Instagram

ÄÄNI: Pienpanimon pyörittäminen on kovaa käsityötä

Mallasvaraston yhteydessä on panimon pienempi laitteisto, jolla Mikko Lindén keittää koe-erät. Kuvat: Henrika Bäcklund

Kun Mikko Lindén lomautettiin pitkäaikaisesta työstään, ei hän jäänyt aloilleen ihmettelemään, vaan toteutti haaveen omasta pienpanimosta. Linden Breweryn ensimmäinen olut julkaistiin viime lokakuussa.

Oluen tekemisessä Lindénin mielestä parasta on onnistumisen riemu. Oluen makua hän kuvailee ensisijaisesti maltaan ja humalan hienoksi yhteispeliksi.

Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa.

Rekisteröityjä pienpanimoja toimii maassamme tällä hetkellä 80, Valvira kertoo. Luku kasvaa, jos mukaan lasketaan myös rekisterin ulkopuoliset panimot.

Jos vertaa tilannetta vain muutaman vuoden taakse, huomaa selvästi, että pienpanimoiden suosio on kasvussa: vuonna 2015 rekisterissä oli vain 56 panimoa.

Lindén kertoo, että Raumalla oluiden kysysntä ravintoloissa sekä kaupoissa on ollut hyvää. Sitä hän osasi aavistella.

Lindén kertoo, että isoimpana yllättäjänä panimon perustamisessa on ollut paperityön määrä. Byrokratiaa riittää, kun alkoholituotteen kanssa työskennellään.

Käsittelyssä olevalla alkoholilainsäädännön muutoksella myös pienpanimot saisivat osansa helpotuksista.

Nykyisin pienpanimoiden vähittäismyynti edellyttää erillistä elintarvikekioskia. Jos lakimuutos menee läpi, saisivat pienpanimot oman vähittäismyyntiluvan ilman erityisvaatimuksia. EU-käsittelyä vaativa pienpanimopoikkeus takaisi, että suoraan valmistuspaikalta saisi myydä myös yli 5,5 prosentin ylittäviä panimotuotteita.

Pullotuskoneeseen mahtuu neljä pulloa kerrallaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi lausuntayhteenvedon alkoholilain kokonaisuudistuksesta 16. maaliskuuta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vielä tänä keväänä.