Instagram

Miltä maistuisi seksihelle-olut? Entä ruohonleikkuu-olut? Raumalainen olutharrastaja vinkkaa sopivat juomat erilaisiin kesähetkiin

Harri Metsäjoki kehottaa maistamaan erilaisia oluita rohkeasti. Kuva: Fábio Alves

Kaupan hyllyillä on olutta pulloa ja tölkkiä toisen perään! Jos olusista ei kovin paljon mitään tiedä, voi olla vaikeaa valita täydellinen tuopponen juuri oikeanlaiseen tilanteeseen.

Siksi Kamu ottikin yhteyttä raumalaiseen olutharrastajaan Harri Metsäjokeen, joka vinkkasi hyviä huurteisia erilaisiin kesän rientoihin ja rentoutumisen hetkiin. 

SEKSIHELLE-OLUT

"Ja heti mennään Poriin. Mutta tämä on ansaittu suositus, Ruosniemen Panimon Sihteeri Belgian Spiced Ale. Maku on raikas ja kesäinen. Olut on maustettu korianterin siemenillä, inkiväärillä ja mustapippurilla. Prosentteja siinä on 4,1, joten kesähelteellä niitä voi hyvin kumota useammankin."

MAKKARA-OLUT

"Laitilan Kukko Vehnä on saksalaistyylinen vehnäolut. Ja Saksahan on makkaramaa, eli ymmärtävät hyvä päälle. Tästä on nyt uusi 5,5 prosentin olut, joka on reseptiikaltaankin uusi verrattuna 4,7 prosentin Kukko Vehnään. Oluen hedelmäisyys ja tukeva runko leikkaavat hyvin makkaran rasvaisuutta."

RUOHONLEIKKUU-OLUT

"Uusikaupunkilaisen Vakka-Suomen Panimon Nokkospils on yrttimäinen ja ruohoinen. Siitä tulvii läpi kesäinen niitty, eli voi hyvin fiilistellä työnsä jälkeä."

SAUNANSYTYTTÄMIS-OLUT

"Tähän sopisi hyvin uuden pienpanimon Tampere Brewing & Distillingin 5,2 prosenttinen American Lager. Lager on perinteisesti ollut saunaolut. Se on kepeää ja helposti juotavaa, mutta amerikkalaisesta humalasta tulee sopivasti särmää. Perinteinen, muttei kuitenkaan. Oluella on myös paikallisväriä, sillä panimon puuhamies Mika Pirinen asuu Raumalla."

Kesäistä kalaonnea Metsäjoki lähtisi kasvattamaan kylmäsavulagerin avustuksella. Kuva: Dawid Zawila

MANSIKKAKAKKU-OLUT

"Raumalaisen Linden Breweryn Three Amigos on tyyliltään New England IPA. Jujuna on , että siinä on käytetty laktoosia ja suutuntuma on todella hedelmäinen ja pehmeän makea. Alkoholia oluessa on 5,5 prosenttia. Sopii hyvin kesäisiin jälkkäreihin. Juomien valinnassa pätee muutenkin sääntö, että joko valitsee täydellisen vastakohdan tai juoman, joka on mahdollisimman paljon samanlainen.

KALAONNI-OLUT

"Takatalo & Tompurin Kaski kylmäsavulager toimii hyvin sekä jos onni potkaisee että jos se potkaise. Olut on tiettävästi maailman paras – ja ainoa – kylmäsavulager. Panimo sijaitsee tuolla itärajan tuntumassa. Toinen panimolaisista on savustaja ja savustaa itse kaikki maltaat. Savun maku on aivan erilainen kuin muissa savuoluissa.  Tästä tuli savulohimielleyhtymä, eli vaikka kalaa ei saisikaan, niin tulee savukalan fiilis."

FESTARI-OLUT

"Fat Lizard 101 California Pale Ale ja kaikki muutkin saman panimon kevyemmät tölkit sopivat hyvin kesäbileisiin. Tölkissä on 360-kansi, eli kansi lähtee kokonaan pois ja tölkistä tulee kuin lasi. Oluthan on parasta tuopista! Niin nyt siellä festareilla ei tarvitse kantaa mitään lasia. California Pale Alessa on myös paljon hedelmäisyyttä ja Amerikan humalaa."

Harri Metsäjoki lähestyi Kamun antamaa oluttehtävää paikallisesta näkövinkkelistä: hän halusi nostaa jalustalle lähituotteita. Kuva: Henrika Bäcklund

KUKA?

Juomavinkkien takana on raumalainen Harri Metsäjoki, joka ylistää maltaan mahtia ja humalan hehkumaa suositussa Reittausblogissaan. Metsäjoki on harrastanut oluita jo yli 12 vuotta. Blogia hän on pitänyt pystyssä viimeiset kahdeksan.

MITÄ?

Metsäjoki arvostelee blogissaan asiantuntevasti eri oluita. Blogia hän alkoi alkujaan pitää sen takia, että halusi alkaa kartoittaa omaa tietopankkiaan. 

MIKSI?

Metsäjoki tutustui oluisiin opiskeluaikanaan, kun hyllytti yhden panimon tuotteita alueen eri kauppoihin. Etiketit alkoivat vilistä silmissä houkuttelevina, ja sitten oli ryhdyttävä maistelemaan. "Ennen tiesin, että olut on joko tummaa tai vaaleaa. Siitä se sitten lähti." Hän kehottaakin maistamaan erilaisia oluita rohkeasti ja on varma, että jokaisen makuun taatusti löytyy joku olut.