Instagram

Paleface puhuu ja räppää Raumalla vuoden 1918 sisällissodasta: "Raadollinen trippi, jyrkkää kamaa molemmilta puolilta"

"Vanha totuus on se, että jos ei tunneta historiaa, ollaan tuomittuja toistamaan se. Ilmassa on ollut polarisaation merkkejä. On tärkeää, että tiedetään, mihin se voi johtaa", Paleface sanoo. Kuva: Joni Sarkki

Rauma Festivo tuo räppäri Karri "Paleface" Miettisen Raumalle. Keskiviikkoillan Pandoran lipas -konsertissa kulttuurikuppila Brummissa ei tulla kuulemaan mitään ihan tavanomaista Palefacen keikkaa.

Niille, jotka odottavat miehen omaa tuotantoa, on tuotettava pettymys, mutta jatkettava samaan syssyyn, että esiintyminen tulee olemaan varsin spesiaali elämys: Paleface esittää sisällissodan aikaisia lauluja Kamus-jousikvartetin kanssa.

– Havahduin siihen, että tiedän enemmän jostain Itä-Timorin miehityksestä kuin Suomen sisällissodasta. Se on suuri osa Suomen tarinaa, mutta silti siitä tiedetään vain vähän, Miettinen kertoo taustaa siihen, miten päätyi tutkimaan ja työstämään sadan vuoden takaista sotaa.

Hän on tehnyt aiheesta Ylelle kolmiosaisen Laulu sisällissodasta -dokumenttisarjan, joka huipentui dokumenttimatkan aikana kerätyistä tarinoista kirjoitettuun kappaleeseen (katso dokumenttisarja TÄÄLTÄ). Laulu sisällissodasta on ainoa Palefacen oma kappale, joka konsertissa tullaan kuulemaan.

Muiden laulujen aineisto on kerätty eri arkistoista. Keikkasetti on raadollinen trippi sotaa edeltävään aikaan ja sen keskelle, Miettinen kuvailee.

– Aikamatka sensuroimattomasta kansanperinteestä. Tämä on sellainen kansanlaulun viimeinen kerrostuma, hyytävä luokkavihan tiivistymä. Valkoisten ja punaisten rajujakin veisuja. Siellä on jyrkkää kamaa molemmilta puolilta.

– Porvareilta pistimillä mahat puhkotaan, Paleface räppää pienen esimerkin.

Aihe on räppärin omin sanoin kummitellut tämän lyriikoissa jo kymmenen vuoden ajan.

– Eikä tämä mikään vaiettu aihe ole, onhan siitä kirjoitettu sivukaupalla. Mutta yksipuolinen narratiivi on jättänyt jälkensä.

"Kun käsittelee asioita rehellisesti, voi päästä eteenpäin. Voidaan yhdessä parantaa haavat."

Miettinen jatkaa, että Suomen sotahistoriaa käsitellessä korostuu yleensä talvisodan myytti, vaikka sisällissodalla on ollut suuri vaikutus Suomen kansalliseen tarinaan.

– Nuorin teloitettu oli 14-vuotias. Keski-ikä oli 30 vuotta. Se korostui, ettei Suomi jakautunut vain kahtia. Oli kolmaskin ryhmä, se joka ei asettunut kummalekaan puolelle, mutta joutui sen kaiken keskelle.

Lauluissa on käytetty myös mustaa huumoria, joka on Miettisen mielestä monille suomalaisille keino selvitä.

– On vapauttava fiilis, kun sanoo asioita ääneen. Jopa puhdistava kokemus. Kun käsittelee asioita rehellisesti, voi päästä eteenpäin. Voidaan yhdessä parantaa haavat, Paleface kuvailee tulevan keikan yleistunnelmaa.

– Vanha totuus on se, että jos ei tunneta historiaa, ollaan tuomittuja toistamaan se. Ilmassa on ollut polarisaation merkkejä. On tärkeää, että tiedetään, mihin se voi johtaa.

Konsertin lisäksi Miettisen ajatuksia pääsee kuulemaan keskiviikkona Festivo-torilla kirjailija Tapio Niemen kanssa käytävässä keskustelussa. Keskipäivän tuokiossa Miettinen ja Niemi avaavat lähestymistään vuoden 1918 tapahtumiin. Niemi on kirjoittanut aiheesta sekä raumalaisesta että porilaisesta näkökulmasta.

Artistina Paleface on tällä hetkellä kiireinen.

– Nyt on käynnissä paljon hienoja asioita!

Paleface vaikuttaa Ricky-Tick Big Band -kokoonpanossa, jonka seuraava albumi on valmis ja siitä päästään kokonaisuudessaan nauttimaan syyskuussa. Ensimmäiset maistiaiset siltä saadaan pian.

– Uutta Rikitikkiä ilmestyi viimeksi noin 1039 päivää sitten. Nyt olisi jäljellä vielä neljä. Syksyllä julkaistavan uuden albumimme eka sinkku Ootsä valmis? ilmestyy suoratoistopalveluihin perjantaina 10. elokuuta, Palefacen Facebook-seinällä hehkutettiin tämän viikon maanantaina.

– Ja sitten meillä on rundi lokakuussa, räppäri lisää.

Paleface julkaisee Syksyllä Revi se -nimisen runokirjan, jota on työstänyt yhdessä Kaisa Happosen kanssa.

Lisäksi pari vuotta panoksia vaatinut musikaaliprojekti on tulossa pian päätökseensä: Miettisen ja Satu Rasilan kirjoittama Varissuo-musikaali saa ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa kuukauden kuluttua 7. syyskuuta.

– Tänään menen äänittämään uuden biisin omaa musaa, Paleface vielä heittää haastattelun päätteeksi.

Pandoran lipas -konsertti alkaa keskiviikkona kulttuurikuppila Brummissa kello 21. Konsertissa esiintyy Palefacen lisäksi Kamus-kvartetin kanssa myös roots-muusikko Ninni Poijärvi. Rauma Festivon konsertit löydät Kamun tapahtumakalenterista.