Instagram

Sirkkanakit ovat saapuneet Raumalle! - maistoimme ja yllätyimme

Sirkkatuotteita on Raumalla tarjolla tällä erää ainakin Prismassa nakkien, makkaran ja kasvispihvien muodossa. Kuvat: Maija Männistö

Sirkkoja siellä ja täällä ja nyt myös lautasella! Suuren hypen aikaansaanut sirkkaruokabuumi on rantautunut Raumalle. Tiistaina Prisman kylmäaltaassa pötkötti paketti poikineen, kun tarjolla oli sirkalla höystettyjä nakkeja, makkaroita ja kasvispihvejä.

Mistään uudesta vegetuotteista nakkien ja makkaroiden suhteen ei ole kyse, sillä esimerkiksi nakeissa sianlihaa on 63 prosenttia ja kuivatun sirkkajauheen osuus tuotteessa on 5,6 prosenttia. Muutoin nakki näyttääkin tavalliselta nakilta, mutta sen pinnasta voi havaita pieniä tuhkamaisia hippuja eli sirkkajauhetta.

Viranomaiset mahdollistivat Suomessa hyönteisten käytön elintarvikkeissa vasta marraskuun alussa. Sen jälkeen joukko yrityksiä on kertonut ryhtyvänsä kasvattamaan sirkkoja ruokatuotteissa käytettäviksi.

Prismassa tällä erää myynnissä olevia sirkkatuotteita valmistava ylöjärveläinen Mattila Bros kertoo Talouselämän haastattelussa käyttävänsä aluksi ulkomailta toimitettavaa sirkkajauhetta tuotteissaan. Yhtiö arvioi, että sen suomalainen toimittaja Nordic Insect Economy kykenee täyttämään yhtiön raaka-ainetarpeen ensi vuoden aikana.

Mutta miltä sirkkanakki sitten maistuu?

Toteutimme Marva Median henkilöstön parissa perinteisen makutestin. Pienen suostuttelun jälkeen suurin osa reilusta paristakymmenestä maistajasta otti haasteen vastaan, mutta viisi sirkkakammoista ja yksi kasvissyöjä kieltäytyivät maistelusta.

"Hyvä maku! Yllättävän savuinen. Napsahtaa ihan niin kuin kunnon nakin kuuluukin."

"Tuoksuu tavalliselle nakille. Oikein hyvä suutuntuma. Parempi kuin odotin."

"Jääköhän tästä sirkan jalkoja hampaiden väliin!? Ihan hyvää."

"Väri vähän harmahtava. Ei ollenkaan puuroinen, vaan ennemmin karkea suutuntuma."

"Aika rasvainen maku ja mössömäinen koostumus."

"Parempi kuin moni perusnakki."

"Ei millään tavalla omituisen makuinen. Lihaisa."

"Jos ei ennakkoon olisi kerrottu, en tietäisi syöväni nyt sirkkanakkia."