Instagram

Mitä hääjahja saa maksaa? - tätä pohtii moni muukin

Häät voivat maksaa sievoisen summan, mutta painetta rahasta voidaan tuntea myös vieraiden keskuudessa. Kuva: Sweet Ice Cream Photography

Kesähäiden sesonki on täällä! Se tietää polttareita, harjoitusillallisia ja varsinaisia hääjuhlia. Juhlakauden keskellä raha nousee väkisinkin keskiöön: maksavatko kaikki samana verran polttareista, voiko morsian vaatia kaasoja ostamaan uudet mekot ja miten paljon rahaa hääparille pitäisi antaa lahjaksi?

Suomalaisten kukkaron nyörien höllyyttä on nyt tutkittu häälahjojen hankinnan osalta.

Enemmistö tuhannesta suomalaisesta pitää sopivana enintään sadan euron lahjaa. Miehet ovat hieman naisia anteliaampia lahjanantajia.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan 41 prosenttia vastanneista katsoi sopivan häälahjan arvoksi 50-100 euroa. Enintään 200 euron arvoista lahjaa piti järkevänä 26 prosenttia vastanneista.

Yksikään vastannut ei suosinut yli 500 euron häälahjaa. Yli 200 euron ylittävää lahjaa suosi vain kuusi prosenttia vastanneista.

Raha on suomalaisten mielestä selvästi kuitenkin suosituin häälahjan muoto. Vain neljännes antaisi mieluummin tavaroita. Kirjekuoreen ei silti sujauteta useinkaan kahisevaa, sillä käteisen sijaan häävieraat suosivat lahjakortteja ja tilisiirtoja.

Kovin yksioikoista lahjasumman päättäminen ei silti ole. Jos esimerkiksi kaaso ja bestman ovat käyttäneet jo polttareihin kiitettävän summan rahaa, he ovat olleet auttamassa häiden järjestelyissä ja ovat vielä varsinaisena hääpäivänäkin niin sanotusti töissä kaatelemassa juomia ja hoitamassa muita juoksevia asioita, pitääkö heidän silti vielä antaa erillinen häälahja?

LUE MYÖS: KOLUMNI: Uhkavaatimuksia, kiukuttelua ja tappelua! Oletko järjestämässä polttareita? Tiedät siis, että se voi olla aika säätöä