Instagram

"Paniikki!" - raumalainen Saana osallistuu viikonloppuna Hitchball4000-liftauskilpailuun voitto mielessä

- Paniikki!

Raumalainen Saana Jaakkola vastaa puhelimeen bussista matkalla Euraan. Hänen tarkoituksenaan on olla perjantai-illalla kello 18 mennessä Helsingissä, jolloin Hitchball4000-liftauskilpailu tärähtää käyntiin.

Homman nimi on tämä: kahden hengen joukkueet liftaavat viikonlopun aikana ympäri Suomen kiertäen ennakkoon kartalle merkittyjä paikkoja. Paikoista saa haastavuuskertoimien mukaisia pisteitä. Eniten pisteitä saa hankittua Äkäslompolosta ja Turun saariston Korppoosta.

Viikonlopun jälkeen joukkueiden pisteet lasketaan yhteen ja voittaja saa itselleen mainetta sekä kunniaa. Viime vuosien kisoista poiketen tänä vuonna joukkueet eivät siis saa pisteitä liftatuista kilometreistä, vaan ainoastaan vierailemalla ennalta määritellyillä rasteilla.

Afrikan tähden hengessä käytävää kisaa värittää myös jollekin rastille piilotettu rosvo, joka tipauttaa ryhmän keräämää pistemäärää.

Pari extrarastia löytyy Suomen rajojen ulkopuoleltakin. Jos joukkue päättää lähteä esimerkiksi tavoittelemaan Tukholman rasteja, saavat he käyttää siirtymisiin toki laivaa. "Laivalla matkustaminen ei kuitenkaan ole liftaamista, joten lipusta tulee maksaa" kilpailun säännöissä muistutetaan.

- Lähden kisaan mukaan Kaukokaipuu-blogin Marinella Himarin kanssa. Jännittävintä tässä on se, että kumpikaan meistä ei ole koskaan ennen liftannut!, Live now dream later -blogia puolestaan ylläpitävä Saana kertoo.

Hitchball4000-kisa viettää tänä vuonna 5-vuotisjuhlaa ja se on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Kisan tarkoituksena on elvyttää liftauskulttuuria ja tuoda ihmisiä yhteen.

Liftaajia tulee varmasti näkymään ympäri Suomen, sillä kilpailuun on ilmoittautunut huikeat 170 liftaria. Lähiseudulta kierrettäviä rasteja löytyy esimerkiksi Vanhasta Raumasta, Porin Yyteristä ja Saanan tekemän aloitteen ansiosta Euran Käräjämäestä. Rasteilla on liftaajille tehtäviä ja heidän pitää myös julkaista käymistään paikoista kuva someen.

- Tänä viikonloppuna kannattaa ottaa rohkeasti liftareita kyytiin! Meidän Suomiretki on the road -tiimin tunnistaa suomilipullisista lipoista, Saana vinkkaa.

Vaikka naisten tiimi onkin ensikertalaisia täynnä, on heillä on muutama kikka, joilla kyyti koitetaan hankkia.

- Suunnittelimme, että toinen meistä menisi ensin parin sadan metrin päähän hyvästä pysähdyspaikasta herättämään kuljettajien huomiota ja toinen ohjaisi kuskin sitten hyvään pysähdyspaikkaan vähän matkan päässä.

- Hämärässä liftaamiseen olemme valmistautuneet valoin ja heijastinliivein, Saana jatkaa.

"Tänä viikonloppuna kannattaa ottaa rohkeasti liftareita kyytiin! Meidän Suomiretki on the road -tiimin tunnistaa suomilipullisista lipoista."

Ensikertalaisilla ei ole tähtäimessä mikään muu kuin Hitchball4000-kilpailun voitto.

- Mitään isompia taukoja ei ole tarkoitus pitää. Auton kyydissä voimme nukkua tarvittaessa vuorotellen, Saana suunnittelee.

Yksi kilpailun monista jännittävistä piirteistä on se, että rastien kiertäminen ei yksinään riitä. Kilpailu päättyy sunnuntai-illalla kello 23, mutta siitä kilpailijoilla on vielä 12 tuntia aikaa päästä liftaten takaisin Helsinkiin. Muutoin joukkueen kartuttamaa pistesaldoa aletaan vähentää myöhästymisen mukaan: jokaisesta alkavasta puolesta tunnista saa kymmenen miinuspistettä. Joukkueen suoritus hylätään, jos saapumisaika venyy tiistain puolelle.

KIINNOSTUITKO?

Verkossa voi reaaliajassa seurata GPS:n avulla, missä Saanan ja Marinella Suomiretki on the road -joukkue kulkee. Joukkue välittää omia tunnelmiaan myös Suomiretken Facebook-sivulla ja Instagramin storyissa.