Instagram

Muutos on hidas mutta mahdollinen – Meeri Koutaniemen näyttely kertoo tyttöjen ympärileikkausten vastaisesta työstä

Meeri Koutaniemi on dokumentoinut tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä Muutoksentekijät-näyttelyssään. Kuva: Juha Sinisalo

Meeri Koutaniemen mieltä lämmittää erityisesti se, että tyttöjen sukuelinten silpomisperinteen vastainen työ on tavoittanut monissa maissa myös miehet, niin yliopistossa opiskelevat nuoret miehet kuin uskonnolliset johtajatkin.

– Kun uskonnollinen johtaja, jotka yleensä ovat niitä jääräpäisimpiä, muuttaa mielipidettään, se vaikuttaa satojen tuhansien muiden mielipiteisiin.

Koutaniemen galleriapuoti Aistijyvässä avautunut Muutoksentekijät-näyttely kertoo valistustyössä mukana olevista ihmisistä.

Kuvat ja tarinat ovat peräisin hänen viime vuonna tekemältä matkalta Kenian Kisiin ja Somalimaahan, jossa Solidaarisuus-järjestö tekee työtä väkivaltaisen perinteen lopettamiseksi. Koutaniemi haastatteli ja valokuvasi paikallisia aktiiveja, joiden tarinoista 24 päätyi näyttelyyn.

Ympärileikkaus koskettaa yhä noin 200 miljoonaa tyttöä ja naista ja se tehdään yhä noin miljoonalle tytölle vuosittain. Koutaniemi on juuri palannut Perusta: maailmasta löytyy yhä paikkoja, johon perinnettä ei yleisesti liitetä.

Hiljaisuuden tabu rikotaan hänen mukaansa kuitenkin vain ääntä pitämällä. Paikallisesti monissa maissa on jo saatu paljon aikaan. Ugandassa enää prosentti tytöistä silvotaan, Somalimaassa vastaava prosentti tosin on yhä yli 90.

Koutaniemi arvostaa valistustyöhön mukaan lähteneitä ihmisiä, sillä osallistuminen pitkän perinteen purkamiseen ei ole itsestäänselvyys.

– Aihe koetaan yhä häpeälliseksi ja valtavirran vastaiseksi. Se vaatii ihmisiltä omistautumista ja kestävyyttä, usein valistustyötä tehdään ihminen kerrallaan. Haastavinta työ on syrjäseuduilla, jossa asenteetkin ovat tiukimmillaan.

Kuusamossa vuonna 1987 syntynyt fraalance-kuvaaja, journalisti ja dokumentaristi on tutkinut tyttöjen sukuelinten silpomisperinnettä jo seitsemän vuoden ajan. Koutaniemi työstää aiheesta parhaillaan kirjaa.

Meeri Koutaniemi: Muutoksentekijät-näyttely Galleriapuoti Aistinjyvässä Kauttuan Ruukinpuistossa 9.6–5.7. Katso viikon muut menot Kamun tapahtumalistasta.