Instagram

Porin superkesä vs. Rauman kesä - kumpi tarjoilee kovemman kattauksen?

Porissa superkesä! Lausahdus on kirkunut yhdessä jos toisessakin mainoksessa ja lehtijutussa. Kamu päätti ottaa suurennuslasin käteen ja tutkailla karhukaupungin tapahtumakalenteria tarkemmin. Eikä Rauma nyt tietenkään voi kakkoseksi jäädä, joten listasimme Rauman omat vastineet Porin superkesän tapahtumille.

Yhtä kaikki - Satakuntaan on tulossa hieno kesä, jossa menojalan vipatukseen on tarjolla monenlaista lääkettä!

RMJ on yleisömäärältään Rauman vilkkain kesäviikonloppu. Kuva: Henrika Bäcklund

Iskelmäkesä Pori 29.-30.6. VS. Raumanmeren juhannus 21.-23.6.

Pari vuotta sitten Iskelmäkesä-tapahtuma piipahti jo Raumalla: tuolloin lavalle kapusivat Parpansalinpuistossa muun muassa Jari Sillanpää ja Laura Voutilainen. Samat nimet nähdään nyt myös Porissa, ja kaksipäiväisessä tapahtumassa Kirjurinluodossa kuullaan myös muun muassa Anna Erikssonia, Lauri Tähkää ja Juha Tapiota.

Porin musiikkitapahtuma puhuttelee vähän varttuneempia musiikin ystäviä, kun taas Raumalla järjestettävä RMJ lupaa artsistikattauksessaan jokaiselle jotakin aina Pete Parkkosesta Cheekiin. Viime vuonna Rauman juhannusjuhlat keräsivät Otanlahteen noin 50 000 juhlijaa.

Rauma voittaa melko kirkkaasti tämän tapahtumaparin. Iskelmäkesä järjestettiin Raumalla ensin jo vuonna 2016, ja RMJ on kokoluokassaan Satakunnan ainoa juhannusfestivaali.

Jos erilaiset musiikkityylit kuitenkin uppoavat samaan kuulijaan, voi pistäytyä vaikka molemmissa - ne kun eivät mene kalenterissa päällekäin.

Porin asuntomessuilla luvassa on inspiraatiota ja sisustushaaveita. Kuva: Antero Tenhunen / Asuntomessut

Porissa asuntomessut 6.7.-5.8. VS. Raumalla Vanhan Rauman avoimet pihat 21.-29.7.

Kun Porissa esitellään kesällä uusia ja präniköitä asuntoja, Raumalla taasen luotetaan vanhan ja nostalgisen Unescon maailmanperintökohteen vetovoimaan, kun puutalojen sisäpihat avataan jälleen Pitsiviikolla kävijöille.

Inspiroivat asuntomessut järjestetään vihdoin melkein kotinurkilla Satakunnassa - pakko niitä on mennä ihastelemaan! Välistä ei voi jättää myöskään Vanhan Rauman avoimia pihoja, sillä koristeellisten porttein takaa avautuu mitä mielikuvituksellisempia keitaita ja monissa niissä on tarjolla myös pihakirppiksiä.

Toisaalta - ahkera kiertelijä on saattanut jo aiempina kesinä vierailla Vanhan Rauman avoimilla pihoilla, mutta Porin messualueelle kävijöitä lasketaan ensi kerran vasta nyt. Älä siis missaa Karjarannan tarjontaa!

Joss Stone villitsi Pori Jazzeilla vuonna 2017 esiintymällä osan keikkaa keskellä yleisömerta. Kuva: Julius Töyrylä / Pori Jazz

Pori Jazz 14.-22.7. VS. Rauma Blues 10.-11.8.

Valtavirtaan uppoavat suuremmat nimet löytyvät tässä tapahtumaparissa Porista: James Blunt, Aloe Blacc, Vesta, Alanis Morrisette... Juuri näillä nimillä ei ole jazzin kanssa paljoakaan tekemistä, mutta musiikillisesti ne kaikki ovat taattua laatua. Rauma Blueseilla esiintyjien nimet voivat olla vieraampia, mutta letkeä ja tarttuva tunnelma on silti teltassa taattu.

Niin - teltassa. Katto on omiaan pitämään tunnelman korkealla sateellakin ja tilaan erikseen rakennettu lattia on viimeisen päälle tyylikäs. Teltta ei siltikään pysty päihittämään Kirjurinluodon maailmanluokan piknik-tunnelmaa: oma viltti sopivaan paikkaan, kylmälaukun eväät esiin ja viinipullo kehiin, ahh!

Lahjakkaita esiintyjiä löytyy siis molemmista tapahtumista, mutta piknik kääntää vaakakupin hienokseltaan Jazzien eduksi.

Suomi Areena 16.-20.7. VS. Pitsiviikko 21.-29.7.

Sisällöllisesti Suomi Areenalle ei löydy suoraan vertailukelpoista tapahtumaa Raumalta, mutta koska kyseessä on useammalle päivälle jakaantuva tapahtumapläjäys, valitsimme verrokiksi Pitsiviikon.

Suomi Areenalla riittää asiaa niin aiheesta kuin aiheen vierestäkin. Jos heinäkuussa Porissa kuljetaan kauluspaidoissa ja kotelomekoissa käyntikortteja jakamassa, on raumalaisten verkostoitumistapahtuma piirun verran rennompi. Pitsiviikon tapahtumissa päivän puheenaiheita käydään läpi Vanhan Rauman mukulakivikaduilla, terasseilla ja Marttojen lapskoussijonossa.

Jos siis kaipaat enemmän asiaa ja olet liikkeellä bisnes-mielellä, suuntaa Poriin. Jos taas tykkäät vapaammasta ja aikatauluttomammasta kesäkaduilla vaeltelusta, saavu Raumalle.

Porispere 3.-5.8. VS. Festivo 7.-11.8.

Molemmissa tapahtumissa on tarjolla musiikkia, mutta siihen ne yhtäläisyydet jäävätkin.

Porissa festaroidaan niin Disco Ensemblen, Staminan ja Eläkeläisten parissa, kun taas Rauman Festivossa tapahtumaviikkoa vietetään rajoja rikkovan kamarimusiikin parissa. Ohjelmistossa on muun muassa Paleface, Ninni Poijärvi, Aura Go, Kaisa Dahlbäck, Johannes Rostamo, Niko Kumpuvaara, Burdan Hamdon ja Emma Nyman. Carpe diem -päivässä kuullaan nykytaiteen projektin Flatlands-soittimien ensikonsertti.

Tapahtumat eivät kilpaile samasta kohderyhmästä, joten vertailu on lähes mahdotonta. Molemmille pitää silti nostaa hattua siitä, että ne ovat rohkeasti omanlaisiaan tapahtumia. Kun monien festareiden nimille naureskellaan niiden rock-loppuliitteestä, vaikka lavalle kapuaakin pääasiassa pop-yhtyeitä, pitää Porispere kuuliaisesti kiinni rockahtavasta linjastaan.

Festivo puolestaan vannoo kamarimusiikin nimeen, mutta lähestyy sitä tuoreista kulmista: esimerkkeinä estradille kapuava Paleface sekä Posellissa esiteltävät lasista ja bambusta tehdyt Flatlands-soittimet.

Pitsiturnausta voisi luonnehtia jääkiekkofestareiksi. Kuva: Juha Sinisalo

Mölkyn MM-kisat Porissa 17.-19.8. VS. Pitsiturnaus 3.8.

Kun Raumalla tarjoillaan kesän viettäjille epävirallinen kiekkokauden aloitus, Porissa taistellaan mölkyn maailmanmestaruudesta - kerrassaan kovaa settiä urheilun ystäville! Molempiin tapahtumiin odotetaan katsojia tuhatmäärin.

Mölkkykisoja säväyttää entisestään se, että kaikki viralliset mölkkypelit valmistetaan Porissa Tacticin tehtaalla. Voisi siis sanoa, että poika on tullut kotiin!

Pitsiturnaus on monelle lähiseudun kiekkofanille jo perinne. Urheilukalenteria kannattaa tänä kesänä kuitenkin hieman venyttää ja ottaa haltuun myös mölkyn mestaruuskilpailut - nyt siihen on tarjolla mahtava tilaisuus ihan naapurissa.