Instagram

Suomen parasta twerkkaajaa etsitään Dominossa: "Twerkkaus on ihan sairaan voimaannuttavaa" – näin treenaat ennen SM-mittelöä

Pro Twerk  Finland 2018 -kiertue saapuu lauantaina Dominoon etsimään Suomen parhaimpia twerkkaajia.

Takapuolen heiluttelu on ammattilaisilla varsin vaivattoman näköistä, mutta todellisuudessa lantionseudun hytkyttely on varsin teknistä taiturointia.

Tanssin keskiössä eivät suinkaan ole pakarat, niin kuin monet virheellisesti luulevat, vaan kaikki liike lähtee reisistä, kertoo twerkkauksen ensimmäinen Suomen mestari ja twerk-tanssija Tia-Maria Sokka, joka tunnetaan myös nimellä Tinze. Komean tittelin nainen lunasti vuonna 2015.

– Tämä on asennelaji, joka vaatii paljon tekniikkaa.Twerkkaus on tanssilaji siinä missä muutkin. Hyvää hikiliikuntaa, Sokka sanoo.

Hän on perustanut Helsinkiin Suomen ensimmäisen twerk-studion, jossa oppilaita on nyt jo noin kaksisataa. Pro Twerk -kiertue on niin ikään Sokan kehittelemä. Sen kanssa rundataan ympäri Suomea jo kolmatta vuotta.

Raumalle kiertue saapuu lauantaina ensimmäistä kertaa koskaan. Dominossa järjestetään siis twerk-kisa: kaksi parasta twerkkaajaa jatkaa Helsingin SM-kisoihin, jotka järjestetään 2. kesäkuuta.

– Toiveena on, että kisoihin tullaan pitämään hauskaa. Matalalla kynnyksellä mukaan ja rohkeasti kilpailemaan, kiertueen emäntä heittää iloisena.

– Vähän jännitetään, että miten raumalaiset lähtevät mukaan. Heittäytyminen on se tärkein homma, kilpailua tuomaroiva Sokka muistuttaa ja rohkaisee ainakin kokeilemaan. Toisena tuomarina on twerkkauksen hallitseva Suomen mestari Miittu.

Kisaan voi ilmoittautua paikan päällä. Lisäksi illan aikana on luvassa twerk-esitys ja dj tarjoilee hyvää menoa, Sokka lupaa.

Musiikkivideomaailmasta ja räppipiireistä alkunsa saaneesta twerkkauksesta on tullut suosittu liikuntamuoto niin Suomessa kuin ulkomailla.

Vaikka pakarat heiluvatkin, kokee Sokka tanssilajin olevan nimenomaan naisia kunnioittava. Sana girlpower eli naisenergia viliseekin ammattitanssijan somekanavilla.

Vieläkö twerk-tanssija kohtaa tänä päivänä ennakkoluuloja?

– Olen opettanut twerkkausta nyt noin neljä ja puoli vuotta ympäri Suomea ja ympäpäri Eurooppaa. Neljä vuotta sitten ennakkoluuloja vielä oli, mutta nykyään ei enää juurikaan.

Pikemminkin päinvastoin.

– Twerkkitunnit vetävät nykyisin ihan täyteen. Tämä on kova juttu!

Epäilijät Tinze toivottaa tervetulleeksi tanssitunnille.

– Twerkkaus on tullut tänne pysyäkseen. Se kasvaa ja kehittyy koko ajan niin kuin muutkin tanssilajit. Ja jos jollain niitä ennakkoluuloja vielä on, niin sanoisin, että tervetuloa vaan testaamaan, kuinka rankasta lajista on kyse.

"Neljä vuotta sitten ennakkoluuloja vielä oli, mutta nykyään ei enää juurikaan."

Jos pyllytanssi ei vielä ihan luonnistu, niin ei hätää! Kukaan ei ole seppä syntyessään. Nyt on vielä hyvää aikaa saada oma twerkkipylly hyllymään juuri sopivalla tavalla ennen lauantain kisoja.

Seuraavilla tutorial-videoilla Tinze opettaa ottamaan haltuun twerkkauksen perusliikkeitä.

Ei muuta kuin musat täysille ja voimaantumaan!

Pro Twerk Finland 2018 -kiertue järjestetään Nightclub Dominossa lauantaina 26.5. Katso muut viikonlopun tapahtumavinkit Kaupunkisovellus Kamun menolistasta.