Instagram

Runojameilla mikki on vapaa ja kaikki kurkkulaulusta heviin sallittua

Runojameilla avomikittäjien osaamiskirjo on laaja ja voi vaihdella runonlausunnasta ja laulusta aina kuvia yhdisteleviin videoteoksiin. Kuva: Maelle Ramsay

Tänään jokaisella pöytälaatikkorunoilijalla ja olohuoneiden oman elämänsä esiintyjällä on matalan kynnyksen mahdollisuus astella parrasvaloihin, kun Raumanlinnassa järjestetään runojamit.

Ensimmäisen kerran runojamit järkättiin Raumalla pari vuotta sitten ja yleisö löysi paikalle jo silloin.

- Pari kertaa on käynyt niinkin, että open mic -osuuden itselleen varanneet esiintyjät eivät olekaan jaksaneet odottaa omaa vuoroaan, kun ilta on venynyt. Olen aina koittanut muistuttaa, että esitykset kannattaa pitää lyhyinä, mutta välillä toki esiintyjä voi innostua, kun oikein pääsee vauhtiin, tapahtuman järjestäjä Nina Rintala kertoo.

Vaikka ilta kantaakin nimeä runojamit, voi sen sisältö vaihdella laidasta laitaan. Tällä kertaa jamit ovat alkuillan esiintyjiensä puolesta melko musiikilliset. Ennen open mic -osuutta kellarissa esiintyvät Arja Palonen, Mika Peltonen ja Sami Liuhdon taudinkuva.

Viimeksi mainittu yhtye esimerkiksi yhdistelee tulkinnoissaan runonlausuntaa ja musiikkia.

Mikäli aikaisemmista vuosista voi jotain päätellä, avomikittäjien ohjelmakirjo runojameilla on hyvin laaja.

- Meillä on kuultu kaikkea kurkkulaulannasta heviin. Monesti on niin, että tyyppi tulee ensin seuraamaan yhdet runojamit katsojan roolissa ja seuraavalla kerralla hän rohkaistuu esittämään jotain omaa, Rintala kertoo.

- Runojameissa esiintymisen kynnys on tehty todella matalaksi. Tapahtumassa paikalle kutsutut esiintyjät ja avomikittäjät esiintyvät samalla lavalla, saman mikin ääressä ja saman aplodeeraavan yleisön edessä, hän jatkaa.

Nina Rintalalle tärkeää runojamien järjestämisessä on nimenomaan muiden kannustaminen.

- Se on eräänlaista aineetonta palkkiota, jota tässä työssä saa, kun on onnistunut rohkaisemaan jonkun lavalle esiintymään, hän kuvailee.

Runojamit Raumanlinnan kellarissa lauantaina 6.5. kello 19-23.59.