Instagram

Raumalaiset pariskunnat muuttavat yhteen nopeasti: "Puolison tavarat olivat kamalia ja haalittu ilmaiseksi ties mistä"

Useimmin muutettiin yhteen jo alle vuoden päästä suhteen alkamisesta. Kuva: Sarah Sharp

Syksy on muuttamisen aikaa. Monet ovat lähteneet opiskelemaan uusille paikkakunnille – ja ehkä on myös muutettu yhteen. Syksyisen muuttorumban inspiroimana Kamu toteutti yhteenmuutto-kyselyn, jonka satoa perataan seuraavaksi. Kyselyyn vastasi 35 rohkeaa, joista 31 on naisia ja 4 miehiä. Kaikki vastaajat seurustelevat vastakkaisen sukupuolen kanssa.

"Muutimme yhteen, koska poikaystäväni ei ollut koskaan omassa kodissaan, vaan aina minun luonani."

Nainen, 25, muuttanut yhteen 23-24 vuoden iässä

Kyselystä selviää, että raumalaiset parit muuttavat yhteen varsin nopeasti. Alle vuoden kuluttua suhteen alkamisesta tavarat on kannettu samaan osoitteeseen 19 kertaa.

Ensimmäisten kahden vuoden aikana on muuttanut yhteen 12 vastaajaa. Vain yhdellä vastaajalla muuttoon meni viisi vuotta tai kauemmin.

Suosituin yhteenmuuttoikä oli 19-22 vuotta. Sen ikäisenä muutti yhteen 18 vastaajaa.

18-vuotiaana tai sitä nuorempana muutti yhteen kaksi vastaajaa. Yli 30-vuoden iässä muutti yhteen yksi vastaaja.

Monet muuttivat yhteen säästösyistä.

"Itseltäni loppui vuokrasopimus ja tuntui hassulle muuttaa yksin uuteen omaan asuntoon, kun joka tapauksessa vietimme aikaa tiivisti yhdessä. Aloitettiin hankkimalla jotain yhteistä. Niinkin pieni asia kuin yhdessä valitut vesilasit atoivat kummallekin tunteen, että tätä tehdään yhdessä, vaikka todellisuudessa vain minä muutin karsittujen tavaroiden kanssa miehen luokse."

Nainen, 26, muuttanut yhteen 23-24 vuoden iässä

"Muutimme yhteen, koska parisuhde. Minä ehdotin sitä."

Mies, 29, muuttanyt yhteen yli 25-vuotiaana

Yhteen muuttamisessa vaikeinta oli oman tilan vähentyminen.

Kumman kotiin sitten muutettiin? Viisi vastaajista raivasi kumppanilleen tilaa omaan kotiinsa. 12 vastaajaa muutti kumppaninsa kotiin. Kolme kyselyn täyttäjää ohitti kysymyksen. 15 vastaajaa kertoo, että hankittiin yhteinen, uusi koti.

"Muutimme yhteen, koska rakastimme toisiamme ja halusimme edetä suhteessa."

Nainen 31, muuttanut yhteen 21-22 vuoden iässä, alle vuoden päästä suhteen alkamisesta

Muita kuin uuden yhteisen kodin hankkineita tarkastellessa käy ilmi, että noin kaksi kolmasosaa naisista kertoo muuttaneensa miehensä jo olemassa olevaan asuntoo. Kolmasosa kertoo miehen muuttaneen hänen asuntoonsa.

Neljästä miesvastaajasta vain yksi, 55-vuotias mies, kertoo muuttaneensa naisystävänsä luokse 23-24 vuoden iässä. Muut kolme vastaajaa kuuluvat niihin 15 vastaajaan, jotka hankkivat uuden yhteisen asunnon.

"Mulla oli jo valmiiksi asunto ja mies asui vanhemmillaan, joten hänellä ei ollut mitään tavaroita, muuta kuin vaatteet. Sille raivasin tilaa ja muut pilipali härpäkkeet, mitä miehellä oli, niin menivät kyllä varastoon.."

Nainen, 28, muuttanut yhteen 21-22 vuoden iässä, alle vuoden päässä suhteen alkamisesta

Yhteen muuttamisen paras puoli oli arjen jakaminen. Kuva: Crystal Shaw

Uuden asunnon hankkineet pyrkivät yhdistämään tavaransa mahdollisimman tasapuolisesti. Jos yhteenmuutto tehtiin jomman kumman olemassa olleeseen asuntoon, yleensä muuttavan tavaroita hävitettiin enemmän.

Kukaan miehistä ei hauku naisystävänsä tavaroita. Muutama naisvastaaja puhuu miehensä tavaroista esimerkiksi rytkyinä. Muutamissa vastauksissa mieheltä säästettiin ainakin pleikkari ja vaatteet.

"Lähes kaikki kalusteet ja tavarat olivat minun, koska puolison tavarat olivat suorastaan kamalia ja haalittu ilmaiseksi kasaan ties mistä. Päätös oli kuitenkin yhteinen."

Nainen, 28, muuttanut yhteen 19-20 vuoden iässä alle vuoden päästä

"Miehen huonekalut jäivät ja suurin osa minun kamoistani lähti."

Nainen, 25, muuttanut miehensä luokse 21-22 vuoden iässä

 "Minun astiani jäivät käyttöön, sillä ne olivat siistimpiä ja "arvokkaampia" (esim. Arabiaa ja Iittalaa), miehellä oli ikeaa jotka lahjoitettiin pois."

Nainen 23, muuttanut yhteen 1-2 vuoden kuleassa suhteen alkamisesta 19-20 vuoden iässä

Yhteenmuuttoa ei ole varsinaisesti suunniteltu etukäteen. 69 prosenttia vastaajista toteaa, että yhteenmuutto vain tapahtui.

Vastaajien mielestä yhteenmuuttamisessa parasta oli arjen jakaminen. Toiseksi tärkeimmäksi nousi läheisyys, sitten välimatkan lyhentyminen.

Yhteenmuuttamisen isoimmaksi haasteeksi koettiin oman tilan vähentyminen. Tavaroiden yhdistäminen ja toisen erilaiset tavat, kuten siisteys tai sotkut koettiin seuraavaksi eniten hankaliksi.

"Välillä mies edelleen huomauttaa sitä, ettei hänen tavaroitaan juurikaan ole esillä. Meillä on diili, että omakotitaloon muutettaessa hän saa oman luolansa, jossa saa pelata ja jonka saa sisustaa ihan itse."

Nainen, 24, muuttanut yhteen 19-20 vuoden iässä, alle vuoden päästä suhteen alkamisesta