Instagram

"Olisi aikamoinen lottovoitto, jos sen löytäisi" – musadiggarit pääsevät plaraamaan levyjä lauantain messuilla

Levymessut järjestetään kansalaisopiston tiloissa lauantaina. Kuva: Edu Grande

Rauman elävän musiikin yhdistys järjestää lauantaina levymessut yhteistyössä Riihimäen elävän musiikin yhdistyksen kanssa. Myyjiä saapuu Raumalle ympäri Suomea – jopa ulkomailta.

– Viime vuonna oli myyjiä esimerkiksi Ruotsista ja Saksasta. Riihimäki hoitaa myyjät, enkä ole saanut tämän vuoden listaa, mutta levyjä on myynnissä tuhansia ja taas tuhansia, sanoo Rauman elävän musiikin yhdistyksen puheenjohtaja Minna Suominen.

Musiikkikeräilijät suuntaavat levymessuille varsinkin erikoispainosten ja ulkomaisten painosten perässä.

– Osalla on paperilla ihan lista levyistä, jotka uupuvat. Osa tulee vain selailemaan ja tunnelman takia.

Mitkäs levyt Suomiselta itseltään vielä puuttuvat?

– Kyllähän niitä on vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi Stam1nan SLK-albumin LP myytiin aikoinaan loppuun, eikä siitä ole tullut uusintapainosta. Devin Townsendin Addicted-levyä ei saa mistään. Olisi aikamoinen lottovoitto, jos sen löytäisi!

Monista keräilijöiden himoitsemista älppäreistä ei ole uusintapainoksia. Toisaalta musa-aarteiden metsästäminen taitaa olla se juttu – tai että olisihan se aika tylsääkin, jos kaikki levyt saisi hankittua tuosta noin vain.

– No niinpä, Suominenkin naurahtaa.

Hän kertoo, että monet hankkivat levynsä tänä päivänä netistä – mutta muistuttaa, mikä on levymessujen etu.

– Vanhoissa levyissä on aina naarmuuntumisen vaara. Messuilla niitä pääsee hypistelemään ja jollain voi olla mukana levari, että pääsee kuuntelemaan. Netistä kun ostaa, niin ei tiedä, missä kunnossa levy on.

Levari mainittu. Hankitaanko levymessuilta siis pääosin LP-levyjä?

– No kyllähän se näin menee. C-kaseteille on myös oma keräilijäkuntansa. Mutta kyllä cd-levyjäkin vielä jotkut ostavat.

Marssijärjestys on kuitenkin selvästi se, että ensin LP, sitten c-kassu ja kolmanneksi cd.

Vaikka nykyään musiikkia on helppo kuljettaa – esimerkiksi Spotify-muotoista levykirjastoa – mukanaan kaikkialla ja pistää basso jytkymään bluetooth-kajarilla, levyjä hankitaan nostalgiasyistä. Toiset kuuntelevat diginä mukana menossa, toiset pitävät musiikin nautiskelusta kotona pitkän kaavan kautta.

– Se rahina ja syvyys, mitä puhtaaksi tuotetussa digitaalisessa musiikissa ei ole! Onhan esimerkiksi Spotify älyttömän kätevä ja itse kuuntelen töissä digitaalista musiikkia, mutta kotona soivat yleensä aina levyt, Suominen sanoo.

Raumalla ei levyille pyhitettyä kauppaa ole. Messuilta käydään haalimassa käsinkosketeltavat, jos ei jakseta lähteä levykauppaan jonnekin pidemmälle, Suominen toteaa.

– Pienen kaupungin volyymi ei ehkä kuitenkaan riitä levykauppaan. Nettitilaamisen lisäksi monet panostavat messuihin. Nykypäivänä messuja järjestetään lähistöllä aika paljon, vähän aikaa sitten oli Uudessakaupungissa.

Levymessut järjestetään lauantaina 3.11. kello 11–16 Rauman kansalaisopistossa osoitteessa Aittakarinkatu 10.