Instagram

Omista kotiompuista Wirvoitusjuomatehtaan virallista siideriä? – se onnistuu keskiviikkona

Oman kotipihapuun ylimääräiset pompulat voi viedä keskiviikkona hyötykäyttöön. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan hukkaomenakeräykseen tuodut hedelmät käytetään siiderinvalmistukseen. Kuva: Henrika Bäcklund

Tehtaalla tavataan -tapahtumaa vietetään keskiviikkona Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. Tapahtumasivulla hehkutetaan hukkaomenakeräystä, johon jokainen voi tuoda omat ylimääräiset omppunsa. 

Jos siis tuon kotipihaltani ämpärillisen omenoita, niin päätyvätkö ne oikeasti tehtaan virallisiin siideritölkkeihin?

– Juuri näin, on saanut olla sidukan valmistuksessa mukana omalla panostuksellaan. Omenoita voi tuoda ihan vaan vaikka kourallisen, kertoo Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan markkinointi- ja tuoteassistentti Laura Hongisto.

Omppujen ei tarvitse ollaan mitään priimaa, mutta syömäkelpoisia.

– Omenat puristetaan mehuksi siideriin. Tämä oli sellainen ekoteon paikka. Monilla menee omenat kaatopaikalle tai kompostiin.

Jokainen omenoita tuonut saa itselleen määrästä riippumatta muistoksi diplomin ja rintamerkin.

Viimeksi samanlainen keräys on järjestetty aika lailla tasan 17 vuotta sitten. Silloin tuotanto oli pienempää ja hukkaompuista tehtiin ihan oma erä. Nyt hukkaomenoista saatu mehu liitetään osaksi isoa siiderierää.

Edellinen hukkaomenakeräys on järjestetty tehtaalla 17 vuotta sitten.

Tehtaalla on avoimet ovet kello 16–19, jonka aikana kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan juomanvalmistusprosessiin lähemmin.

Tehtaaseen tuleekin tasaiseen kiinnostuneita yhteydenottoja ja kysymyksiä historiasta. Sitä pyritään avaamaan myös Tehtaalla tavataan -tapahtumassa.

– Alunperin täällä todella tehtiin kalatuotteita, se on totta. Säilykkeistä lähdettiin siis liikkeelle, mutta tarinoita on niin paljon muitakin. Monet ovat tarinoita jo kuulleet, mutta halutaan edelleen kertoa niitä kiinnostuneille, Hongisto pohjustaa.

–  Ja onhan tölkkien ja pullojen tanssi linjoilla aika vaikuttava näky.

Tapahtumassa on lisäksi pihakirpputori. Laitilan Reko-ringin tuottajat esittelevät ja myyvät lähituotteitaan ja paikalla on myös katuruokaa ja leipomotuotteita myyviä ruokakojuja.

Ilmainen koko perheen tapahtuma järjestetään Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla keskiviikkona 20.9. kello 16-19.