Instagram

"Nyt olen päässyt nuoruuden epävarmuuksista eroon" – Raumalaisen DGD:n suomenkielinen albumi on painoa vaille valmis

DGD on laulaja-lauluntekijä Mia Skönin (toinen oikealta) sooloprojektista kasvanut rock-kokoonpano. Kitaristi Lauri Palonen on kuvassa toinen vasemmalta. Yhtyeessä soittavat myös rumpali Karoliina Laukola ja basisti Kosti Uusi-Kartano. Kuva: Daria Gatska

Dead Girl Diamondsina aiemmin tunnettu DGD on lyhentänyt nimensä pysyvästi ja esityskieli on vaihtunut englannista suomeksi. Kielen lisäksi soundimaailmassa on siirrytty synkähkön syntikkapopin maailmasta rockimpaan suuntaan.

Laulaja-lauluntekijä Mia Skön oli miettinyt laulukielen vaihtamista jo pidempään.

– Englanniksi kirjoittaessa ajattelen kieltä eri tavalla. Valikoin sanoja enemmän sen mukaan, miten ne ääntyvät kuin mitä ne tarkoittavat. Nyt olen päässyt nuoruuden epävarmuuksista eroon ja haluan esittää asiat suoremmin, olla vilpittömämpi lauluja kirjoittaessa, Skön avaa.

Raumalainen rock-yhtye aloitti perjantaina uuden vinyylialbuminsa joukkorahoituskampanjan Mesenaatti.me -sivustolla.

Painovalmiiksi asti hiottu Lapsesi kädestä -albumi on tarkoitus julkaista maaliskuun alussa. DGD vetoaa musiikkifaneihin, jotta vinyylikiekko saadaan konkreettiseksi: kuka tahansa voi toimia kulttuurintukijana tilaamalla esimerkiksi albumin latauskoodin tai kangasmerkin.

– Kampanjassa ei ole välikäsiä, eli kaikki tuki tulee suoraan bändille. Tukijat eivät myöskään joudu kampanjaan osallistueessaan ottamaan mitään riskejä, sillä mikäli minimitavoite ei täyty, kaikki sijoitetut rahat palautuvat omistajilleen, kitaristi Lauri Palonen kertoo.

– Kyseessä ei kuitenkaan ole oikeastaan sen kummempi asia kuin levyn ennakkotilaaminen. 

Lisäksi kampanja on vuoropuhelua kuuntelijoiden kanssa.

– Näemme suoraan minkälaiset asiat heitä kiinnostavat.

Vuonna 2015 yhtye julkaisi myös I’m Going To Stop Killing And Start Giving Birth -debyyttinsä joukkorahoituksella. Sen tiimoilta Skön heitti soolokeikan yksityishenkilön valmistujaisjuhlissa.

Tälläkin kerralla mesenaattien on mahdollista hankkia yksityiskeikka – tai jopa Mia Skönin kynästä kirjoitettu henkilökohtainen kappale.

– Halaisin jokaista tukijaa, jos vain voisin. Tässä vaiheessa, kun keikoista on taukoa ja levyn tuloa odotellaan, on vain vähän kontaktia kuuntelijoiden kanssa. Mutta mesenaattikampanjassa osoitettu tuki herättää taas lämpimiä fiiliksiä ja haluja päästä vain pian jakamaan äänitetyt kappaleet ja soittamaan niitä ihmisille livenä, Palonen sanoo.

Jos kampanjan tavoitesummaa ei jostain syystä saada kasaan, julkaistaan levy jotain väylää pitkin.

– Mikäli näin pääsee käymään, niin järjestämme kyllä levyn ulos painosta tavalla tai toisella. Olemme säveltäneet, soittaneet ja äännittäneet rakkaudella yhdeksän kappaletta, emmekä anna minkään estää sitä etteikö ne päätyisi ihmisten kuultaviksi!

DGD:n rahoituskampanja on käynnissä 15. joulukuuta asti.