Instagram

Polyfonisista soittareista aitoihin soundeihin – muistatko vielä aikaa, jolloin luuriuutuuksia tilattiin lehtien takasivuilta?

Helmikuussa 2009 julkaistun Suosikin takakansi oli asiaan kuuluvasti vuorattu soittoääniuutuuksilla. Top-merkinnän olivat saaneet Katy Perryn Hot N Cold, Coldplayn Viva La Vida ja Haloo Helsingin Vieri vesi vieri. Kuvat: Henrika Bäcklund

Ei tarvitse mennä historiassa kovin kauas, että saa hyppysiinsä lehden, jossa on ohjeet soittoäänen tilaamiseen 17-alkuisesta numerosta. Yleensä uusi ääni maksoi euron tai pari.

"Soittarit-tilauksessa 4 vapaavalintaista soittoääntä/hauskaa ääntä + 1 funvideo vain 6 €/kk. Tilaus jatkuu kunnes lopetat sen lähettämällä stopsoittarit."

Samaiselta sivulta sai tilattua myös taustakuvan tai teeman. Kun rullataan aikajanalla vielä hieman vuotta 2010 kauemmaksi, oli silloin painettuna tilausnumerot polyfonisille soittoäänille ja pitkät rivit erilaisia logovaihtoehtoja, joissa kurkistelivat enkelit ja nallet.

Nokian 3510i:n oma soittoäänivalikoima palauttaa mieleen kunnon polyfoniset soundit:

Saksalaisen mobiiliviihdeyhtiö Jamban suomalainen nettisivu ei ole enää verkosta löydettävissä. Kännykkäviihteen kuninkaaksi itseään musalehden takasivulla tituleeraavan Ringtonekingin suomalaiset nettisivut ovat nekin kadonneet.

Molempien palveluntarjoajien saksalaisilta sivuilta voi kuitenkin vielä tilata muun muassa logoja ja pelejä.

Puhelimeen oli mahdollista hankkia teemoja ja vuorokauden aikojen mukaan eläviä taustakuvia.

Kaikeksi yllätykseksi Suomen pisimpään toimineen soittoäänien ja digitaalisen musiikin tarjoajan Buumi.netin verkkosivut vielä pelittävät. Ladattavaksi on tarjolla esimerkiksi Antti Tuiskun vastikää julkaistu pitkäsoitto, joten toiminta todella pyörii edelleen.

Buumi.net mainostaa, että sieltä saa kaikki suosituimmat puhelimen soittoäänet ja hyvälaatuiset mp3-albumit sekä biisit helposti ilman kuukausimaksuja. Tästä on saatava tietää lisää.

– Onhan palvelu muuttunut paljon siitä, mitä se ennen oli. Nyt meillä on lähinnä ladattavaa mp3-musiikkia. Varsinainen soittoäänihomma on hyvin pientä, vastaa puhelimeen Buumi.net-palvelua pyörittävän SecuryCastin sisältövastaava Riku Kalliomäki.

Kotimainen musiikkikauppa Buumi aloitti toimintansa vuonna 1999. Muun muassa mobiilipalveluja sekä tv- ja äänestyspalveluja tarjoava SecuryCast otti sen osaksi toimintaansa vasta muutama vuosi sitten. Kalliomäki ei pysty siksi vertailemaan nykyhetkeä soittaritilausten kultavuosiin sen enempää.

Sen hän kertoo, että kaikenlaisia muutoksia alalle on tullut kehityksen mukana: Apple pitää niin tiukasti huolta omistaan, että esimerkiksi iPhoneen Buumista ei pysty tallentamaan soittoääniä.

Kalliomäki ei voi paljastaa tämän hetken latauslukuja sen tarkemmin, mutta kertoo, että palvelua käyttävät edelleen kaikenikäiset suomalaisen kautta maan. 

– Ei tämä kuitenkaan ole yrityksen ydinbisnestä, vaan enemmänkin harrastus. SecuryCastilla on pitkä tausta ladattavan musiikin kanssa Musa24-palvelussa. Buumi pyörii hyvin rinnakkain sen kanssa.

Kalliomäki toteaa, että jos SecuryCastilla ei olisi ollut entuudestaan toista latausbisnestä, olisi Buumi varmaankin jäänyt pari vuotta sitten hankkimatta.

Tuntuu aika käsittämättömältä, että huhtikuun lehdessä vuonna 2010 mainostettiin uutuutena mahdollisuutta chattailla kännykällä. Siis seitsemän vuotta sitten. Samalla sivulla mainostettiin myös kuvasoittareita ja nakuskanneria.

Mutta silloin kun kulta-aikaa elettiin, päristeltiin kovaa. Sen tietää myös Crazy Frog, jonka kappaletta on katseltu YouTubessa reilut 677 miljoonaa kertaa.

Jamba toi hullun sammakkohahmon markkinoille vuonna 2005. Tämä supersuosioon noussut moottoriturpa perustuu ruotsalaisen Erik Wernqvistin tekemään The Annoying Thing -tietokoneanimaatioon. Muistellaanpa.

"Laskutus tapahtuu automaattisesti puhelinlaskusi yhteydessä/prepaid-kortiltasi. Lisäksi veloitetaan liikennemaksut. Palvelu vaatii WAP-yhteyden."

Ja kun nyt soittarimaailmaa lähdettiin perkamaan auki, on hyvä myös tiedostaa se, mistä kaikki lähti liikkeelle vuonna 1994.