Instagram

Raumalla karaokessa kokeillaan rohkeasti uusia hittejä - "Kovien tanssibiisien keskelle Mombasa on kuin isku munille"

Karaokea pääsee tulkitsemaan Raumalla halutessaan viikon jokaisena iltana.

Antti Tuiskun Hanuri, Jannan Sä et ole hullu ja kaikki JVG:ltä. Siinä nuorten tällä hetkellä ahkerimmassa laulannassa olevat karaokebiisit Kalliossa.

- Tulkinnat JVG:n kappaleista eivät ihan aina ole kovin hyvänkuuloisia, sillä räppääminen on vaikea laji, jonka vain harva taitaa, karaokea Kalliossa isännöivä Rami Lindroos kertoo.

Kaiken kaikkiaan Kallion iltoihin mahtuu silti Lindroosin mukaan "yllättävän paljon" hyviä laulajia.

- Karaoke on vähän sellainen laji, että illasta jäävät mieleen ne erittäin hyvät ja todella huonot laulajat. Suurin osa on keskitason laulajia, joita kuuntelee illan aikana vähän kuin radiota, siinä taustalla, hän kuvailee.

Itsekritiikki on monen kohdalla syy, joka pitää laulajan pois mikrofonin luota.

- Karaokeisännän työnkuvaan kuuluukin tietynlainen laulajien rohkaiseminen. Tarvittaessa olen laulanut esiintyjien kanssa myös duettoja, Lindroos kertoo.

Ravintola Kalliossa ei ole erillistä karaoketilaa vaan biisit ja tanssimusiikki vuorottelevat iltojen aikana.

- Jos tanssilattialla on hyvä meininki päällä, karaoken biisivalinnoissakin yritetään rohkaista laulajia meneviin biiseihin. Kovien tanssibiisien keskelle Mombasa on kuin isku munille, Lindroos kuvailee.

Vaikka karaokea edelleen kuppiloissa lauletaan, on Lindroosin mukaan suosio vuosien takaisesta laskenut.

- Nyt iltoihin kaivataan enemmän tanssittavaa konemusiikkia, hän summaa.

Putkassa karaokeisännän puikoissa häärii jo muutaman vuoden kokemuksella Vesa Haanpää.

- Jokaisen illan aikana kuullaan hittejä laidasta laitaan. Bon Jovia, Paula Koivuniemeä, Vesa-Matti Loiria... Myös uudempia biisejä otetaan nopeasti kokeiluun ja nuoret laulavat tietysti niitä biisejä, joita muutenkin kuuntelevat, Haanpää sanoo.

Vakiolaulajien ja niin sanottujen kokeilijoiden suhde on normi-illan aika noin fifty-fifty.

- Etenkin pikkujoulukauteen mahtuu aina paljon heitä, jotka innostuvat vetämään illan aikana biisin tai pari ihan extempore.

Miten karaokeisäntä itse suhtautuu illan aikana kuultaviin moninaisiin ja varsin monentasoisiin esityksiin?

- Se juuri on karaokea. Siinä kaikki ovat samalla viivalla - niin kolmen humalaisen äijän lauluporukka kuin myös kauniisti laulava nainen, Haanpää sanoo.

Kaiken kaikkiaan hän luonnehtii karaoken tilaa Raumalla hyväksi.

- Putkassakin jokaisena iltana valomerkin jälkeen jää pitkä lista kappaleita soittamatta kun kaikille ei vain aika riitä. Järjestelmä pyrkii suosimaan illan aikana aina uusi laulajia, joita nostetaan biisilistauksessa lähemmäs kärkeä, Haanpää kertoo.

Syvärauman pubissa suosituimmat biisit vaihtelevat hauskasti sukupolvista riippuen.

- Tuntuu, että nuoret laulavat innoissaan 80- ja 90-luvun hittejä, kun taas vanhemmat laulajat lähtevät kokeilemaan esimerkiksi Haloo Helsingin uusia biisejä, Syviksen karaoke-emännän puikoissa syyskuun alusta alkaen toiminut Jasmi Reunanen kertoo.

Viikolla voidaan tulla oikein varta vasten laulamaan, mutta viikonloppuisin runsaammin nautittu alkoholi innostaa enemmän laulajia lauteille.

- Monilla on jo kotonakin karaokelaitteita, mutta silti baarien karaoke jaksaa kiinnostaa. En usko, että karaoke tästä mihinkään hiipuu, Reunanen tuumaa.