Instagram

Riku Räsänen – syntynyt viihdyttäjäksi

Kuva: Pekka Lehmuskallio

Numerosta vastaa nauhoitettu tervehdys, joka toteaa, että ääniviestiä ei kannata jättää, sillä luurin omistaja ei niitä kuuntele: parempi palata asiaan sähköpostilla.

– Joo olen lopettanut puhelimeen vastaamisen, Riku Räsänen nauraa, kun tapaamme Poroholman lomakeskuksen Rantatalossa.

Miestä viedään moneen suuntaan, sillä Poroholman lisäksi Räsänen vaikuttaa Rauman alueella useissa viihdepalveluyrityksissä. Räsäsen RPR Groupin alla toimivat muun muassa elokuvateatteri Iso-Hannu, Domino Nightclub ja useammat muut ravintolat. Legendaarinen Raumanmeren Juhannus -festivaali on syntynyt Räsäsen toimesta. Voitaneen jo puhua varsinaisesta viihdemogulista.

– Kenttä on tullut sitä kautta haltuun, että haluan aidosti tehdä hyviä elämyksiä ihmisille.

Oranssissa työtakissa liikuskeleva Räsänen ei asemastaan huolimatta turhia pönötä.

– Kun on pyyteettömästi tehty ilman, että on kauheat dollarinkuvat silmissä, niin asioista on ehkä tullut normaalia parempia. Sitä kautta on tullut menestystä ja se taloudellinen puolikin siinä sivussa.

RMJ on valtakunnallisestikin tunnettu Rauman tapahtuma.

Vuonna 1972 syntynyt Räsänen perusti toiminimen parikymppisenä ja alkoi työskennellä ravintolamaailmassa. Takataskussa oli tuolloin talonrakentajan paperit, mutta Räsänen ei koskaan ollut tuntenut alaa omakseen.

– Aloin käydä baareissa 18–vuotiaana. Pikkuveli oli jo silloin tiskijukkana, joten pääsin perehtymään myös taustatoimintaan. Huomasin heti, että viihdyttäminen on minun juttuni.

"Puhun monista asioista fanaattisesti, jolloin ihmiset kokevat, että huudan."

On varsin yllättävää kuulla Räsäsen suusta, ettei hän pidä itseään lainkaan kilpailuhenkisenä.

– Enemmänkin ahdistun kilpailusta. Olen silti pärjännyt alalla, koska olen aktiivinen. Mutta en ole kyllä lainkaan sillä tavalla kunnianhimoinen.

Räsänen kokee olevansa enemmänkin idearikas ja visuaalinen kehittäjä. Hän tiedostaa hyvin rehellisesti luonteensa määräilevät piirteet, mutta lisää samaan hengenvetoon olevansa empaattinen. Ja käykin järkeen, että konsernin johdossa on ihminen, jolla on kykyä sekä huolehtia että organisoida.

– Puhun monista asioista fanaattisesti, jolloin ihmiset kokevat, että huudan. Olen joutunut usein kärsimään uhrina, kun on tullut väärinkäsityksiä.

Räsänen naurahtaa olleensa puuhastelija jo nuorena miehenalkuna.

– Olen myynyt mopoja eteenpäin ja tein kaupungin ennätyksen vappukukkasten myynnissä 13-vuotiaana!

Bisnesvainu on ollut vahva jopa ala-asteella.

– Raumalla silloiseen Anttilaan tuli ensimmäisenä sellainen kärryvehje, josta sai 20 pennin postimerkin, kun palautti kärryt. Merkkejä sitten liimattiin kuponkiin, jolla sai viitosen ostokortin. Minähän kävin siellä duunissa, mies nauraa ja muistelee olleensa tuolloin viidesluokkalainen.

Iso-Hannu on Rauman ainoa elokuvateatteri. Kuva: Minna Paananen

Äiti makseli ostoksia poikansa keräämillä korteilla. On äidin pitänyt olla myös tarkkana siitä, mitä tavaroita kotoa napattiin autotallissa pyörineeseen kirpputoriin.

– Ehkä juuri sen takia olen päässytkin eteenpäin, kun on tätä hujumenttia, mutta olen silti luova taiteilijatyyppi.

Suunnitelmia on paljon, mutta ne ovat realistisia toteuttaa.

– Toiset tykkää pelata jalkapalloa, minä olen miettinyt, miten voisin tehdä bisnestä. En ole ajatellut niinkään miten saada rahaa, vaan olen pitänyt sitä juuri mielenkiintoisena pelinä.

Paljasjalkainen raumalainen myöntää, että kaupunki on toisinaan tuntunut liian pieneltä. Perhe ja juuret ovat kuitenkin vahvasti lukittu Raumalle.

– Kymmenen vuotta sitten tyydyin kohtalooni, kun vaimo ei halua muuttaa täältä mihinkään. Jos ei itse voi lähteä, pitää tuoda ihmiset tänne. Haluaisin Raumalle sellaisen keskieurooppalaisen pikkukaupungin fiilistä.

Poroholman tämän kesän vetonaulana on avattu purjelaivasatama. Myös vierasvenesatama on kokenut laajoja uudistuksia, joita ajetaan sisään tänä vuonna.

Maauimalaprojekti on seuraavana listassa. Tarkoitus on, että ensi kesänä polskitaan.

– Orlandossa joka huoltoasemalla on uima-allas, niin ajattelin, että on se nyt perkele, jos me ei Raumalle saada edes yhtä ulkoallasta. Kyllähän se tätä koko aluetta ja Raumaa piristää.

Kehitystyötä tehdään siis jatkuvasti. Eikö pian riittäisi?

– Se on vähän sama kuin sanoisi laulajalle, että lakkaa laulamasta. Tätä työtä ei tosiaankaan tehdä sitä varten, että haluaisin olla joku kaupungin kuningas, Räsänen naurahtaa.

– Tämä on elämäntapa. Kun herään, en ajattele lähteväni töihin.

Poroholman lomakeskus on yksi osoitus Räsäsen kädenjäljestä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Mitkä ovat mielestäsi kolme merkittävintä asiaa, joilla olet kehittänyt Raumaa?

  1. RMJ – ”Se toi Raumalle kokonaan uuden aikakauden.”
  2. Poroholma – ”Siinä kiteytyy yhteinen olemien luonnon helmassa, meren äärellä.”
  3. Iso-Hannu – ”Elokuvateatterin kehittäminen tälle vuosituhannelle on iso asia kaupungille.”