Instagram

Rauman tori on kaupungin sydän - iltatoreilla ohjelmaa läpi kesän

Iltatoreille kuka tahansa voi lähteä myyjäksi. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Rauman tori sijaitsee kirjaimellisesti keskellä kaupunkia – aivan Vanhan Rauman sydämessä. Kesän toripäivinä alueella riittää vilinää aamusta iltaan. Kukonlaulun aikaan paikalle kerääntyy kahvinjanoinen toriparlamentti, joka saapuu nauttimaan aamusumppinsa kojuista seisaaltaan. Paikalliset kutsuvat tätä tapa pystökaffeksi.

Vuonna 1776 valmistuneen raatihuoneen kupeessa on kesän mittaan nähtävää ja ostettavaa vaikka millä mitalla. Rauman torilta löytyy tuoreet ainekset niin kesäkeittoon kuin täydennystä takapihan yrttiviljelmille ja kukkaistutuksiin. Iltatorilla myyjäksi voi heittäytyä pientä pöytävuokraa vastaan kuka tahansa!

– Ensimmäisiä torimuistojani on se, kun itse myin torin laidalla vanhoja pehmolelujani. Kauppa taisi käydä ihan hyvin, sillä muistan ostaneeni rahoilla paljon karkkia, Rakastunut Raumaan -yhteisön tapahtumakoordinaattori Pauliina Tanttu kertoo.

Hän vastaa pitkälti siitä, millaista ohjelmaa heinäkuun ohjelmallisilla iltatoreilla järjestetään.

– Rauman torille on hirveän matala kynnys tulla esiintymään, sillä keväällä olemme laittaneet torin esiintymisvuoroja ihan avoimeen hakuun. Perinteisesti iltatoreilla on kuultu muun muassa puhallinorkestereita ja laulua sekä päästy elokuussa tutustumaan liigajoukkue Lukon uusiin pelaajiin, Tanttu luettelee.

Kuten muillakin toreilla, myös Raumalla sesongit ovat niitä, jotka vetävät ihmisiä paikalle.

– Osa myyjistä käy torilla toki ympäri vuoden ja heille on syntynyt oma vakituinen asiakaskuntansa.

Torin tärkeydestä kielii osaltaan se, että keskeiseen paikkaan liittyvät muutokset kirvoittavat aina kovasti palautetta: Rauman torilla paikallisten mielipiteitä on vahvasti jakanut aikoinaan esimerkiksi torille rakennetut katokset. Toisten mielestä ne ovat kaameita hirvityksiä, mutta toiset osaavat arvostaa niiden käytännöllisyyttä esimerkiksi sadesäällä.

– Kyllä itsekin viime kesänä iloitsin katoksista ja niiden tuomasta varjosta kuumana kesäpäivänä, Tanttu muistelee.

Pari kesää sitten torin laidan käteisautomaatin sulkeminen oli iso puheenaihe. Tällä hetkellä lähin automaatti löytyy Osuuspankin (Kauppakatu 1) ulkoseinästä noin 400 metrin päässä torilta.

Jos tapahtumakoordinaattori Pauliina Tantun pitäisi kuvailla Rauman toria kolmella sanalla, olisivat ne paikallinen, tuore ja eläväinen.

– Torilla näkyy mukavasti myös nuoria, niin myyjinä kuin asiakkainakin, Tanttu iloitsee.

Esimerkiksi heinä-elokuussa järjestettävät sunnuntaikirppikset tarjoavat hyvän keinon tehdä tilaa vaatekaappiin tai vastaavasti hankkia pikkurahalla uusia löytöjä kotiin.

Eläväinen tori pitää kaupungin vireystilaa yllä myös laajemmin.

– Toriohjelman tavoitteena on saada ihmiset liikkeelle Vanhaan Raumaan. Kun he ovat tulleet torille, on heidän ympärillään iso joukko Vanhan Rauman liikkeitä kierrettävänään, Pauliina Tanttu kuvailee.

Rauman tori on myös yhdistyksille esittäytymisen paikka. Heinäkuussa järjestetään useampi yhdistystori, jossa paikalliset yhdistykset jalkautuvat torille toimintaansa esittelemään.

HEINÄKUU

ti 3.7. iltatori
to 5.7. ohjelmallinen iltatori
la 7.7. yhdistystori
su 8.7. sunnuntaikirppis
ti 10.7. iltatori
to 12.7. ohjelmallinen iltatori
la 14.7. yhdistystori
su 15.7. sunnuntaikirppis
ti 17.7. iltatori
to 19.7. ohjelmallinen iltatori
la 21.7. yhdistystori
su 22.7. Pitsiviikon aloittava shoppailusunnuntai ja sunnuntaikirppis
ti 24.7. iltatori
to 26.7. ohjelmallinen iltatori
pe 27.7. Mustan pitsin yön toriohjelma
la 28.7. yhdistystori
su 29.7. sunnuntaikirppis
ti 31.7. iltatori

ELOKUU

to 2.8. iltatori
la 4.8. iltatori
su 5.8. sunnuntaikirppis