Instagram

Mitä! Enää ei saa sulattaa uudenvuoden tinaa – korvaajat testissä

Mehiläisvaha osoittautui testissä parhaaksi tinan korvaajaksi. Se sulatettiin perinteisessä tinakauhassa ja kipattiin sen jälkeen lumella täytettyyn ämpäriin. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Vuodenvaihde 2017–2018 jää viimeiseksi uudeksivuodeksi, jolloin kotitalouksissa saa valaa lyijyä sisältävää tinaa. Tinojen myynti loppuu maaliskuussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ovat jo antaneet omat suosituksensa tinan korvaajiksi.

– Sokeri ja mehiläisvaha ovat meidän tiedossamme olevat vaihtoehdot, Tukesin ryhmäpäällikkö Marilla Anttila vinkkaa.

Raumalla tinoja ei löydy enää esimerkiksi Prisman, Citymarketin tai Tokmannin valikoimista.

Uudenvuoden tinat päätyvät kieltolistalle maaliskuun alussa, kun EU kieltää lyijyn myynnin kuluttajatuotteissa.

Vaikka lyijyä sisältävien tinojen myyntiä ei ole vielä kielletty, Anttila tietää, että osa kaupoista on päättänyt olla myymättä tinoja jo tänä uutenavuonna.

Raumalla tinoja ei löydy enää esimerkiksi Prisman, Citymarketin tai Tokmannin valikoimista.

Uudenvuoden tinoja ei kielletä syyttä. Perinteinen uudenvuoden tina sisältää pahimmillaan jopa 95 prosenttia lyijyä. Ympäristön lisäksi lyijy on vaarallista terveydelle.

THL:ta kerrotaan, että erityisen vaarallista on tinaa kuumennettaessa ilmaan nousevien lyijyhöyryjen hengittäminen.

Lyijy saattaa heikentää hedelmällisyyttä, vaurioittaa sikiötä, vaikuttaa lapsen keskushermostoon ja aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa olevalle lapselle.

Seuraavassa selviää, miten toimivat tinan korvaajat mehiläisvaha, sokeri ja steariini.

Lumiämpärissä jähmettynyt mehiläisvaha muistuttaa ulkomuodoltaan korallia.

TINAN KORVAAJA NUMERO 1: MEHILÄISVAHA

Ohje: Sulata pala mehiläisvahaa tinakauhassa tai vesihauteessa. Kippaa sulanut vaha kylmään veteen tai lumella täytettyyn ämpäriin. Sula vaha jähmettyy viileässä, jolloin uudenvuoden hahmotelma muodostuu.

Huomioi: Mehiläisvaha sulaa 60 asteessa ja leimahtaa jo 200 asteessa (uudenvuoden tina sulaa 180 asteessa). Turvallisin tapa sulattaa mehiläisvaha on tehdä se vesihauteessa, sillä silloin vahan lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi.

Jos mehiläisvaha syttyy palamaan, tukahduta palo sammutuspeitteellä tai vaikka kattilankannella. Vedellä sammuttamista ei kannata yrittää, sillä silloin kuuma vaha roiskuu ympäriinsä.

Kertaalleen valetun mehiläisvahan voi hyödyntää uudelleen muovailuvahana tai vaikka kynttilämassana.

Kommentit: Lumiämpäriin kipattu mehiläisvaha on paras tinan korvaaja. Mehiläisvaha sulaa nopeasti, muistuttaa jähmetyttyään kaunista korallia ja tuoksuu hyvältä.

Psst! Vesiastiaan kaadettu mehiläisvaha muotoutuu eri tavalla kuin lumiämpäriin kaadettu. Näyttää vähän paistetulta kananmunalta.

Sula steariini muotoutuu kylmässä lumessa tinan tapaan.

TINAN KORVAAJA NUMERO 2: STEARIINI

Ohje: Hyödynnä loput kynttilänpätkät ja vala steariinista uudenvuoden hahmotelma. Kuumenna kynttilänpalat vesihauteessa tai puhtaassa tinakauhassa. Kaada reippaasti kylmään lumella täytettyyn ämpäriin.

Huomioi: Jos valitset kuumennustavaksi tinakauhan, älä kuumenna steariinia liikaa, sillä se saattaa leimahtaa palamaan. Kynttilän sydänlangat kannattaa nyppiä irti ennen kuumennusta.

Kuuma steariini jämähtää veden pinnalle tasaiseksi levyksi, joten jos maassa on lunta, kannattaa jäähdytyksessä suosia vesiastian sijaan lumihankea.

Kommentit: Sula steariini vaatii lumihangen. Jos kauha on likainen, steariini värjäytyy helposti.

Tinakauhassa sulatettu sokeri ehti kärvähtää ennen kuin se kaadettiin kylmään vesiastiaan.

TINAN KORVAAJA NUMERO 3: SOKERI

Ohje: Sulata pari ruokalusikallista hienosokeria tinakauhassa. Jatka kuumentamista, kunnes sokeri sulaa ja muuttuu läpikuultavaksi. Kippaa sulanut sokeri kylmään vesiastiaan.

Huomioi: Kuumennettu sokeri on erittäin polttavaa, joten varaa vesiämpärin lisäksi kuumennuspisteen viereen myös sammutusvälineistö.

Kommentit: Sokeri syttyy helposti palamaan, ja niin kävi myös testikerralla. Jos sokeria on kauhassa liikaa, reunat leimahtavat ja keskiosan kiteet jäävät valkoisiksi.