Instagram

Susijengi auuu! - näin virittäydyt illan Slovenia-matsiin

Susijengistä puhuvat taas pienen tauon jälkeen kaikki. Torstai-illan trilleri ja voitoksi väännetty Ranska-kohtaaminen sytyttivät suomalaiset ulvomaan. Korishuumaan pääsee uppoutumaan jälleen tänään, kun Suomi kohtaa Slovenian.

Sinivalkoisten koriin upottamia palloja tuulettamalla pääsee jo fiilistelyssä pitkälle. KAMU kokosi kolmen kohdan listan, joilla illan pelistä saa vielä pikkuisen enemmän irti.

1. ENNAKKOASETELMA

Isot pelit sytyttävät susijengin - se jo tiedetään. Mahtavan fanaattinen kotiyleisö on joukkueelle voimavara, jota ei sovi sivuuttaa.

Entäpä Slovenia?

Maa avasi omat EM-karkelonsa voitolla Puolasta. Erityisen pitelemätön ottelussa oli Goran Dragic, joka upotti ottelussa 30 pistettä. Toinen paha pideltävä Suomen ja Slovenian kohtaamisessa on superlupaus, vasta 18-vuotias Luka Doncic.

Susijengi on kohdannut Slovenian ennen lauantain ottelua EM-tasolla kolmesti. Otteluista kaksi on kääntynyt Suomen voitoksi.

2. MIKÄ HITSIN SCREENI?

Tätä termiä viljellään selostuskopissa ahkerasti, mutta tavallisen pulliaisen voi olla kotisohvalla vaikea erottaa, mistä kentällä tapahtuvasta liikehdinnästä nimitystä oikein käytetään.

Ylen koripallo-susijengi-koripallo -sanakirjassa screeni on selitetty selkeästi: "Koripallossa pyritään hyökkäyksessä ohittamaan puolustaja, eli voittamaan 1 vastaan 1 -tilanne. Taitavat hyökkääjät pystyvät tekemään tämän ilman apua, mutta tilanteen voi hoitaa myös joukkuekaverin avulla. Tähän koripallossa käytetään screenejä.

Tällöin joukkuekaveri asettuu hyökkäyksessä seisomaan toista joukkuekaveria vartioivan puolustajan eteen. Seisomisella hankaloitetaan puolustamista niin, että joukkuekaveri pääsee eroon puolustajastaan."

Screeniin asettuneen pelaajan pitää muistaa pysyä tilanteessa paikoillaan eikä esimerkiksi kyynärpäitä tai polvia saa levittää. Jos pelaaja sortuu näihin, hänelle tuomitaan hyökkääjän virhe.

3. PERSOONAT

Suomen joukkue on täynnä mahtityyppejä! Torstai-illan mittelössä ylitse muiden oli kolme kaveria: Lauri Markkanen, Jamar "Jammu" Wilson sekä Sasu Salin.

Kun Salin piti Suomen joukkoa pystyssä ottelun keskivaiheilla, loistivat Markkanen ja Wilson aivan ottelun loppumetreillä. Periksiantamattoman Wilsonin yksilösuoritus pääsi ansaitusti myös ensimmäisen kisapäivän kohokohtavideolle sijalle yksi.

Hyvät suoritukset kruunataan ottelussa tietty leveillä virneillä ja maukkailla tuuletuksilla.

Suomi - Slovenia, TV1 klo 21