. Kamu suosittaa kokeilemaan myös erikoisempaa kuhan, rucolan ja sitruunan yhdistelmää pizzassa!

3. VÄHÄN MAKEAA VÄLIIN

Festarit ja churrot eivät ole ensimmäisenä mieleen tuleva asia ruissiruokailua miettiessä, mutta tänä kesänä sekin on mahdollista. Kun asiaa ajattelee toisen kerran, sokerinen churro ja sula suklaakastike saavat kuolan valumaan. Churros-cafén churrojen kylkeen voi tilata myös kinuskia, maitomakeaa, mansikkaa tai omenaa. Tällaisen sokeripommin jälkeen jaksaa bailata!

Kaikki Ruisrockissa mukana olevat ruokakojut on listattu täällä.