Instagram

Mitä voidaan harjoitella, jos yli puolet näytelmästä improtaan? – ohjaajat kertovat, missä vaiheessa opiskelijaspeksi on kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa

Speksilaivan ruorissa ovat näytelmän kirjoittaneet Tiia Rantanen ja Ilmari Immonen, jotka myös tekevät ohjauksen yhteistyönä.

Opintojensa lisäksi Rauman Ylioppilasteatteri Qme:n jäsenet paahtavat kovalla tohinalla kasaan tämän vuoden speksiä, joka kantaa nimeä Burnout. Speksin ensi-ilta on 21. maaliskuuta.

 – Tosi hyvä fiilis tällä hetkellä. Yhteistreenit ovat alkaneet. Palapelin palat on saatu muotoonsa. Vaikka en yleensä olekaan hyvä palapeleissä, niin tämä on sellainen peli, että tätä minäkin osaan pelata, naurahtaa Ilmari Immonen, joka on toinen näytelmän ohjaajista.

– Ens viikolla voi kyllä vielä tulla jännäkakka, nauraa toinen ohjaaja Tiia Rantanen.

Hyvässä vaiheessa siis mennään.

Ja kaikki tehdään itse. Esimerkiksi lavastustiimissä on käsityönopettajaksi opiskelevia, joilla on aiempaa koulutusta puusepän opinnoista.

– Puvustus on valmis, maski on valmis ja lavastuksen kanssa tarvitaan vielä vähän hienosäätöä.

"Impro lähtee siitä, että uskaltaa nolata itsensä."

Mutta miten oikeasti harjoitellaan näytelmää, jossa yli puolet lavalla tapahtuvista asioista improtaan?

– Ensin luodaan hyvä ryhmähenki. Ollaan käytetty viisitoista tuntia ihan vaan pelkästään tutustumiseen. Impro lähtee siitä, että uskaltaa nolata itsensä. Paljon on ollut epävarmuuttakin, mutta ollaan kehitytty, Tiia kertoo.

– Ja joka treenin jälkeen sitä yllättyy, kuinka lahjakasta porukkaa meillä onkaan, Ilari jatkaa.

Speksiä on tekemässä yli 40 opiskelijaa, joista aiempina vuosina mukana olleet voidaan laskea yhden käden sormilla.

– Tämä on sinänsä jännä tilanne, sillä speksiä on tekemässä kokonaan uusi generaatio. Tämä on neljäs speksi, ja aiemmat kolme vuotta porukka on ollut jotakuinkin samaa, mutta nyt he ovat valmistumassa tai jo valmistuneet.

BURNOUT KUUDESSA VIRKKEESSÄ

TIIA: Meillä on tällainen omaan tutkimukseensa kyrpääntynyt tutkija Urho Koukio, joka yksi päivä päättääkin kavaltaa kaikki tutkimusrahat itselleen.

ILMARI: Hän siis saa burnoutin ja päättää, että nyt riittää: otan fygyt messiin ja lähden Karibialle risteilylle.

TIIA: Urho kohtaa laivalla muun muassa hyvin erikoislaatuisen risteilyisännän Bubbe Perssonin, joka on haaveillut kauan Broadway-urasta.

ILMARI: Ja sieltä löytyy myös muun muassa saksalais-suomalainen pariskunta Pekka ja Valtraud, joilla on mielenkiintoinen käsitys todellisuudesta.

TIIA: Urho saa laivalla kokea, että yhtäkkiä ihmiset ympärillä eivät ajattelekaan samalla tavalla kuin hän itse.

ILMARI: Eikä mikään seikkailu ole täydellinen ilman pientä vipinää.

Jesse Vuosjoki ja Emmi Tuominen treenasivat maanantaina kohtauksiaan. Lavastus, joka pidetään Brummin lavalla varsin minimalistisena, on jo hyvällä mallilla sekin.

MIKÄ SPEKSI?

Speksi on musiikin- ja huumorintäyteistä sekä vuorovaikutteista opiskelijateatteria, jossa yleisö saa antaa oman panoksensa omstarteilla.

MIKÄ OMSTART?

Speksissä yleisö tekee omstart-huutoja, jolloin kyseinen kohtaus on niin sanotusti otettava uudelleen. Omstartin voi huutaa sellaisenaan tai määreen kanssa, kuten omstart Disney, jolloin näyttelijät lähtevät toteuttamaan huutoa edeltäneitä hetkiä uudelleen määreen mukaisesti.