Instagram

Pesulappu paljastaa laadukkaan neuleen – 5 vinkkiä laadukkaan syysneuleen tunnistamiseen

Neuleen halpa hinta kertoo usein myös halvoista materiaaleista. Kuva: Shanna Camilleri

1. Lue aina pesulappu

Tuotteen hintalapussa neuletta saatetaan kuvailla kasmirneuleeksi, vaikka vain hyvin pieni osa tuotteen materiaaleista olisi kasmiria. Lue siis aina vaatteen pesulappu, jossa on eriteltynä eri materiaalien osuudet tuotteessa.

Luonnonmateriaaleista esimerkiksi kasmir, alpakka, merino- ja lampaanvilla ovat varmoja valintoja, kun syysneuleelle toivoo pitkää ikää.

Luonnonkuituinen villaneule myös lämmittää, vaikka se olisi ohut.

2. Älä pelästy sekoitteita

Sekoitteilla tarkoitetaan materiaaleja, joissa on yhdisteltyä kahta tai useampaa kuituja – niin luonnon- kuin tekokuitujakin. Esimerkiksi neuleessa eri kuituja yhdistämällä saadaan samaan tuotteeseen useiden eri kuitujen parhaita puolia.

Osaa kuiduista kannattaa käyttää nimenomaan vain sekoitteissa, koska ollakseen laadukkaita ne vaativat ympärilleen muita kuituja.

Pieni määrä elastaania tai polyamidia ei ole neuleessa haitaksi, mutta hyvä nyrkkisääntö on, että vähintään puolet materiaalista olisi luonnonkuitua.

3. Vältä akryylia

Akryylineuleet ovat yleensä edullisia, mutta samalla myös niiden käyttöikä on valitettavan lyhyt. Yleensä jo ensimmäinen pesukerta karkottaa akryylineuleen pehmoisuuden ja ryhdikkään muodon.

Akryyli on lisäksi erittäin herkästi nukkaantuva materiaali.

4. Tunnustele

Jos venytät tuotetta kevyesti käsissäsi, palautuuko se helposti ja siististi alkuperäiseen muotoonsa?

Laadukas neule on tiiviisti neulottu, ryhdikäs ja se tuntuu käsissä hyvältä.

5. Tutki saumat

On huono merkki, jos saumat näyttävät samalta kuin trikoopaidassa. Trikoopaidan tavoin tehdyn neuleen palat on leikattu suuresta neulekankaasta ja ommeltu yhteen.

Tällaisen neuleen reunat purkaantuvat helposti.

Hyvälaatuinen neule sen sijaan on neulottu koneella valmiiksi oikeaan kokoon ja muotoon. Palojen reunat on päätelty ja sitten neulottu tai ommeltu yhteen.