Instagram

Näillä vinkeillä pilkille! - kun kaikki muu alkaa olla kunnossa, siirrytään henkimaailman puolelle

On morria, mistä valita! Ja tietysi myös se pilkkimisen perusedellytys - kaira Sissoksen myyjä Kristo Kankaan kädessä. Kuvat: Maija Männistö

Kaira ja naskalit kuuluvat pilkkijän vakiovarusteisiin, mutta kun aletaan hankkia varsinaisia kalastusvälineitä ja oheistarvikkeita, aukeaa mahdollisuus vaikka millaiseen hifistelyyn.

- Kun ennen pilkittiin paljon niin sanotusti tyhjää, voi nykyään kaloja etsiä kaikuluotaimen avulla, Sissoksen kalastusosaston vastaava Kristo Kangas kertoo.

Valittavana on niin isompia kiinteitä kaikuluotaimia kuin vaikka pallomaisia luotaimia, jotka välittävät kuvaa kännykän näytölle.

- Jonkun mielestä kaikuluotaimen käyttäminen voi olla vähän fuskaamista, mutta joskus luotain voi olla myös erehtyväinen, kun se tulkistee vaikka oksan kalaparveksi, Kangas jatkaa.

"Kun ennen pilkittiin paljon niin sanotusti tyhjää, voi nykyään kaloja etsiä kaikuluotaimen avulla."

Toistaiseksi kaikuluotaimet eivät osaa tehdä työtään jään läpi, vaan kalakatsausta varten pitää kairata ensin reikä.

Ennen kuin kaloja kannattaa lähteä kaikuluotaamaan, pitää tietysti virittää kuntoon myös varsinainen saalistusväline eli pilkki.

- Pilkkivapojen koot ja jäykkyydet vaihtelevat jonkin verran. Pilkiksi puolestaan voi valita joko morrin, tasapaino- tai pystypilkin. Ja syöttien koukkuihin voi kiinnittää jos jonkinmoista härpäkettä ja toukkaa. Elävät syötit ovat kaikista parhaita, Kangas vinkkaa.

Sissoksen syöttikylmiöstä löytyy niin surviaisen kuin kärpäsen toukkiakin.

Surviaisen toukat ovat monen luottosyöttejä pilkille lähdettäessä.

Jään kairaamisessa tulee lämmin, mutta muuten pilkkiminen osaa olla kylmää puuhaa.

- Nykyään ehkä noin joka viides asiakas ostaa enää varsinaisen pilkkihaalarin. Suositummaksi ovat nousseet kaksiosaiset puvut, joista ylä- ja alaosaa voi käyttää myös erikseen. Ja kerrospukeutuminen on tietenkin kaiken a ja o.

Kun kaikki muu alkaa olla kunnossa, siirrytään henkimaailman puolelle. Erityisen tärkeää on muistaa, ettei kalakaverille toivoteta kalastusonnea vaan esimerkiksi kireitä siimoja.

- Työkavereille aina piruuttaan toivotetaan hyvää kalastusonnea ja pistetään vielä tekstariakin perään. On sitä kalaa silti tainnut välillä tulla, joten ihan aukoton ei tuo uskomus toivotuksiin liittyen ole, Kangas naurahtaa.

Syvärauman pubin pilkkikisoja vietettään tänään lauantaina. Kurkkaa viikonlopun muut menot kaupunkisovellus Kamun tapahtumalistasta!