Instagram

Rony Rex: "DJ on artisti silloin, jos voit pelkästä soittotyylistä tunnistaa, kuka musiikia soittaa"

 

Henkilön R O N Y R E X (@itsronyrex) jakama julkaisu

Hiljaa hyvä tulee. Tällä mentaliteetilla Rony Vartio eli Rony Rex, yksi Suomen johtavista DJ-nimistä, on rakentanut uraansa. Hän on edennyt eteenpäin vanhan liiton malliin, soittamalla keikkoja keikkojen perään ja järjestämällä klubeja.

Rony Rex äänestettiin Suomen parhaaksi nousevaksi DJ:ksi vuonna 2014. Rony Rex on muun muassa yhdessä LCMDF-yhtyeen Emma Kemppaisen kanssa luonut Lasermehu-klubin, joka starttasi alunperin Helsingin Tavastialta, mutta joita on sittemmin järjestetty monissa kaupungeissa.

Vuosia levylautasia pyörittänyt musiikkimies on siis kiertänyt ympäri Suomea ja ulkomaita, mutta tuli nimenä suuremman yleisön tietoisuuteen vasta kesällä 2017, jolloin hän julkaisi ensimmäiset omat biisinsä.

Yli kymmenen vuotta duunia alalla, miksi omat biisit vasta nyt?

– Olin nähnyt itseni enemmänkin DJ:nä, en tuottajana. Tietty on aina ollut paljon ideoita, mutta ennen ei ole ollut pakottavaa tarvetta päästää niitä ulos. Tämä on seuraava vaihe uraa, Rony Rex aloittaa.

"Soitin just siihen aikaan, kun aurinko laski. Tunnelma muuttui kevyemmästä sellaiseksi yöfestarimayhemhärdelliksi."

Raumalaiset ovat saaneet bailata Rony Rexin tahdissa viimeksi kesäisellä Otanlahden rannalla. DJ tanssitti festarikansaa RMJ:n Mecano-biitsillä.

– Soitin just siihen aikaan, kun aurinko laski. Siitä on aikaa, kun olen viimeksi soittanut niin sanotun sunset-setin. Tunnelma muuttui kevyemmästä sellaiseksi yöfestarimayhemhärdelliksi, Rony Rex sanoo naureskellen ja makustelee hetken vielä loistavaksi kuvailemaansa keikkasettiä ja mennyttä kesää.

Viime kesänä luukutettiin miehen ensimmäisiä omia biisejä Sticky Fingers ja F*cked it up. Onkos ensi kesäksi tulossa jotain hyvää bängeriä?

– Helmikuun loppupuolella julkaistaan seuraavat biisit!

Rony Rex esiintyy lauantaina Dominossa. Keikalla tullaan kuulemaan myös uutta omaa musaa, dj lupaa. Rony Rexin lisäksi musasta vastaa Kahikko.

– On sitä huomannut baareissa uuden kulttuurin. Uusi sukupolvi ajattelee, että DJ on artisti. Ennen ei oltu niin valtavirrassa, ei ollut mitään davidguettoja, Rony Rex miettii. Hän aloitti dj-keikkailun vuonna 2007.

Milloin DJ:stä sitten tulee artisti?

– Jos et tiedä etukäteen, kuka soittaa, etkä näe häntä lavalla, mutta kuulet vain settiä: jos voit pelkästä soittotyylistä tunnistaa, kuka musiikia soittaa, niin silloin DJ on artisti.

Nimibrändillään Rony Rex alkoi itse soittaa vuonna 2013.

– Silloin oma tekeminen alkoi muuttua ammattimaisemmaksi. Että kyllä mä nykyään ajattelen olevani artisti, hän naurahtaa.

Miehen livesetti Raumalla tulee olemaan parintuntinen.

– Se menee uusimman klubimusan ja housen vesillä, sellainen energinen meininki. Yleensä suunnittelen keikoille vaan pohjaa ja jätän pelivaraa. Silloin setti tuntuu aidolta ja elävältä.

 

Henkilön R O N Y R E X (@itsronyrex) jakama julkaisu

Rony Rex on ennenkaikkea sosiaalinen dj. Mies toteaa, että kun yleisö on avoin ja vastaanottavainen, saadaan aikaiseksi sosiaalinen yhteispeli.

– Tärkein on se yhteys mun ja yleisön välillä, musiikki elää sen yhteyden mukaan. Ja yhteyden vahvuuden taso antaa sen suunnan setille. On mahtavaa, kun yksilöt tuntee tanssilattialla olevansa osa ryhmää.

– Mitä intiimimpi paikka sitä helpompi päästä lähelle. Siksi myös pikkukeikat on niin kivoja soittaa.
 

Jo pelkästä puhelinkeskustelusta välittyy, että Rony Rex tekee täydellä tunteen palolla ne asiat, joihin ryhtyy.

DJ-keikkojen ja musiikintekemisen lisäksi Rony Rex on luotsannut musaohjelmaa Bassoradiolla. Tämän viikon maanantaina uutisoitiin, että 7. helmikuuta alkaen Rony Rex siirtyy kanavalta toiselle: mies hyppää mukaan YleX:n uuden musiikin tiimiin.

Rony Rexin kaksituntinen keskittyy uuteen vaihtoehtoiseen klubimusaan ja se pyörii joka keskiviikko kello 20 alkaen, ensi viikosta lähtien.

Musiikin kuratoinnille ja syväluotaamiselle on enemmän tarvetta kuin koskaan, koska tärkeimpien uusien juttujen löytäminen vie paljon aikaa, Rony Rex toteaa YleX:n haastattelussa.

– Haluan myös kehittyä radion tekijänä, karismaattinen musiikkimies vielä lisää Kamulle omista henkilökohtaisista tavoitteistaan.

Rony Rex esiintyy Dominossa lauantaina 3.2.