Instagram

Miten vaikeaa on muistaa pelinjohtajan viuhkan merkit? - 6 tyhmää kysymystä pesäpallosta

Enni "Enska" Kylä-Kause vastasi mielellään Kamun tyhmiin pesiskysymyksiin, sillä uudet pesiksestä kiinnostuneet fanit ovat aina tervetulleita katsomoon. Kuva: Jere Grönberg

Jokainen meistä on päässyt pelaamaan pesäpalloa koulun liikuntatunneilla. Peruskoulussa saadut opit luovat pohjan pelin seuraamiselle, mutta Otanlahdessa nähtävässä naisten Superpesiksessä on monta täysin omanlaistaan jippoa ja jujua, joista katsomon ensikertalaisen voi olla aluksi vaikea päästä jyvälle.

Kaupunkisovellus Kamu listasi tyhmiä kysymyksiä pesäpallosta, joihin auliisti vastasi joukkueen kapteeni Enni Kylä-Kause.

Superpesiksen runkosarjaa on Lukon osalta jäljellä vielä neljän kotipelin verran, joten nyt kannattaa ottaa niskalenkki tyhmistä kysymyksistä ja lähteä Otanlahden kentälle kannustamaan!

MITEN VAIKEA ON MUISTAA PELINJOHTAJAN VIUHKAN MERKKEJÄ?

"Merkkejä harjoitellaan jo talvikaudella paljon. Viuhkan lisäksi myös käsien ja jalkojen asennot vaikuttavat merkkiin. Merkkejä voidaan myös vaihtaa kesken kauden, jos vastustajat pääsevät niistä jyvälle. Silloin meille itsellekin voi tulla merkkivirheitä, jotka näyttävät tyhmiltä katsomon suuntaan. Normaali katsoja ei kyllä pääse meidän merkeistämme selville."

MIKÄ IDEA KOPPILYÖNNEISSÄ ON? JA MIKSI MOLEMMAT JOUKKUEET TUULETTAVAT SAMAA KOPPILYÖNTIÄ?

"Koppilyöntejä varmasti katsojat ihmettelevät aina eniten. Niillä sisäpelijoukkue yleensä haluaa rauhoittaa tilannetta ja kopittaa pois hitaampia etenijöitä. Yleensä koppilöynneillä ennakoidaan jo tulevia tilanteita. Ulkopelissä koppeja voidaan tuulettaa siitä syystä, että saadaan hyviä etenijöitä pois. Kun molemmat joukkueet tuulettavat samaa koppilyöntiä, on se eräänlaista henkistä sodankäyntiä."

MIKSI LUKKARI SYÖTTÄÄ VÄLILLÄ TAHALLAAN VÄÄRIÄ?

"Tahallisella väärällä koitetaan haistaa vastustajan merkkiä, josko etenijä irtoaisi pesästä heti syötön noustua. Tällöin näkee välillä myös tilanteita, jolloin lyöjä yrittää väkisin lyödä todella väärää syöttöä, koska etenijä on jo lähtenyt liikkeelle. Tahallisilla väärillä pakotetaan myös vastustaja pysymään koko ajan herillä tilanteiden vaihdellessa."

MITEN PALJON NOLOTTAA JOS LYÖ PALLOSTA OHI?

"Jos lyö vahingossa niin eihän se kivaa ole. Joskus paikallaan on lyödä tahallinenkin huti, jolla voidaan onnistuneesti kuitata vaihtotilanne. Tällä tasolla ei onneksi vahinkohuteja kovin usein tule."

SATTUUKO SYÖKSYMINEN?

"Hahhah! Olen ehkä vähän väärä ihminen vastaamaan tähän, koska syöksyminen ei oikein kuulu omaan rooliini. Jos tilanne sitä vaatii, voisin syöksyä, mutta kyllä se varmaan kirpaisisi. Muutamat pelaajat syöksyvät meillä ihan säännöllisesti ja kyllä heidän kylkensä ovat välillä verillä. Syöksyvät pelaajat voivat myös käyttää hanskoja suojaamaan käsiään. Syöksymistä voi harjoitella tarkoitukseen suunnitellulla matolla. Se on hyvä varsinkin syöksymistä opetteleville junnuille, jotka hankkivat rohkeutta siihen hommaan."

MIKSI PELAAJAT HUUTAVAT KAARELLA NIIN PALJON: ”TÄÄLLÄ! YKS!”?

"Kaarella pidetään ääntä ja huudetaan paljon kaikkea, mikä ei edes kuulu katsomoon. Vastustajan hiillostaminen kuuluu asiaan. Pallon sijainnista huutaminen auttaa puolestaan omaa etenijää. Monissa loppupelissä ja esimerkiksi juuri Lapualla yleisö pitää niin kovaa ääntä, että vierasjoukkueen pitää tosissaan huutaa vastatakseen siihen. Toivottavasti samanlaista möykkää saadaan loppupeleissä Raumallekin! Kaaripeliä on meillä erityisesti korostettu. Talvella joukkueelle jaettiin eri roolit kaarelle aina mailanhakijasta lähtien."

OLIKO TÄMÄ KAIKKIEN AIKOJEN TYHMIN KANSSASI TEHTY HAASTATTELU?

"Hah! Ei ollut! Kimmo teki joskus Länskäriin juttua taikauskostani ja siinä piti kertoa kynsilakoista sun muista."

Rauman Lukko - Lappeenrannan Pesä Ysit Otanlahdessa tänään kello 18.