Instagram

Näyttelijä-ohjaajan matkassa 24 tuntia – Lauri Ketosen työpäivät ovat kaikkea muuta kuin yhdeksästä viiteen

"Ei ole kauheasti vapaapäiviä. Eikä varsinkaan silloin, kun on kummitytön synttärit", Lauri Ketonen naurahtaa. Mukavia perhevelvollisuuksia pyritään siis hoitamaan silloin, kun oma aikataulu antaa myöden.

On ihmisiä, jotka työskentelevät yhdeksästä viiteen. Ja sitten on ihmisiä, joiden työt jakaantuvat laveammin ympäri kellotaulua – vähän milloin minnekin – viikosta riippuen.

Yksi tällaisista työntekijöistä on raumalainen näyttelijä-ohjaaja Lauri Ketonen, jolla on tällä hetkellä varsin monta rautaa tulessa. Jo yksi viesti kiteyttää kiireen melkoisen hyvin.

– Mulla on torstai ihan tukossa, mutta yritän mennä teatterille kello 16. Tosin mun tarvii siinä treenaa Peten kanssa omaan aukkariin. Kyllä me varmaan ehditään, nipistetään hiukan treenien alusta sitten. Otatko kuvia, oon aivan järkyn näköinen varmaan, kun tuun aamulaivasta, tekstaa Ketonen vastauksensa haastattelupyyntöön.

Kuinka paljon sitten mahtuukaan yhteen vuorokauteen?

24 TUNTIA LAURI KETOSEN MATKASSA

6.00 Herätys laivalla, Turku
"Illalla oli keikka. Aamulla piti mennä roudaamaan tyhjään yökerhoon. Laivalla on oltu neljä iltaa. Kamat autoon ja Raumalle."

11.00 Epäonnistuneet päiväunet, Rauma
"Yritin ottaa pienet päikkärit, mutta ei onnistunut, sillä kesänäytelmän ohjaaja ja oli sairastunut ja piti alkaa järjestellä tiedotustilaisuutta."

12.30 Lounaspalaveri, Rauma
"Teimme teatteriyhdistys Faken tulevaisuudesta päätöksiä."

14.00 Kesänäytelmän tiedotustilaisuus, Rauma
"Fake tekee kesällä Yökyöpelit-lastennäytelmän. Liidasin tilaisuuden."

16.00 Laulutreenit, Uusikaupunki
"Treenasin omaa koe-esiintymistä varten."

16.40 Haastattelu, Uusikaupunki
"No nyt on käynnissä tällainen haastattelu lehteen, eikun siis sovellukseen."

17.00 Katri Helenan treenit, Uusikaupunki
"Ja otetaanpa sitten siitä Katrin ja Timon kohtauksesta.."

20.30 Automatka kohti Helsinkiä, valtatie
"Siellä olen joskus kahdentoista aikaan. Huomenna on treeniä koe-esiintymiseen."

Ketonen ohjaa kahta teatteriproduktiota ja näyttelee itse sekä Turussa että Tampereella. Aikatauluttaminen ja neljän kaupungin välillä risteily tuntuu välillä rankalta.

Ketonen ohjaa tällä hetkellä yhdessä Mona Lehtolan kanssa pyhämaan Suviteatterin kesän farssin Munaako herra ministeri, joka saa ensi-iltansa heinäkuun ensimmäinen päivä.

Ketonen ohjaa myös Uudenkaupungin teatterin seuraavan tuotannon, joka on musikaali Katri Helenan elämästä. Se saa ensi-iltansa syyskuun puolivälissä.

Tämä on vasta alkua.

Kulttuurikuppila Brummissa nähty ja paljon ylistetty Badding jatkaa kesäteatteriversiona Sieravuoren kesäteatterissa. Esityksen siirtäminen toisaalle ei ole mikään täysi läpihuutojuttu, sillä mukana on kaksi uutta näyttelijää.

Ketonen on teatteriyhdistys Faken puheenjojhtaja ja mukana Vanhassa Raumassa 15.7. ensi-iltansa saavan Yökyöpelit-lastennäytelmän tuotannossa.

Eikä siinä vielä kaikki! Näytelläkin pitäisi ehtiä tämän kaiken päälle.

Keton on mukana Turun kesäteatterin Taikuri Ozissa, jossa raumalainen pääsee näyttelemään tarinan pahista, eli Lännen Ilkeää Noitaa.

"Pahista on hauska näytellä", Lauri Ketonen toteaa Taikuri Oz -näytelmästä, jossa hän saa eläytyä Lännen Ilkeänä Noitana. Kuva: Mikko Vihervaara, Turun Kesäteatteri Vartiovuorella

Toinen produktio, jossa Ketonen itse näyttelee, on Tampereen työväen teatterin Billy Elliot, jossa musikaalirooli balettikoulun pianistina on tarinan fanille enemmän kuin mieluinen.

Eikä siinäkään vielä kaikki!

Sen lisäksi mies tekee dubbauksia kolmeen piirrettyyn. Niistä hän ei tässä vaiheessa voi paljastella sen enempää, mutta Ketosen ääninäyttelemistä on mahdollista kuulla esimerkiksi Zootropolis-elokuvan suomenkielisessä versiossa.

Kirsikkana kakun päällä Ketonen myös vetää laulukeikkoja laivalla, kuten haastattelua edeltäneet neljä iltaa.

Huh! Miten tällaista menoa oikein jaksaa?

– Kun stressi iskee ja olen buukannut kalenterin täyteen, täytyy jakaa kaikki tehtävät pienempiin osiin, päivä tai jopa tunti kerrallaan. Tehdä vaan duunia ja keskittyä hetkeen.

– Ei ole kauheasti vapaapäiviä. Eikä varsinkaan silloin, kun on kummitytön synttärit.

"Jos on ammatiltaan taiteilija, on tervettä, että on edes ajatellut sitä, että voisi tehdä elämässä muutakin."

Ketonen pitää silloin tällöin myös työpajoja esimerkiksi harrastajateattereille, koulujen ilmaisuryhmille ja tanssikouluille. On työpajoja toisinaan tullut pidettyä myös miehen omien sanojen mukaan "espoolaisissa hienoissa toimistoissa", joissa on päässyt näkemään konkreettisesti sen, miten erilaista toisentyyppinen työ voisi olla.

– Se maailma on ihan eri. Ja kyllä sitä kadehtii ehkä vähän. Mutta sitten taas miettii, että olisiko sellaiseen työhön paloa? Jos on ammatiltaan taiteilija, on tervettä, että on edes ajatellut sitä, että voisi tehdä elämässä muutakin.

Freelancerina teatterityötä tekevä Ketonen toteaa, että työ on kausiluontoista. Päivät voivat olla rankkoja. Juuri nyt on päällä tiukempi ajanjakso.

– Kun on jo 35, lähtemisestä on tullut aina raskaampaa. Ja se palautuminenkin kestää, mies naurahtaa.

–  Tässä työssä on myös totuttava siihen, että kun yksi ajanjakso loppuu, niin toinen alkaa.