Instagram

Ruokakuvat täyttivät somen - mitä mieltä kuvaamisesta ovat raumalaiset ravintoloitsijat?

Kaikkihan sitä jo tekevät!

Enää ruokakuvia ei tarvitse ottaa ravintolassa nolostellen ja pikapikaa. Tuntuu olevan jo normi, että ruoka-annosten kuvaamiseen voidaan käyttää aikaa ja pöydän kattausta asetellaan kuvaa varten paremmin sointuvaksi.

Mitä mieltä kuvaamisesta ovat raumalaiset ravintoloitsijat?

- Aina välillä huomaa, miten asiakas asettelee viinilasia pöydällä annoksen kyljessä siten, että saa paremman kuvan. En näe kuvaamisessa huonoja puolia. Sehän on vain hyvä juttu ja merkki siitä, että on tehty jotain oikein jos asiakas haluaa napata näyttävästä annoksesta kuvan, ravintola Kalatorin yrittäjä Jari Salli sanoo.

"Aina välillä huomaa, miten asiakas asettelee viinilasia pöydällä annoksen kyljessä siten, että saa paremman kuvan."

- Missään nimessä tärkein asia annoksessa ei ulkonäkö kuitenkaan ole. Jos asiakas on syönyt lautasensa tyhjäksi ja kehuu annoksen maistuneen, se on se juttu, jota tavoittelemme, Salli jatkaa.

Vaikka annosten kuvaaminen ravintoloissa on silmiinpistävästi viime aikoina lisääntynyt, ei Salli kerro trendin vaikuttaneen annosten suunnitteluun.

- Annoksista pyritään tietysti aina suunnittelemaan hienoja ja kauniita, mutta ei niiden instagrammattavuus ole meille se tärkein asia, Salli painottaa.

Innokkaan annoskuvausilmiön tunnistaa myös ravintola Kapteeninhuoneen vuoropäällikkö Markus Väinölä.

- Tuntuu, että asiakkailla on jo annosta pöytään tuotaessa puhelin valmiina esillä. Annoksesta napataan äkkiä ylhäältäpäin kuva ja monet jakavat sen jo samalta istumalta someen, Väinölä sanoo.

Hän ei ole törmännyt sellaisiin asiakkaisiin, jotka alkaisivat asetella kuvauskohdetta niin antaumuksella, että ruoka ehtisi jo jäähtyä.

- Kyllä se aika nopeaa toimintaa on, kun asiakkaat napsivat annoskuvia. Nuoremmilla käytössä on kännykkä, kun taas vanhemmilla asiakkailla saattaa olla erikseen kamera mukana.

Väinölän mukaan annosten kuvaamisella on omat hyvät ja huonot puolensa, joista aika ajoin keskustellaan myös ravintola-alan ammattilaisten keskuudessa.

- Kuvaaminen jakaa jonkun verran mielipiteitä. Monestihan se menee niin, että huonot kuvat lähtevät leviämään, mutta hyvät unohtuvat melko nopeasti.

Kuvien tärkeyttä ei kuitenkaan kukaan voi ravintola-alalla kieltää.

- Kun aikaisemmin kuvia otettiin lähinnä henkilökunnalle annoskortteihin, kuvataan ruokaa nyt entistä enemmän myös markkinointimateriaaleihin, Väinölä kertoo.

Myös Goton ravintoloitsija Rami Kurki toivottaa ruokakuvailijat tervetulleeksi ravintolaansa.

- Annoksista otetaan ihastuttavan usein kuvia. Monesti se on myös spontaania, kun asiakkaat ihastuvat johonkin annokseen, Kurki kertoo.

Gotossa ruuan ulkonäkö on aina ollut keskiössä ja mukana annossuunnittelussa.

- En näe ravintolassa kuvaamisessa juurikaan negatiivisia puolia. Tietysti se omalla tavallaan haastaa keittiöitä, sillä nyt kaikki omaperäiset ideat leviävät somessa nopeasti, Kurki sanoo.

Yleensä Gotossakin otetut kuvat napataan kännykällä melko nopeasti.

- Minun puolestani kuvaajat saisivat vapaasti olla rohkeampia, asetella kattausta kuvaa varten ja nousta vaikka seisomaan. Jokainen meistä on oman elämänsä taiteilija, Kurki summaa.