Instagram

Sammalpalloja, suuria valaisimia ja rouheita seiniä – 12 + 1 tyylivinkkiä Porin asuntomessuilta

Porin asuntomessut ovat käynnissä 5. elokuuta asti. Kamu kävi alueella inspiroitumassa ja raapusti messutalojen sisutusratkaisuista ylös muutamia hyviä pointteja.

1. KATSE KATTOON – VALAISIN SAA EROTTUA

Valaisinten tärkeyttä ei pidä aliarvioida, se tuli selväksi asuntomessuillakin. Valaisin saa olla iso ja erottua muusta sisutuksesta.

Värikkäällä tai tyylistä poikkeavalla valaisimella voi hakea kontrastia muuhun sisustukseen. Kuvan kattovalaisin on valmistettu eri väreillä maalatuista puukapuloista. Kuvat: Antti Karpale
Tumma puu erottuu edukseen vaalean sisustuksen keskellä.

2. KOKEDAMA – ELI JAPANILAINEN SAMMALPALLOTEKNIIKKA

Kokedamat sopivat roikkumaan niin sisä- kuin ulkotilihin. Asuntomessuasunnossa palloja oli tehty niin sammaleesta kuin kookoskuiduista.

Ripusta pallot roikkumaan terassille tai vaikka makuuhuoneen kattoon!

Ohjeet kokedaman tekoon TÄÄLTÄ.

Kaktusten lisäksi pallukoihin oli kiedottu muun muassa pelargonioita.
Sammaleesta pyöräytetty pallo on kookosversiota metsäisempi.

3. RUUDUKOLLINEN LASISEINÄ 

Useissa asuntomessuasunnoissa oli tuotu ilmavuutta tiloihin lasiseinän avulla. Trendinä näkyi musta ruutukehikko, joka toistui monissa kohteissa. Sitä oli hyödynnetty niin makuuhuoneessa, keittiössä kuin eteisessäkin.

Makuhuoneen lasiseinän läpi avautuu näkymä portaikon kuviotapettiseinään - ja jopa alakertaan asti.
Lasiruudukolla on erotettu keittiö ja ruokailutila. Sama teema toistuu myös hyllyssä.

4. VAALEANPUNAISTA

Yksi väreistä pompsahteli messuvieraan verkkokalvoille useammin kuin muut. Heleällä roosalla ja muilla vaaleanpunertavan johdannaisilla oli piristetty monien asuntojen monokromaattista yleisilmettä. Vaaleaa punaa oli yhdistetty paljon juuri harmaaseen.

Seinien lisäksi väriä päätyi ainakin kodin pehmeisiin sisutustavaroihin.

Kuvan kohteessa väriä oli käytetty ronskimmin koko huoneen yhdistävänä teemana. Yhdellä värillä sisutaminen loi ovelan kokonaisuuden.
Siveltimen vetoja korostava maalaustyyli vilahti useassa kohteessa. Makuhuoneessa ronskin rouheaan seinään luotiin pehmeyttä juuri vaaleanpunertavalla yleisilmeellä.

5. LASISET SÄILYTTIMET

Jos joskus kaappeihin piilotettiin kaikki se, minkä ei haluttu joutuvan esimerkiksi vieraiden silmiin, nyt esineet tuodaan näkyville: messukohteissa kylpyhuoneissa säilytysratkaisut olivat lasisia.

Lasihyllyihin oli nostettu esille käyttöesineistä kauneimmat, kuten hajuvesipullot.
Kylpyhuoneen tasolle nostettut lasilaatikot luovat tunnelmaa.

6. TEMPPUHUONE ON KOVA JUTTU

Ei ollut vain yhdet tai kahdet puolapuut, jotka tuli vastaan messualueella. Trendinä on, että kodista löytyy niin lapsia kuin aikuisiakin aktivoivia liikkumismahdollisuuksia.

Kuvan temppuhuone on rakennettu läpikulkukäytävälle parvekkeen viereen. Kuva: Henrika Bäcklund

7. VÄHEMMÄN ON ENEMMÄN

Kodin viherkasvien ei tarvitse olla enää se perinteinen ruukku ikkunalaudalla. Asuntomessuilla oli bongattavissa uudenlaisia tapoja piristää omaa sisustusta kasvein. Tässä niistä kaksi.

Eteisen ja ruokailutilan erottavalle seinälle on kummallekin puolelle koottu lasiputkien avulla kaunis kasviseinä.
Olohuoneen pöydän kukkasille vaihtoehto! Lasimaljassa yksi varsi pääsee oikeuksiinsa. Kuva: Henrika Bäcklund

8. ROHKEA ALLAS

Vessan pesuallas voi olla muutakin väriä kuin valkoista. Keittiöstäkin teräksen tilalle on tullut väreiksi muun muassa musta ja messinki. Tee altaasta huoneen kunkku ja suunnittele muu sisustus sen ympärille.

Altaan värit toistuvat tapetissa.

9. OLOHUONE ILMAN SOHVAA (JA TELEVISIOTA)

Kuka on keksinyt sen, että jokaisessa olohuoneessa pitäisi olla sohva? Messutaloissa näkyvät uudet median kuluttamisen tavat muun muassa niin, että olohuoneita ei rakenneta television ympärille, sillä sellaista ei monissa olkkareissa ollut enää lainkaan. Sisutusratkaisuissa korostuvat sosiaalisuus ja maisema.

Sohvan sijaan olohuoneen istuimiksi voi hankkia kauniit nojatuolit. Asunnon värien mukaan samasta tuolista on valittu kahta eri väriä.

10. KORISTELTU SAUNANOVI

Unohduksiin ne ajat, jolloin ainoa saunaosaston lasipinta oli pelkkää röpelöä täynnä. Nyt kotien spa-puolet ovat täynnä sileitä lasipintoja ja on ihan ok, että saunan seinistäkin näkyy kaikki läpi. Kamu pisti merkille kuitenkin erään saunan ovessa mielenkiintoisen yksityiskohdan, joka laittoi ajatukset juoksemaan: olisiko mahdollista teettää koko oven kattava taideteos? Sellaisen ainakin Kamu toivoisi näkevänsä.

Neliökuvio piristää saunan lasiovea ja lisää luonnetta koko saunan yleisilmeeseen.

11. TAIDETTA MYÖS ULOS

Nyt on kirjaimellisesti ajateltu laatikon ulkopuolelle: taideteosten ei täydy jäädä vain kodin ovien sisäpuolelle, vaan taidetta voi hyvin tuoda yhtä hyvin myös pihalle.

Metallista tehty taideteos muuttaa väriä hiljalleen ruostumisen myötä.

12. LEIKITTELE TAPETEILLA

Älä pelkää tapettia valitessa! Näyttävät kuviot ja värit tekevät huoneesta ihanan persoonallisen. Entäpä jos teettäisitkin tapettia omista valokuvistasi? 

Keltainen kuviotapetti on sisutukseen yhdistettynä jopa rauhoittava. Samoin vaaleasävyinen koko seinän peittävä karttaprintti on työhuoneessa harmoninen.
Valokuvatapetti on tehokas sisutuselementti. Kuva: Esa Urhonen

+ MATTOPRINTTI

Maalattu matto on jo hetken verran ollut hitti, joka on ollut mahdollista bongata niin blogeista kuin lehdistä.

Asuntomessualueella sijaitsevan vanhainkodin yhteen huoneeseen oli puolestaan tehty matto printtaamalla. Vänkä ratkaisu, joka sopii esimerkiksi hyvin allergikolle – lämpöä ja pehmeyttä se ei tosin jalan alle tuo.

Mattosuurennos näytti hauskalta teipattuna huoneen lattialle. Sen päältä on helppo myös siivota.

Lisää asuntomessuista löydät TÄÄLTÄ.