Instagram

Rauman nuori katusoittajanelikko puhaltaa säveliä nelisen tuntia päivässä – "Soittokunto paranee vauhdilla"

Emmi Lakaniemi ja Juho Vilo soittavat trumpettia. Aleksi Vänttisen soitin on baritonitorvi ja Juhani Lehmuskallion sousafoni eli marssituuba.

– Pitäisikö mennä varjoon vai ollaanko tässä? 16-vuotias Juho Vilo kysyy soittokavereiltaan. Hän sekä Juhani Lehmuskallio, 19, Emmi Lakaniemi,16, ja Aleksi Vänttinen, 19, ovat kokoontuneet Rauman torille hieman ennen aamukymmentä päivän töitä varten.

Nyt keskustellaan siis siitä, mihin nurkkaukseen nuottitelineet kasataan tällä kertaa. Paikaksi valikoituu yksi torin seinustoista.

Juha Vainion Albatrossi raikaa tänä kesänä Raumalla kesäteatterilavan lisäksi myös katusoittajien puhaltimista, sillä tämä nelikko soittaa kesätyönään musiikkia Rauman kesävieraille. Musisointia kuullaan Vanhan Rauman kaduilla heinäkuun loppuun asti aina maanantaista perjantaihin.

– Onhan tämä etuoikeus saada soittaa. On hyvä mahdollisuus päästä tekemään sitä, mistä tykkää ja kehittyä samalla soittajana, Vänttinen sanoo.

Soittoryhmä esittää musasettejä päivisin noin aamupäiväkymmenestä iltapäivän puolelle kello kahteen. Ei ole mikään ihan helppo rasti puhaltaa menemään neljä tuntia.

– Vajaan tunnin jaksaa puhaltaa putkeen, sitten täytyy pitää tauko. Täytyy varoa, ettei kuluta itseään liikaa, sillä vaatii paljon palautua siitä, Lehmuskallio kertoo.

Soiton määrältään tämä kesätyö on intensiivisin soittorupeama, joka kenelläkään neljästä soittajasta on tähän mennessä ollut.

– Soittokunto paranee vauhdilla!

Marssituuba painaa Lehmuskallion oman arvion mukaan kymmenestä viiteentoista kiloa. Se on nimensä mukaisesti suunniteltu mukana kannettavaksi, joten tuubaksi se on kevyehkö.

Sen lisäksi astetta erikoisemman kesäduunin mukana tulee myös muutama muu bonus.

– Tässä ruskettuu aika hyvin, niin se on ainakin kiva, Lakaniemi naurahtaa.

– Niin, että saa olla ulkona paljon, tienaa samalla ja kehittyy myös soittajana, Vilo vielä tiivistää työn parhaat puolet.

Kaikilla neljällä soittajalla on taustaa Rauman poikasoittokunnasta. Jokainen heistä kehuu rauman puhallinsoitinkulttuuria.

Katusoittajien orkesterin repertuaarissa ovat muun muassa kappaleet Heili Karjalasta ja The Flinstones. Sovituksista vastaa Timo Katila Rauman musiikkiopistosta.

Kaupunkilaiset ja kesävieraat ovat kiinnostuneita orkesterista. Monet toriasiakkaat tulevat kommentoimaan ja heittämään omia neuvojaan siitä, kuinka nuorten muusikoiden tulee muistaa suojautua auringolta tai juoda tarpeeksi vettä.

– Muutama ihminen on halunnut jutella oikein olan takaa, Aleksi kertoo ja muut hymyilevät merkitsevästi.

– Ei siinä tietenkään mitään väärää ole, mutta pitäisi ehtiä soittamaankin! he naurahtavat.

Sitten ohi pyyhältää vanhempi mies huudahtaen mennessään.

– Jaaha, ei muuta kuin torvi soimaan!