Instagram

Mitä eroa on taikurilla ja mentalistilla, Pete Poskiparta?

Turussa asuva Pete Poskiparta on alkujaan kotoisin Uudestakaupungista. Kuva: Suvi-Kukka Kärkkäinen

Mentalisti Pete Poskiparta esiintyy Kulttuurikuppila Brummissa perjantaina. Kamu esitti Poskiparralle muutaman tiukan väitteen.

Mentalisti ja taikuri ovat yksi ja sama asia.

Eivät ole. Taikurit tekevät käsillään ja ovat niin sanottuja käsityöläisiä. Mentalisti työskentelee päällään ja suullaan. Temppujen salaisuus on täysin toisenlainen. Mentalismissa ei auta, vaikka kuinka tarkkaan katselisi, mitä lavalla tapahtuu, sillä siellä ei piiloteta hihaan yhtään korttia. Mentalismi on yksi taikuuden genre, kuten vaikka musiikin puolella jazz.

Olet psykologian ammattilainen.

Väärin, en ammattilainen, mutta innokas harrastaja. Olen lukenut lukemattomia kirjoja, mutta käyttö on soveltunut tehdessä. Ihmisten lukemisesta tulee tässä työssä automaatio. Kuten joskus meille on opetettu a,b,c,d,e ja niin edelleen. Niistä syntyy tavuja, sitten sanoja. Mentalismissa oivallus rakentuu samaan tapaan.

Ihmiset ovat helposti höynäytettävissä.

Käytännössä joo. Se ei ole tyhmyyttä, se on minusta väärä sana. Ihminen on hyväuskoinen ja luottaa, että häntä kohdellaan kuin hän kohtelee muita. Jos itsellä ei ole aikomusta varastaa toisen lompakkoa, ei tule ajatelleeksi, että oma lompakko viedään. Oma yleisöni on enemmän vastaanottavainen kuin skeptinen. Pyrin tarkoituksella luomaan sellaisen ilmapiirin. En yritä ähäkutittaa, vaan että lähdetään pelaamaan samalla puolella.

Et ole koskaan epäonnistunut lavalla.

Olen montakin kertaa, mutta se kuuluu tähän alaan. Edesmennyt mentorini Bob Cassidy sanoi, että jokaisen mentalistin pitäisi epäonnistua esityksessä ainakin kerran, sillä se lisää inhimillisyyttä. Välillä käy niin, etten löydä seteliä oikealta yleisön jäseneltä, mutta pystyn kyllä paikantamaan, millä pöytäseurueella se on. Jos multimokia tapahtuu, vaikka viiden minuutin tempun pohjustuksen jälkeen, se kyllä syö miestä. Onneksi isompi moka tapahtui viimeksi varmaan viisi vuotta sitten.

Mentalismilla menee hyvin.

Tuntuu, että se on jopa buumi. Yksi teatteriohjaaja antoi kerran varsin uskottavan teorian. Maailma on nyt niin hektinen, pörssikurssit menevät ylösalas ja uutisia tulee 24/7. Ihmiset hakevat viihteestä ajankuvaa. Ehkä mentalisti näyttäytyy sellaisena henkilönä, jolla on kaikki palikat hallussaan.