Instagram

Riikka voitti Teemu Laurellin kokkaamat grillibileet: "Kokit olivat geimeissä, hyvä meininki" – laita salaattia grilliin, huippuchef vinkkaa

Teemu Laurell (oik.) ja Santeri Stenvall kokkasivat herkkuja kymmenhenkiselle juhlaväelle.

Eurajoella asuva Riikka Valtonen kertoo, ettei yleensä osallistu Facebook-kilpailuihin. Mutta kun tarjolla oli raumalaislähtöisen huippukokin Teemu Laurellin kokkaamat grillibileet, päätti hän kokeilla onneaan.

– Tägäsin siskon ja ystävän kommenttiin ja vinkkasin, että voisimme pitää juhlat yhdessä heidän kanssaan Vanhassa Raumassa.

Ja niinpä kilpailun voitto kaikeksi riemuksi napsahti. Juhlimassa oli kymmenen hengen ystäväporukka.

– Nautin täysin rinnoin siitä, kun muut laittoivat ruokaa! Kokit olivat geimeissä, oli niin hyvä meininki, Valtonen hehkuttaa hymyssä suin.

Laurell oli Rauman visiitillä promohommissa jo päiväsaikaan. Iltamissa kuvattiin Kariniemen kotitilalle markkinointimateriaalia, muun muassa live-videota.

– Aluksi ajattelin, että ihan kamalaa. Mutta kuvausporukka oli mukava ja niin mukana kaikissa jutuissa.

– Oli aito meininki, sanotaanko näin. Helsingin porukka katseli kyllä huuli pyöreenä, kun laulettiin Kaad liiveihis ryyp ei vain yhtä, vaan aika monta kertaa, naurahtaa myös Laurell muistellessaan parin viikonlopun takaisia bileitä.

Illallisen voittanut Riikka Valtonen (neljäs oikealta) keräsi ystäväporukan nauttimaan huippukokin loihtimista herkuista. Kilpailun järjestäjät toivat grillin, ruoan ja astiat. Juhlijoiden tehtäväksi jäi laittaa paikka muuten koreaksi.

Ruoka oli ilmeisen herkkua, sillä Riikka huokaisee syvään ihastuksesta siitä kysyttäessä.

– Fenkolisalaatti oli niin hyvää! Ei tule ikinä kotona käytettyä fenkolia, vaikka salaatissa oli vain sitä, sitruunaa ja öljyä.

Illan aikana kokkien kesägrillissä tirisi paljon muutakin inspiroivaa.

– Jälkkäriksi oli grillattuja aprikooseja. Ei olisi aiemmin tullut mieleenkään laittaa niitä grilliin.

Salaatteja voi grillata, Laurell opastaa.

– Vahvaa salaattia grilliin, esimerkiksi Romano toimii hyvin. Oliiviöljyä pintaan ja hetkeksi grillissä, että se vähän pehmenee. Kolmestakymmenestä sekunnista minuuttiin.

Fenkolisalaatti sekä kanavartaat saivat kumpikin ylleen aimo annoksen tuoreita yrttejä.

Vartaat ovat tehneet paluuta kesägrilliin, kertoo Laurell.

– Kannattaa hankkia kunnon metallivartaat. Hyvää lihaa vartaaseen, iso lohko kesäkurpitsaa ja sipulia kylkeen. Marinadia päälle. Variaatioita on niin paljon, vain taivas on rajana, kokki vinkkaa.

– Muuten samat tärpit kuin aina kesäisin: tuoreet ja ihanat kasvikset grilliin sekä paljon yrttejä mukaan ruokiin.

Laadukkaan lihan lisäksi Laurell kehottaa grillaamaan kalaa – vaikka ihan kokonaisena.

– Suomustetun, puhkotun ja tyhjätyn kalan pinnalle vain öljyä pintaan ja kuumaan grilliin. Hyvä väri pintaan ja voi tarjota sellaisenaan. Nahka tarpeeksi rapeaksi, niin sekin on todella herkullinen.

Kesäisissä grillibileissä oli hyvä meininki.

Laurellin parhaat neuvot grillaukseen ovat, että grillin tulee olla kunnolla kuuma ja grillattavan tuotteen öljytty, ettei se jää ritilään kiinni.

– Nopeat liikkeet ovat aina näyttäviä, kokki hymyilee.

Teemu Laurell vielä vinkkaa, että hikkoripuusta ja tammesta tehdystä hiilisekoitteesta tarttuu ruokaan aivan oiva maku.

– Kun grillataan, idea on nimenomaan saada siitä grillistä ruokaan sekä väriä että makua. Kun ruoasta tippuu vähän rasvaa hiilille ja se alkaa savuta ja savu tarttuu siitä ruokaan, avot.