Instagram

Oletko lähdössä syyslomareissulle? – lue vinkit ulkomailla maksamiseen

Kortilla maksaminen päihittää käteisen monessa tilanteessa, mutta maksaessa pitää muistaa olla huolellinen.

Kerran eräässä puolalaisessa kuppilassa muuan 18-vuotias nuorukainen tiedusteli, onko totta, ettei Suomessa käytetä käteistä rahaa enää ollenkaan.

Ihan siinä pisteessä ei oltu eikä vielä olla, mutta on totta, että suomalaiset ovat korttikansaa: lähimaksut viuhuvat ja lähes 80 prosentilla on luottokortti, kerrotaan S-pankin tiedotteessa. Korttia on kätevää vilautella myös lomamatkoilla.

– Matkalla on hyvä pitää mukana myös hieman käteistä, mutta kortissa on seteleihin verrattuna monia etuja. Korttiehdot suojaavat kortinhaltijaa matkallakin, ja jos kortti katoaa tai varastetaan, niin sen saa nopeasti suljettua – käteistä harvoin saa takaisin, S-Pankin korttiasiantuntija Marketta Lundell muistuttaa.

Seuraavassa listassa lisää vinkkejä kortilla maksamiseen ulkomailla.

MAKSA LENTOLIPUT CREDITILLÄ

Luottokorttia kannattaa käyttää lentojen ja hotellien maksamiseen. Credit-puolella maksaessa saa turvaa niin korttiehdoista kuin lainsäädännöstä, jos esimerkiksi matkanjärjestäjä joutuu konkurssiin. Syysloman liput taitaa olla jo tilattu ja maksettu, mutta ainakin seuraavalla kerralla!

TARKISTA KORTTISI TURVARAJAT

Useimmat pankit tarjoavat mahdollisuuden asettaa kortille rajoituksia siihen, miten paljon pystyy nostamaan käteistä tai maksamaan kortilla vuorokauden aikana. Lisäksi voi rajata, missä päin maailmaa korttisi toimii. Aseta korttisi rajat lomasuunnitelmiisi sopivaksi ennen reissua ja muista palauttaa ne reissun jälkeen arkeen sopiviksi. Jos lomailet Euroopassa, niin tarvitseeko korttisi toimia Aasiassa?

LUOTTORAJA KUNTOON

Omiin tarpeisiin sopiva luottoraja auttaa varautumaan yllätyksiin ja mahdollistaa lomasuunnitelmien toteuttamisen. Monet hotellit ja autovuokraamot vaativat luottokorttia varauksen yhteydessä. Tililtä voidaan varata takuusumma hotelliin kirjautuessa tai autoa noudettaessa.

MUKAAN KAKSI KORTTIA

Tämä neuvo on tärkeä varsinkin yksin matkustaville: kun mukana on kaksimkorttia, et joudu pulaan, vaikka toinen katoaisi tai menisi rikki. Kortteja kannattaa säilyttää varkauden varalta eri paikoissa, toista mukana ja toista esimerkiksi hotellihuoneen tallelokerossa. Muista tallettaa puhelimeen pankkisi sulkupalvelun numero.

MAKSA OSTOKSET PAIKALLISESSA VALUUTASSA

Maksutilanteessa saatetaan kysyä, haluaako maksun tehdä euroissa vai paikallisessa valuutassa. Vaikka intuitio usein kehottaa käyttämään euroja, on todellisuudessa yleensä halvempaa valita paikallinen valuutta. Valitsemalla euron hyväksyy liikkeen käyttämän valuuttakurssin, joka voi olla matkailijalle epäedullinen.

LÄHIMAKSUSUMMA VAIHTELEE

Lähimaksu toimii monissa maissa. Lähimaksun yläraja Suomessa on 25 euroa, mutta se vaihtelee maasta toiseen.

KÄYTÄ MAALAISJÄRKEÄ

Muista suojata tunnusluku korttia käyttäessä. Pidä kortti maksutilanteessa näkyvillä äläkä esimerkiksi anna sitä tarjoilijan mukaan ravintolan takahuoneeseen. Tarkista tilisi tapahtumat viimeistään matkalta palattuasi.