Instagram

Mitä ihmettä on Laitilan vuoden vaihteen juhlissa tarjottava kaljavelli?

Ruskeaa velliä voidaan tuunata juustolla, pullan paloilla ja rusinoilla. Kuva: Juha Sinisalo

Laitilan urheilutalolla vietetään vuoden vaihdetta perinteisten puheiden ja ilotulitteiden siivittämänä. Illan menu sen sijaan saa hieraisemaan silmiä: kanasoppaa ja kaljavelliä.

Mitä ihmettä on kaljavelli?

Soitimme kaupungin kulttuurisihteerille Jukka Vehmakselle.

- Kaljavelli on Laitilan perinneruoka, jota joko rakastaa tai inhoaa. Itse kuulun vellin suuriin ystäviin, Vehmas kertoo.

Makeahkon vellin pääraaka-aineita ovat kotikalja, siirappi ja maito.

- Entisaikaan vellin joukkoon laitettiin vähän mitä kaapista sattui löytymään: juustokannikkaita, pullan paloja tai rusinoita, Vehmas sanoo.

Pitkään Laitilassa asuneille suvuille velli on tuttu juttu, mutta muualta muuttaneille se on eksoottisempi ruokalaji, johon tarjoutuu nyt esimerkiksi juuri vuoden vaihteen juhlahumussa tutustumismahdollisuus. Tilaisuus urheilutalolla alkaa sunnuntaina kello 19.

- Meillä työpaikkaruokalassa saattaa joskus olla velliä jälkiruokana, ettei se nyt ihan harvinainenkaan ruoka ole, Vehmas tuumii.

Tsekkaa Kamun menolistasta muut seudun vuoden vaihteen tapahtumat, ilotulitukset ja keikat!