Instagram

Rauman taivaalla poksuvat pian äkäiset anopit, aamukasat ja leuhkat eväät - äänestä paras paukkunimi!

Ilotulitteita saa ampua aattona iltakuudesta kahdeksan tuntia eteenpäin eli kahteen asti. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Poks ja pam! Yksi Suomen kovimmista ilotulitemiehistä on Kalenkari Oy:n johtaja Jori Lahtonen, joka valmistaa ja maahantuo paukkuvaa silmäkarkkia muun muassa Rakettikeiun brändille. Hän on tutkinut ilotulitesaloja muun muassa Kiinassa asuessaan. 

– Joka vuosi muoti muuttuu ja värit vaihtuvat samoin kuin vaikka mekkokaupassa. Tänä vuonna on enemmän pitkään välkkyviä tähtiä. Niin kuin puuvilla kehittyy, myös kemikaalit kehittyvät, hän kertoo Kamulle.

Rakettikeiu leikittelee kielen kanssa markkinoinnissaan ja hauskoja kirjainyhditelmiä on painettu myös rakettipaketteihin. Miksi hauskat nimet ovat alalla niin tärkeitä?

– Minkä takia paukuilla pitäisi olla synkät nimet, jos kyseessä on iloinen juhla? Ilotulittaminen on jo sanana hauska asia.

Lahtosen oma suosikkitulite kautta aikojen on hänen muistinsa mukaan vuosina 2000–2005 myyty Pelastakaa sotamies Rytsölä, maihinnousualuksen muotoon koottu juhlapaukku.

– Se oli kuin pieni elokuva. Esimerkiksi takakannella oli ylös ilmaan nouseva perhonen.

Lahtosen mukaan ilotulitteet ovat uudenvuoden lisäksi nykyisin osa muitakin suomalaisia juhlia.

– Ilotulituksesta on tullut osa kotijuhlien viettoa, muidenkin kuin uudenvuoden. Padat ovat entistä helppokäyttöisempiä ja yhdellä sytytyksellä voi saada jopa kolmen minutin tulituksen.

Jos rakettietiketissä on kertaamista, kannattaa lukea läpi Tukesin ohjeistus. Paukutteluaika on kello 18-02 ja maalaisjärki on hyvä pitää vahvasti päässä tuon ajan. Muista suojalasit ja turvaväli! 

ÄÄNESTÄ OMA SUOSIKKISI SEURAAVISTA PAUKKUNIMISTÄ: