Instagram

Nettilöytö: Nuiji alas hallintarekisteriä ajavien poliitikkojen aikomukset

Hallintarekisteripapereiden kanssa nettipelissä heiluvat muun muassa Alexander Stubb ja Juha Sipilä. Kuvankaappaus: hallintarekisteri.net

Eduskunnassa on käsitelty viimeksi tänään hallintarekisteriä. Kamu löysi netin syövereistä aiheeseen liittyvän pelin ja havaitsi sen huumoriarvon varsin kovaksi.

Peliä pääset pelaamaan tästä! Kamun toimituksen ennätys on tällä hetkellä 27.

LAKIESITYS PÄHKINÄNKUORESSA:

Rikkaat osakeherrat rutisevat liian kalliista maksuista ja haluavat piilottaa arvopaperibisneksensä muualle Eurooppaan.

FAKTA PIDEMMÄN KAAVAN MUKAAN:

  • Hallintarekisteri on menettely, jossa arvopaperikeskuksella on yksi arvo-osuustili, jossa se säilyttää kaikkien asiakkaidensa arvopapereita. Arvopaperikeskus ei tiedä, kuka arvopaperit omistaa, sillä ne erotellaan asiakkaittain vasta pankin omassa kirjanpidossa.
     

  • Suomessa on käytössä suoraan omistukseen perustuva arvo-osuusjärjestelmä. Jokaisella sijoittajalla on oma arvo-osuustili Euroclear Finland -arvopaperikeskuksessa. Uuden mallin mukaan suomalaiset pörssiyhtiöt voisivat kuitenkin valita vapaasti, missä EU-alueella toimivassa arvopaperikeskuksessa ne laskevat osakkeensa liikkeelle.
     
  • Muutosta halutaan muun muassa siksi, että Euroclear Finlandin monopoliaseman takia suomalaiset osakkeenomistajat maksavat isompia säilytys- ja kirjauskuluja kuin monissa muissa maissa.
     
  • Suomen nykyinen arvo-osuusjärjestelmän on julkinen. Suomalaisten sijoittajien osakeomistukset on kirjattu Euroclear Finlandin järjestelmään, johon on pääsy kenellä tahansa. Tietoja hallintarekisteröidyistä osakeomistuksista ei olisi mahdollista kerätä samoin. Kriittikkiä onkin esitetty juuri mahdollisesta omaisuuden piilottelusta.