Instagram

Miten raivata pois oman kodin turhat tavarat? Ammattijärjestäjä antaa siihen kahdentoista kohdan ohjeen

Tavaratulva tarkoittaa sitä tilannetta, kun ihmisellä on enemmän tavaroita kuin mistä hän kykenee huolehtimaan. Kuva: Jacob Owens

Perhe on saanut lahjaksi valtavan nallen, joka vie lattia-alaa noin neliön verran. Karrikoidusti se on parin tonnin nalle, koska sen verran yksi neliö kiinteistössä sitä ostettaessa voisi maksaa, selittää ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Vähän hienommin sanankääntein tosin, mutta ydinsisältö on sama. Aikamoista, kun näin ajattelee: kahden tonnin tilaa vievä nalle.

Jokaisen kotiin otettavan tavaran kohdalla tulisi miettiä, onko sille paikka ja pystyykö siitä todella huolehtimaan.

Paikka kaikelle -blogia pitävä Aalto vieraili torstaina Raumalla luennoimassa.

Seuraavassa 12 neuvoa oman kodin raivaamiseen ja järjestyksen ylläpitämiseen.

12 ASKELTA JÄRJESTYKSEEN

1. Motivoidu sisäisesti

Vain sisäinen motivaatio kantaa maaliin. Motivaation tulee olla omaan hyvinvointiin keskittyvää, kuten ajan säästäminen, stressin poistuminen tai vaikka parisuhteessa riitelyn vähentyminen. Ulkoinen motivaatio voi olla vaikka ajatus siiitä, että on siivottava, ettei isännöitsijä näe sotkuista eteistä. Se ei toimi.

2. Punnitse omat voimavarat

Urakkaa ei kannata ylimitoittaa. Jos heittää koko vaatekaapin sisällön sängylle, voi into lopahtaa pian tai tekeminen keskeytyä vaikka ruoanlaiton takia. Mennään ojasta allikkoon, jos sängylle heitetyt vaatteet tuupataan nukkumaan mentäessä vaikka lattialle. Paloittele urakat: aloita vaikka sukkalaatikosta.

"Meillä on saman verran tavaraa kuin entisajan ruhtinoilla, mutta meiltä puuttuu hoviväki, joka olisi huolehtinut niistä tavaroista", Ilana Aalto miettii. Kuva: Pekka Lehmuskallio

3. Aloita helposta

Esimerkiksi vaatekaappiin voi liittyä paljon tyytymättömyyttä omaan kehoon. Löytyy tavoitevaatteita tai muistovaatteita. Aloita raivaus esimerkiksi kylpyhuoneen kaapista.

4. Samanlaiset yhteen

Samanlaisten asioiden yhteen kerääminen tekee konkreettisemmaksi sen, kuinka paljon tiettyä tavaraa omistaa ja kuinka monesta voi luopua.

5. Tyhjennä hylly, kaappi tai varasto

Se, että kohteen tyhjentää, saa ottamaan tilanteen vakavasti. Mitä laitetaan takaisin? MUTTA muista urakan pilkkominen (kohta 2).

6. Valitse säilytettävät asiat, ei poistettavia asioita

Koti on helpompi pitää järjestyksessä, kun kaikelle on oma paikka. Kuva: Jeff Sheldon

7. Karsi ensin – järjestä vasta sitten

Jäljelle jäävät tavarat laitetaan paikoilleen vasta sitten, kun raivaus on tehty.

8. Lajittele raivatessa

Jos teet päätöksen pois laitettavasta tavarasta, päätä heti myös se, meneekö tavara myyntiin tms. vai onko se jätettä. Laita tavara heti siihen pinoon, johon se kuuluu. Silloin tavaroita ei tarvitse käydä läpi toistamiseen. Jos vain kasaat pois laitettavat tavarat isoksi pinoksi, kasa tuppaa myös jäämään.

9. Älä hanki turhia säilyttimiä

Säilytyslaatikkoja ei pidä ostaa ennen raivausta.

10. Toimiva säilytyspaikka kaikelle

Kodissa on aktiivista ja passiivista tavaraa. Paras säilytyspaikka aktiiviselle tavaralle on käden korkeudella.

Hyllylle tai kaappiin pitää jättää 25 prosenttia tyhjää tilaa, ettei käytöllä aiheuta sotkua.

Monesti päällekäin pinottuja tavaroita on vaivalloisempaa ottaa esiin ja laittaa takaisin. Pystyviikkaus on järjestelypiireissä kova juttu. Ohjeita siihen saat videolta.

11. Ota opiksi

Kun tasapaino on kerran löydetty, pitäisi riittää, että tsekkailee tavarat kerran vuodessa.

12. Panosta uusien rutiinien muodostumiseen

Aalto antaa pari konkreettista vinkkiä.

Viiden minuutin haaste: laita tavaroita paikoilleen viiden minuutin ajan, vaikka joka päivä samaan kellonaikaan.

Jos jätät tavaroita aina jollekin tietylle tasolle, laita sen tason päälle lappu, jossa lukee, että "pidä tämä taso tyhjänä".

Tsemppiä urakkaan!