Instagram

Osaavatko raumalaiset laulajat vetää kunnon shown? Karaokekilpailun alkukarsinnassa vain ääni ratkaisee

Kilpailu järjestetään ravintola Stairs To Heavenissa. Kuva: Inaki Del Olmo

Raumalla on käynnissä uusi karaokekilpailu Raum Laola, jonka ensimmäisen alkukarsintaillan suosio yllätti järjestäjän. Kilpailun takana on karaokeharrastaja Tuija Wallenius, joka on kiertänyt kisailemassa muissa suomalaisissa kaupungeissa.

Hän ihmetteli, miksei Raumalla kilpailua ollut, vaikka rohkeita ja hyviä laulajia riittää. Porissakin kisataan vuosittain kahdesta eri karaokemestaruudesta.

Niinpä Wallenius päätti pistää kasaan lauluskaban, josta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne.

– Raumalla on todella paljon hyviä laulajia! Ei vaan käydä oikein kilpailemassa. En tiedä, mistä se johtuu. Täällä on joskus ollut kisa, mutta siitä on hurjasti aikaa, Wallenius muistelee.

Perjantai-iltaiseen alkukarsintaan voi osallistua siis vielä kuka tahansa. Ensimmäiseen karsintaan osallistui 25 kilpailijaa, 18-vuotiaista kahdeksankymppisiin.

– Ja kaikilla laulajilla oli hurja joukko kannustajia. Kiva ilta kaikenkaikkiaan. Jatkoon meni viisi naista ja kolme miestä. Toivottavasti tänään laulajia on yhtä paljon.

"Tuomarointiin on vaikuttanut hyvin paljon myös se, onko laulaja on kaunis tai komea."

Karsinnat käydään The Voice of Finlandistakin tuttuun tyyliin, eli vain ääni ratkaisee. Tuomarit eivät näe kilpailijoita karsintavaiheessa.

– He eivät tiedä laulajan nimeä tai ikää, vaan kilpaillaan numeroilla. Kiinnitetään enemmän huomiota laulajan ääneen kuin ulkonäköön. Olen huomannut kisoja kiertäessä, että tuomarointiin on vaikuttanut hyvin paljon myös se, onko laulaja on kaunis tai komea, Wallenius aloittaa.

– Nyt kun ei nähdä kilpailijoita, ei voida arvostella sitä, miten pukeutuu, esiintyy tai ottaa yleisön haltuun.

Se sitten finaalissa, jossa tuomareina toimivat Ari Anteroinen, Miko Virtanen ja Pete Teppola.

Alkukarsinnassa arvostelun kohteena ovat siis ensisijaisesti laulajan ääni, kuinka hyvin kappale sopii omalle äänelle ja tulkinta, eli miten on sisäistänyt kappaleen.

– Kappaleita lauletaan laidasta laitaan. Klassikkobiisejä tulee paljon ja Paula Koivuniemeä ynnä muuta. Monet haluavat laulaa kappaleita, joita muutenkin karaokessa kuulee.

"Toiset ottavat olutta ennen suoritusta. Toiset juovat  vettä ja käyvät kävelyllä ennen vuoroa."

Kilpailuun osallistuvilla ei saa olla levytyssopimusta, eivätkä he saa keikkailla palkattuna solistina.

– Ensimmäisessä karsinnassa kahdesta ihmisestä tehtiin valitus. Toisen kohdalla tulkittiin, että kilpaileminen on ok, koska vaikka hän tekee keikkaa, se on palkatonta. Toisessa tapauksessa oli vain erehdytty henkilöstä.

Eli kilpailua käydään kuitenkin melkoisen tosissaan?

– Kyllä, vaikka on tämä leikkimielistäkin. Kisaamassa käyminen on kivaa! Wallenius hehkuttaa.

Valmistaudutaanko kilpailuun sitten samoin kuin vaikka urheilusuoritukseen? Eli vettä ja verryttelyä?

– Vaihtelee, toiset ottavat olutta tai paukkujakin ennen suoritusta. Toiset juovat sitä vettä tai teetä ja käyvät kävelyllä ennen vuoroa, Wallenius naurahtaa.

Osaavatko raumlaiset laulajat sitten laittaa kunnon karaokeshown kasaan? 

– Osa ottaa yleisön mukaan, osa keskittyy tunnelmoimaan, Wallenius vastaa ja kehottaa tulemaan illalla todistamaan menoa ihan paikan päälle.

Tarkemmat kilpailuohjeet osallistumiseen löydät tapahtuman Facebook-sivulta.

Raum Laola järjestetään Stairs To Heavenissa 13.4. kello 20.30 alkaen. Kilpailuilmoittautumisia pyydetään kello 20 mennessä. Katso muut viikonlopun tapahtumat Kamun menolistasta.