Instagram

"Myymään voi lähteä vaikka kolmen tavaran kanssa" – viime hetken vinkit lauantain Siivouspäivään

Siivouspäivän menestykseen vaikuttaa se, kuinka selkeästi oma myyntipiste on järjestelty. Harva jaksaa pysähtyä penkomaan vaatevuorta. Kuva: Kaija Korhonen

Lauantaina on jälleen luvassa koko Suomen valtaava Siivouspäivä, jolloin sadat ja taas sadat levittävät omat turhat tavaransa ja ylimääräiset vaatteensa myyntipöydille, vilteille ja pihoille kannetuille rekeille.

Kääk! Omassakin kodissa olisi varmasti vaikka mitä myytävää, mutta kirppiskassien täyttäminen on jäänyt tekemättä muilta kiireiltä.

– Jokaisella on varmasti kuitenkin mielessä jotain, josta voisi luopua, vaikka valmista kirpparikassia ei kotoa löytyisikään, aloittaa ammattijärjestäjä Ilana Aalto, kun kysyn viime hetken vinkkejä myyntipisteen kasaamiseen.

Siivouspäivänä kuka tahansa voi kaupata tavaroitaan kaduilla, pihoilla tai kodeissa.Tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, vaan jokainen osallistuja on oman myyntitapahtumansa järjestäjä.

Uumoilen lauantain Siivouspäivän muodostuvan varsinaiseksi hitiksi, sillä sää on poutainen koko maassa.

– Siivouspäivä on siitä hyvä, että se ei maksa mitään ja myyntipisteen voi laittaa pystyyn lähelle kotia, eli varsinaisia riskejä ei ole. Myymään voi lähteä vaikka vaan kolmen tavaran kanssa. Voi jopa erottautua muista, jos myytävää ei ole paljon, Aalto vinkkaa.

Kirjahyllystä sekä cd- ja dvd-telineistä saa helposti napattua jotain myytävää.

– Normaalisti neuvoisin ensin tyhjentämään raivattavan tilan, mutta nyt voisi olla paikallaan nopeampi skannaus. Myyntiin esimerkiksi ne vaatteet, joita ei ole käytetty tai jotka eivät istu kunnolla. Helpot tavarat pois ja sellaisista paikoista, joihin pääsee näppärästikäsiksi.

Jos lähtee raivaamaan ihan takimmaisia perukoita, voi tavaroihin jäädä tässä aikataulussa jumiin.

– Esimerkiksi liian pienet lastenvaatteet saa laitettua myyntiin ilman ponnisteluja.

Kyllä kirpputorejakin voi kiertää ostoslistan kanssa, sanoo ammattijörjestäjä Ilana Aalto. Kuva: Valoomo.fi

Ja kun myyntipuuhiin vihdoin on päästy, kannattaa hieman aikaa ja vaivannäköä nähdä myös myyntipisteen yleisilmeeseen.

– Harva alkaa penkoa täysinäistä Ikea-kassia, ei edes vaikka ilmaiseksi vaatteita saisi. Tärkeintä on erottua muista myyjistä, mikä se keino sitten onkaan, Aalto painottaa toistamiseen.

Blogissaan hän kirjoittaa esimerkin myyjästä, jolla oli pisteellään keltainen liina ja yllä keltaiset vaatteet. Vaihtorahat annettiin keltaisesta rahalippaasta. 

– Vaatteet voisi järjestää koon tai värin mukaan. Värijärjestely tekee pisteestä visuaalisesti houkuttelevan. Ja siisteys ennen kaikkea.

"Harva alkaa penkoa täysinäistä Ikea-kassia, ei edes vaikka ilmaiseksi vaatteita saisi."

Joskus myyntihommat voivat tavaramäärän puolesta päätyä niin sanotusti ojasta allikkoon, eli ostettavaa on löytynyt enemmän kuin mitä itse on saatu myytyä. Löytyisikö tällaisille hamstereille jotain vinkkejä?

– Yleensä neuvon lähtemään Siivouspäivään ystävän kanssa, mutta jos on tapana hamstrata kauheasti kaikkea, voi olla hyvä lähteä myymään yksin, niin ei pääse niin helposti lähtemään omalta paikaltaan.

Tärkeintä on tiedostaa se, mikä tavarassa on houkuttelevaa.

– Kirpputoriostoksissa kaksi mielihyvää tuottavaa asiaa lyö kättä siinä hetkessä – ja ostaja ajattelee tekevänsä elämänsä diilin. Ainutlaatuisia ja edullisia, se on aika toksinen yhdistelmä, kirpputoriharrastajaksi itseään kuvaileva ammattijärjestäjä nauraa.

Ammattijärjestäjä suhtautuu kirppareihin todella positiivisesti.

– Jos jotain tarvitsee, niin jokaisen tulisi ensin tutkia, saako sen ostettua käytettynä. Se on jopa velvollisuus.

Siivouspäivän pihakirppiksiäkin voi lähteä kiertämään ostoslistan kanssa, Aalto vielä neuvoo.

– Itselleen voi asettaa valmiiksi jotain sääntöjä. Miettii etukäteen, mitä tarvitsee. Jos se on kaksi kesäpaitaa, niin sitten katsoo vain niitä kesäpaitoja.

Lisää Siivouspäivästä löydät Ilanan Paikka kaikelle -blogista tai tapahtuman nettisivuilta.

Lue myös Kamun aikaisempi juttu Ilana Aallon kanssa: Miten raivata pois oman kodin turhat tavarat? Ammattijärjestäjä antaa siihen kahdentoista kohdan ohjeen