Instagram

Pyhimys vaati Jättiläinen-kappaleelleen lounaissuomalaisen jätin – Aksel Kankaanrannan musiikkiunelmasta tuli totta

Jättiläinen-kappaleella on mukana paikallinen ääni, kun The Voice of Finlandista musiikkimaailmaan löytänyt Aksel Kankaanranta laulaa biisin kertosäkeen. Kuvat: Henrika Bäcklund

Vuosi sitten 18-vuotias Aksel Kankaanranta haaveili musiikin tekemisestä kotonaan Uudessakaupungissa.

Yhdessä vuodessa ehtii tapahtua paljon: sunnuntaina 20 vuotta täyttävä mies laulaa Pyhimyksen tuoreimmalla sinkulla kertosäkeen.

Ruger Hauerista ja Teflon Brothersistakin tuttu Pyhimys tuuttaa musiikkia ulos omalla artistinimellään kahden vuoden tauon jälkeen. Rap-artisti julkaisee Tapa poika -albumin helmikuun 23. päivä ja sen toinen sinkku Jättiläinen lohkaistiin perjantaina 12. tammikuuta.

Kappale ponnahti heti Suomen kuunnelluimpien joukkoon. Kappaletta on tiistai-iltapäivään mennessä kuunneltu pelkästään Spotify-palvelussa vajaat 790 000 kertaa.

– En itse odottanut ainakaan, että kappale menisi ekana päivänä top kolmen joukkoon, Kankaanranta kertoo iloisena, mutta hämillään.

Samanlainen tunnemaailma mylläsi silloin, kun levy-yhtiöstä alunperin soitettiin.

– Olihan se aika yllätys. Olin aluksi, että häh. Mutta sitten ajattelin, että mitäs tässä, katsotaan, mitä tulee, hän hymyilee.

Parin viikon päästä tuosta puhelinsoitosta Kankaanranta oli studiossa.

– Kun oltiin jo nauhoittamassa minun osuuksiani, niin Pyhi tuli paikalle. Hän ilmestyi studioon salaattikipon kanssa, oli lounaalla, Aksel naurahtaa.

– Sitten hän kertoi, miten päätyi siihen, että juuri minä laulan kappaleella.

Muitakin nimiä oli levy-yhtiön puolesta ehdoteltu. Räppäri kuitenkin piti päänsä. Pyhimys oli nähnyt Kankaanrannan The Voice of Finland  -esityksen kappaleesta Sinuun minä jään ja vaikuttunut syvästi.

–  Teflon Brothers oli silloin esiintymässä ohjelmassa. Ja itse asiassa yksi kilpailijoista oli Pyhin hyvä ystävä, Kankaanranta vielä selvittää.

On hauska yhteensattuma, että itseään esimerkiksi Facebookissa jätiksi kuvaileva laulaja tulkitsee juuri tätä kappaletta. Kertosäkeen teksti on Pyhimyksen ja Heikki Salon tuotos.

– Ei mun mielestä tässä ole mitään kytköstä, eli pelkkää sattumaa vain!

Oli hieno yllätys, että Jättiläinen ponkaisi heti ilmestymispäivänään Suomen musalistan kärkeen, Aksel Kankaanranta kertoo.

Taivassalossa kasvanut Kankaanranta vaikuttaa nykyisin Turussa, mutta ehti asua Uudessakaupungissa siinä välissä vuodesta 2014 eteenpäin aina viime vuoteen asti.

Laulukilpailu teki musiikintekemisen unelmasta konkretiaa.

– Nyt on vähän sellainen olo, että what am I supposed to do, Aksel toteaa fiiliksistään.

Sinänsä osuvaa, että mies heittää luontevasti englantia lauseen sekaan, sillä seuraavaksi hän alkaa pohtia laulukieltä.

– Oma ensimmäinen biisini oli jo englanniksi purkitettu ja masterointia vaille valmiina. Nyt kun tämä Pyhin biisi tuli, niin päätettiin, että tehdään oma sinkkukin suomeksi.

Päätös tuntui ensin pelottavalta.

– En tiennyt, pystynkö laulamaan suomeksi tarpeeksi hyvin. Olen vain jotenkin laulanut englanniksi niin paljon enemmän.

Aksel Kankaanranta on kirjoitellut jo nuorempana pöytälaatikkoon omia tekstejä ja seuraavaksi hän haluaa kaivaa niitä esille – ja toki kirjoittaa lisää, kun yöllinen inspiraatio taas iskee.

– Katsotaan, mitä niistä tykätään. Että voisiko käyttää esimerkiksi osina biiseissä.

Aksel Kankaanranta työstää tällä hetkellä omaa musiikkia.

Kankaanranta kertoo, että kokemus laulukilpailusta oli todella positiivinen. Hän lähti kokeilemaan onneaan sisarusten ja äidin kehotuksesta ilman sen kummempia ennakko-odotuksia.

– Ja niin löysin itseni finaalista. En alunperinkään lähtenyt voittamaan, vaan ajattelin, että olen tyytyväinen, kunhan pääsen edes mukaan.

Kasvaminen Taivassalossa ja Uudessakaupungissa on tehnyt miehestä ainakin maanläheisen.

– Joo, ei ole sillä tavalla tarvinnut stressata, hän tuumailee.

Turhan stressin unohtamisen puolesta puhuvat myös leppoisan laulajan ohjeet paikallisille nuorille, jotka ehkä telkkarissa pyörivää The Voice of Finlandin uutta kautta seuratessaan miettivät, pitäisikö itsekin joskus osallistua.

– Ei vaan jännitä liikaa, se on yllättävän helppoa. Voi kuvitella, että ei siellä ole ketään. Minä pidin silmiäni ehkä vähän liikaa kiinni, mutta sen sai korjattua aika helpolla, mies naurahtaa.

– Kannattaa vaan olla oma itsensä.