Instagram

ÄÄNI: Raumalaisia naurattaa Pori-huumori – niin kliseistä kuin se onkin

"Meitä ihmisiä on niin moneen huumoriin, että kyllä ihan varmasti joku aina nauraa", Joel Tervonen sanoo. Kuvat: Henrika Bäcklund

Kesäteatterinäyttelemistä harrastanut Joel Tervonen kirjoitti vitsejä varastoon kolme vuotta ennen kuin uskalsi astella niiden kanssa isommalle lavalle. Varsinaiset stand up -keikat hän aloitti viime syksynä.

Vitsejä oli toki testailtu ennen sitä perheenjäsenillä. Sitä Tervonen kehottaa välttämään viimeiseen asti. Ystäväporukka onkin jo parempi koeyleisö.

– Jos vaimo ei naura, niin parempi etsiä joku muu yleisöksi.

Koska Raumalla ei juurikaan stand up -kulttuuria ollut, piti Tervosen itse luoda tänne sellainen. Tänään perjantaina vuorossa on Brummi Stand Up Night, jossa esiintyy Tervosen lisäksi opettajaopiskelija Mikko Karp. Illan teemana on raumalaiset koomikot.

Tervonen kertoo, että vitsipankin sisältöön vaikuttaa enemmän se, minkä ikäisiä ihmisiä yleisössä on, kuin se missä ollaan. Settiä pyritään muokkaamaan yleisöprofiilin mukaan. Juttu voi siis toimia toisaalla, vaikka ensimmäisellä livevedolla se ei olisikaan yleisöä sytyttänyt.

– Olen saanut palautetta, että sama vitsi oli ihan erilainen toisella kerralla. Kyllä vitsit muokkautuvat, lavallakin.

Hän myöntää, että stand up on Suomessa varsin uusi juttu, joka hakee vielä muotoaan ja yleisöään.

Tervonen hakee aiheita kaikkialta ympäriltään. Puhelimen muistio on ahkerassa käytössä jokapäiväisessä arjessa.

– Rohkeesti kokeilemaan. Ei ole olemassa huonoja vitsejä, on vain vääriä paikkoja laukoa ne ilmoille. Meitä ihmisiä on niin moneen huumoriin, että kyllä ihan varmasti joku aina nauraa.

Millaseksi vitsit päätyvät, riippuu siitä, mitä keikan aikana tapahtuu.

Tervonen lupaa tulevaisuuteen erilaisia stand up -klubeja ja niihin myös open mic -mahdollisuuksia.

– Stand upia ei pysty testaamaan missään muualla kuin ihmisten edessä. Jos joku kokee, että haluaa päästä lavalle koittamaan, niin rohkeesti minuun yhteyttä. Saadaan ihan varmasti lava-aikaa löydettyä.