Instagram

Musta valo on noussut tuhkasta – levynteko keskeytyi, kun tulipalo vei treenikämpän

Kaikki on haurasta -levyn teema tuli todeksi: ei ole paluuta, on vain tulevaisuus. Kuva: Anni Porrasmäki

Raumalaislähtöisen post-pop-yhtyeen Mustan valon Kaikki on haurasta -albumi julkaistiin 29. marraskuuta. Yhtyeen kolmannen pitkäsoiton tekoprosessi oli harvinaisen raskas, sillä kesäkuussa bändin Turussa sijaitseva treenikämppä tuhoutui tulipalossa.

Niin levyn nimestä tuli enne.

– En pystynyt enää koskaan käymään siellä palon jälkeen. Se ahdisti niin paljon. Levyn tekeminen oli ollut hidasta ja raskasta ja sitten tapahtui vielä tuo, Mustan valon laulaja ja lauluntekijä Lauri-Matti Parppei kertoo.

– Oikeastaan meidän yhtye selvisi lopulta yllättävän vähällä tuholla. Muu bändi kyllä kaivoi raunioista ainakin rumputarvikekeissin ja sen sellaista. Kaikki soittimet haisevat savulta.

Millä tavalla tapahtunut kuuluu tuoreen levyn kappaleissa?

– Ensimmäinen nimiehdotus albumille jo vuoden takaa oli Ei paluuta. Kaikki on haurasta oli taidettu päättää nimeksi juuri ennen tulipaloa. Uudella levyllä oli ajatus, että ei tehdä mitään turhaa: pidetään asiat minimalistisina ja yksinkertaisina eikä katsota taaksepäin. Nyt levyn teema tuli äkkiä todeksi ja ehkä juuri oikeaan aikaan. Ei ole paluuta, on vain tulevaisuus.

Palo aiheutti bändissä myös positiivista uhoa. Äänityksiä jatkettiin loppukesästä 2017 vanhassa kartanossa Kokemäenjoen varressa Satakunnassa.

– Tavallaan tuo tuho sai aikaan sen, että oli pakko miettiä tekemistä vähän uudestaan. Meilläkin on ollut paha tapa kerätä kaikenlaista romua treenisten nurkkiin (ja ne, jotka eivät mahdu, on viety Klustermuksen varastolle Raumalle). Siinä päästiin aika lailla kertaheitolla eroon kaikesta turhasta.

Tuhkasta on noustu uusiutuneena. Lauri-Matti Parppein sanoitukset liikkuvat uudella levyllä laajemmalla alueella kuin ennen.

–  Levyä tehdessämme juttelimme, että on aika käsittämättömän kamalaa, että elämme sellaista aikaa, että ydinaseiden käytöllä spekuloidaan. Uudet biisit kertovat särkyneestä sydämestä ja ulkopuolisuudesta ydinsodan uhan mustaamassa ajassa, Parppei kuvailee.

– Mutta voi niitä kuitenkin tanssia.

Kaikki on haurasta -levyllä Musta valo on ottanut suunnan elektronisempaan suuntaan. Syntetisaattorisoundi on isommassa roolissa.

Musta valo on huomioitu poikkeuksellisen visuaalisista musiikkivideoistaan, jotka elokuvaohjaajana ja graafisena suunnittelijana työskentelevä Parppei on itse ohjannut. Ensi kesänä Lauri-Matti Parppei tekee Hiljaa kuin murhaajat -lyhytelokuvan, johon hän sai tuotantotuen.

Lokakuussa Musta valo ja Salaliitto julkaisivat erityisen split-musiikkivideon, jonka Parppei ohjasi.

– Salaliitto treenasi samalla palaneella kämpällä ja Timo soittaa kitaraa molemmissa bändeissä. Molemmat bändit olivat julkaisemassa lokakuussa singleä ja Salaliitto oli pyytänyt, että tekisin heidän musiikkivideonsa.

Sekä Salaliiton Ollaan nuorii että Mustan valon Kaikki on haurasta liittyvät vahvasti nykyaikaisen pakolaisuuden ja siirtolaisuuden teemoihin. Siksi Parppei päätti tehdä yhden musiikkivideon, joka vain jaettiin kahtia.

– Temaattisesti videot jakautuvat Salaliiton biisin optimismiin ja toiveikkuuteen ja meidän raitamme post-traumaattiseen stressiin, Parppei sanoo.

Kaikki on haurasta -sinkun teksti syntyi Malmössä vuonna 2015.

– Tilanne oli tuolloin sekava ja autoimme pesemään sillan yli matkustavien, turvapaikkaa hakevien ihmisten pyykkejä. Olin itsekin siellä paremman elämän toivossa, mutta jostain syystä minä olin ilmeisesti ihonvärini takia ihan OK, muut tulijat eivät. Eurooppalainen unelma alkoi rapistua ja passintarkastukset Tanskan ja Ruotsin välisellä rajalla alkoivat.

Parppei kuvailee, että Salaliiton video päättyy kuun katsomiseen eli ehkä matkalle lähtöön. Mustan valon osiossa silmät on sidottu ja matka meneillään.

– Tai ehkä ollaan jo perillä, mutta pelot, epävarmuus ja painajaiset tunkevat pintaan. Tietysti valitsimme vähän tällaisen italialaisen b-kauhun estetiikan, että kaikki ei olisi niin pohjattoman synkkää aina.

Yhtyeeltä saadaan uutta musiikkia mahdollisesti jo ensi vuonna.

– Levyltä jäi yli pari kappaletta, mutta taidamme tehdä uusia! Tarkoitus olisi julkaista jotain nopealla ja yllättävällä aikataululla heti, kun pystytään. Toivottavasti keväällä!

Musta valo keikkailee huomenna perjantaina kulttuurikuppila Brummissa. Illassa esiintyy myös Hamid Moeini band. Show alkaa kello 22.

LEVYARVIO
Kaikki on haurasta
Musta valo, Kaakao Records 2017
Arvioija: Jussi Hietikko

Raumalaislähtöisen Mustan valon kuunteleminen saa aikaan samanlaisen tunteen, kun olisi vuosia yrittänyt heittää koripalloa koriin kentän toisesta päästä asti.

Yhdellä heitolla kaikki ne tuhannet hieman sivuun menneet heitot menettävät merkityksensä.
En väitä, että bändi olisi heitellyt hukkaan viime vuodet, mutta nyt se on vihdoin saanut kohdennettua kaiken sen musiikin voiman yhdelle vinyylilevylle.

Kaikki on haurasta -levy on samaan aikaan syksyisen melankolinen ja keväisen tanssittava. Tällä yhdistelmällä ajaisi helposti seinäänkin, mutta nyt natsaa.

Levy on selkeästi syntikkavoittoisempi kuin edeltäjänsä, ja se vie vastustamattomasti 80-luvulle.

Syntikat eivät kuitenkaan ole päälleliimattuja, vaan niille on selkeä perustelu Timo Kuismasen ja Lauri-Matti Parppein kitaroiden rinnalla.

Levy on tasalaatuinen, mutta nostaisin kohokohdaksi Suola-aavikon.

Kaikki on haurasta on yksi vuoden mielenkiintoisimmista kotimaisista albumeista.