Instagram

Ratsia: Mitä paljastuu kimppakämpän ja sinkkumiehen jääkaapista?

MIES, 25
AINA JÄÄKAAPISSA: kananmunia ja kanaa tai tonnikalaa
NÄITÄ ET JÄÄKAAPISSANI NÄE: tuoreet kasvikset
SEURAAVAKSI OSTOSLISTALLA: raejuusto

"Jääkaappini voi näyttää nyt tyhjältä, mutta kun se on ihan oikeasti tyhjä niin siellä ei ole kuin kananmunia. Munista, tonnikalasta ja nuudeleista teen yleensä bravuuriani sörsseliä. Sen kanssa syön aina raejuustoa, joka muuten pääsi juuri loppumaan. Pitääkin tänään siis käydä kaupassa.

Yleensä käyn ruokaostoksilla noin 3-4 kertaa viikossa. Yritin joskus ostaa enemmän ruokaa kerralla ja vähentää kauppareissuja, mutta tuolloin ruokaa pääsi menemään vanhaksi.

Tuoreita kasviksia jääkaapissani ei ole oikeastaan koskaan. Kyllä kasviksistakin voi saada hyviä, mutta silloin ne eivät ole enää terveellisiä. Jonkun verran kasviksia kuitenkin pitää syödä, joten mulla kasvikset löytyvät pakastelokerosta.

Ruokaa voi päivittäin kulua kolmenkin lämpimän aterian verran. Lounaalla töissä omat eväät, päivällinen ja vielä annos illalla treenien jälkeen."

NAINEN, 36, PERHEESSÄ MIES, 2 POIKAA ja 2 KOIRAA
AINA JÄÄKAAPISSA: maitoa, jauhelihaa, voileipätarvikkeita
SUOSIKKIRUUAT: spaghettivuoka, perunajauhelihavuoka, uunikala ja hernesoppa

"Yleensä arkena minä käyn ruokakaupassa ja mies loihtii ostamistani aineksista perheelle ruokaa. Se on meidän arkemme kokkisotaa, kun kannan kaupasta yllätyskasseja kotiin. Viikonloppuisin vuorostani minä valmistan enemmän ruokaa.

Kaupassa tulee käytyä välillä kolmekin kertaa viikossa. Pyrin siihen, ettei kaupassa tarvitsisi käydä perjantaina, kun siellä ovat kaikki muutkin. Tykkään myös käydä enemmän pienemmissä kaupoissa. Kun isossa kaupassa unohdat jonkun aineksen, voi sen luo olla pitkäkin matka ja aikaa kuluu sen noutamiseen.

Olen harkinnut Prisman kauppakassi-palvelun käyttämistä, mutta ensimmäinen tilaus on vielä tekemättä. Se vaatisi niin hyvät ennakkosuunnitelmat viikon ruokailuille. Hyvällä suunnittelulla toki myös pystyisi säästämään kuukauden ruokakuluissa.

Miesvaltaisessa perheessämme on tavallista, että jääkaapista löytyy silloin tällöin tyhjä leikkelepaketti tai mehupurkki. Meidän jääkaappimme erikoisuus on partiotutulta oppimani tapa säilyttää voiveistä. Leikkaamme aina voipaketin kanteen pienen luukun, josta veitsen saa törkättyä pakettiin pystyyn. Tämä tapa on ollut meillä käytössä jo vuosia."

MIES, 36
AINA JÄÄKAAPISSA: smoothieainekset, voita, kermaa, hyvät voileipäainekset, salaattitarpeet, juustoja ja jogurttia
TÄTÄ ET KAAPISSANI NÄE: valmisruokapakkauksia

"Käyn ruokakaupassa ehkä pari kertaa arkiruokailuja silmällä pitäen ja kerran viikonlopun syömisiä varten. Mukanani on yleensä aina lista, minkä mukaan teen hankinnat. Listalla tosin saattaa lukea vain leipä ja sitten kaupassa teen tarjonnan mukaan valinnan, mitä leipää tällä kertaa ostan. Hevi-osastolta voi välillä tarttua mukaan heräteostoksia.

Pyrin syömään peruslaadukasta ruokaa, joka myös näyttää hyvältä. Jääkaapissani ei juuri jauhelihaa näy, mutta se ei tarkoita, ettenkö söisi lihaa. Olen talven ajan syönyt tyhjäksi pakastinta, josta löytyy riistaa eri muodoissa. Pakkasesta käytän myös paljon marjoja.

Juuri nyt suosikkejani ovat valurautapadassa haudutettavat liharuuat. Kun kelit vielä lämpenevät, siirtyy keittiö jossain määrin ulos ja grillaaminen tulee mukaan ruuanlaittoon.

Ruokatarpeet kiertävät jääkaapissani melko kiitettävästi, mutta joskus kaappiin saattaa jäädä vanhentumaan jotain tahnoja tai muuta sellaista, mitä hankkii yhtä tiettyä kokkauskertaa varten, eikä sille sitten enää olekaan käyttöä myöhemmin."

NAINEN, 26, KOLMEN HENGEN KIMPPAKÄMPPÄ
AINA JÄÄKAAPISSA: raejuusto, koiranruoka, manteli- tai kauramaito, aasialaisia maustetahnoja, hedelmiä

"Meillä kaikilla on jääkaapissa käytössä kaksi omaa hyllyä. Joskus voidaan kaverille pistää viestiä, että voiko toisen hyllyltä lainata jotain ja aina se kyllä sopii. Yhteisiä juttuja ovat esimerkiksi ketsuppi, öljyt ja sipulit. Valmisruokia ja maustettuja jogurtteja näkee jääkaapissamme todella harvoin.

Meillä kimppa-asuminen ja jääkaapin jakaminen on toiminut todella hyvin. Kaikki olemme aika samantyyppisiä syöjiä: koitamme käydä ruokakaupassa mahdollisimman harvoin ja syömme melko kasvispainotteisesti. Kaupassa kaikki käyvät ehkä noin pari kertaa viikossa.

Opiskelukavereiden mielestä jääkaappimme on todella täynnä, mutta meille on tärkeää, että siellä on hyvä valikoima raaka-aineita, joista tarvittaessa voi alkaa kokkailemaan. Tykkäämme myös leipoa. Jääkaapistamme löytyy monesti kakku, josta kaikki saavat syödä.

Aasialaiset ruuat ovat oma bravuurini, joten niiden valmistukseen liittyviä tahnoja ja kastikkeita löytyy jääkaapista runsaasti. Käyn kaupassa aina listan kanssa. Seuraavaksi minun pitäisi ostaa ainakin kookosmantelimaitoa ja banaaneja. Käyn kaupassa milloin minäkin päivänä. Voin olla ostoksilla aikaisin eläkeläisten kanssa samaan aikaan tai vastaavasti sinä illan ärsyttävänä vihoviimeisenä asiakkaana."