Instagram

"Puurauma oli superkaunis paikka" – Tyynysotaa-kesäkumibiisin Vilma Alina ei ole talven ykkösfani

Vilma Alina keikkailee lauantaina Raumalla. Kuva: Hög Agency & Promotion

Kesäauringon kasvattama vihreä nurmi on vaihtunut eteläistä Suomea myöden valkeaan lumipeitteeseen. Kesällä radiosta pauhasi tasaiseen YleX:n vuoden kesäkumibiisi Tyynysotaa, jota olivat tekemässä Sini Yasemin, Nelli Matula, Ida Paul ja Vilma Alina.

– En ole kovinkaan talvi-ihminen. Pienenä oli kiva käydä pulkkamäessä, mutta kyllä tämä pimeys ottaa vähän koville, Vilma Alina vastaa puhelimeen kotonaan Helsingissä. Kesä taitaa siis olla hänelle kausista se mieluisin.

Vilma Alinan kesäaurinkoakin hehkuvia kappaleita saadaan fiilistellä Raumalla lauantaina, kun 24-vuotias laulaja nousee Dominon lauteille bändikokoonpanon kanssa.

Vilma Alina muistelee käyneensä aikaisemmin Raumalla duo-keikalla "jossain ihan pienessä baarissa" ja sitä ennen lapsena yhdessä vanhempiensa kanssa.

– Puurauma oli superkaunis paikka! Vai miksi sitä sanotaan. Joskus pienenä kävimme perheen kanssa kiertelemässä.

Vilma Alinan ura lähti käyntiin YouTubesta, jonne hän latasi tekemiään laulusovituksia esimerkiksi Rihannan, Beyoncen, Anssi Kelan ja Robinin tuotannosta. Sieltä Universal Music bongasi nuoren talentin.

– YouTube-kulttuuri on todella lähtenyt omille raiteilleen! Itse en ole enää vuosiin ladannut muita kuin virallisia musiikkivideoita, mutta on se vielä joskus käynyt mielessä, että pitäisikö.

Mitä mieltä YouTubesta ponnistanut artisti on pari viikkoa sitten sattuneesta Teoston ja YouTuben välisestä sopimusriidasta, jonka seurauksena monien niin kotimaisten kuin ulkomaisten artistien videoiden katseluoikeus Suomessa oli hetkellisesti tauolla?

– Pisti kyllä miettimään, on vielä isoja ongelmia tekijänoikeushommissa. YouTubesta ei valu tekijälle oikein mitään, mutta näkyyvyyden takia siellä todellakin kannattaa artistin olla.

Teosto kirjoittaa sivuillaan, että neuvotteluissa tavoitteena on löytää sellaiset ehdot ja korvaustaso, joka olisi asiallinen musiikintekijöiden ja -kustantajien kannalta. Teosto alleviivaa, että musiikin kuuntelu YouTubessa kasvaa vuosi vuodelta. Vuonna 2015 musiikkia kuunteli YouTubesta 55 prosenttia kuluttajista – ja tänä vuonna jo 69 prosenttia.

Vilma Alina valmistui ylioppilaaksi Sibelius-lukiosta keväällä 2012 ja soitti koskettimia Robinin keikkasetissä vuodet 2013–2016. Esikoisalbumi Ufoja julkaistiin vuonna 2016.

Vilma Alinan kakkosalbumi julkaistaan näillä näkymin ensi vuoden syksyllä. Seuraava sinkku odottelee jo valmiina ja se on tarkoitus julkaista ensi kuussa.

– Ensimmäisen levydiilin sain viisi vuotta sitten. Vasta nyt alkaa tuntua oma linja todella selkeältä. Ja silti haluan pitää vapauden siihen, että voin tehdä, mitä huvittaa. Hupsutella tai kirjoittaa syvempiä biisejä, jos siltä tuntuu, Vilma Alina hymyilee.

– Edelleen pidän levykokonaisuuksia tärkeinä. Sinkut ovat aina sellaisia helpompia, nopeammin aukeavia.

Vilma Alinan kappaleilla kuullaan useita featteja ja hän itsekin on vieraillut monien artistien biiseillä. Useiden muusikoiden kanssa työskentely pitää tekemisen virkeänä.

"Jos tekisin pelkästään omaa, sitä vain vaikeilisi omassa kuplassaan."

– Kirjoitan myös paljon muille. Jos tekisin pelkästään omaa, sitä vain vaikeilisi omassa kuplassaan. Nyt pääsee hyppimään genrestä toiseen ja se pitää homman freesinä.

Uusinpana yhteistyönä on suomalaisen elektronista poppia tekevän Motionsin kanssa julkaistu Leikkikenttä-sinkku. Kenen kanssa olisi unelma päästä tekemään yhteistyötä?

– Kunnon klassikko. Teemu Brunilan kanssa olisi superkiinnostavaa kirjoittaa. En ole edes tavannut häntä vielä.

Vilma Alina esiintyy Dominossa lauantaina 16. joulukuuta. Showtime on noin kello 23.30.