Instagram

Tältä näyttää Vanha Rauma minikoossa – Rauman OKL:n opiskelijoiden tekemät pienoismallit ovat esillä Tammelassa

Näyttelyn rakennuksia saa varovaisesti myös koskea. Kuvat: Henrika Bäcklund

Se on joka kerta yhtä kiehtovaa, kun suuret rakennukset muuttuvat pieniksi. Joskus fiiliksen saa kiipeämällä itse korkealle. Tällä kertaa sellainen on tarjolla Tammelassa.

Näyttelypöydillä komeilevat muiden muassa Vanha Raatihuone, Marela, Isotokila ja Kirstintalo, kun Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksen käsityönopettajaopiskelijat ovat penkoneet Vanhan Rauman historiaa urakalla ja toteuttaneet alueelta pienoismalleja tuotesuunnittelun ja digitaalisen mallintamisen opintojaksoillaan.

– Meillä on täällä uskomaton, oikeasti käsintehty kaupunki. Tätä kulttuuriperintöä ei voi ohittaa, opettaja Maija Esko toteaa perjantaina näyttelyn avajaistilaisuudessa.

Mari Hamppula (vas.), Milla-Mari Salla ja Emilia Jokela halusivat yhteiskuvan porttinsa kanssa.

Opiskelijat ovat pienryhmissä perehtyneet valitsemaansa rakennukseen juurta jaksaen – kirjaimellisesti aina perustuksista kattoparruihin. Opiskelijat kertovat, että valintakriteereinä olivat ainakin väri ja kauniit ikkunat.

– Poikettiin vähän valtavirrasta ja valittiin portti, Milla-Mari Salla aloittaa kertomaan oman ryhmänsä työstä.

– Katto kiinnitti meidän huomion. Ja kun Emilia vielä tiesi jotain portista, niin sitten minä vasta innostuin. Se on yksi Vanhan Rauman vanhimmista porteista, jatkaa Mari Hamppula.

Naulanmäen tuntumassa sijaitseva Naolan portti on säilynyt hyvin juuri sen vuoksi, että katto on suojannut sitä sädesäällä, naiset tietävät kertoa.

Tarinoitakin portista on saatu lukea.

– Portista ei saisi kulkea, sillä siitä tulee epäonnea. Mutta kyllä siitä silti kuljetaan. Me ei kuljettu!

Hämmennystä ällän mallisessa talossa aiheutti esimerkiksi se, että talon päädyt olivat aivan eri levyiset. Ja kyllä - rakennus oikeasti kapeni sisällepäin.

Pienoismallit on piirretty digitaalisesti kaksiulotteisena ja laserleikattu. Osa rakennuspaloista, esimerkiksi monet ikkunat ja savupiiput, on tulostettu 3D-tulostimella. Rakennukset ovat mittakaavaltaan 1:100. Portit on toteutettu suuremmalla mittakaavalla 1:50.

Piirtämisen apuna on käytetty rakennusten olemassa olevia mittapiirroksia ja rakennushistoriaa. Rauman kaupunki, museo ja Tammela ovat olleet prosessissa mukana. Kaupungin arkkitehdit ovat esimerkiksi toimittaneet piirustuksia opiskelijoiden käyttöön.

– Talo on esine, se ei poikkea paljon esimerkiksi vaatteesta. Se suojaa ja turvaa, mutta on jättisuuri. Talo saa paljon muita merkityksiä, kun siitä tulee koti tai kaverin koti, Esko avaa teemoja, joita opiskelijat ovat pohdiskelleet prosessin aikana.

Myös OKL:n mäellä seiskeleva tuulimylly pääsi mukaan pienoismalleihin, vaikkei se varsinaisesti Vanhassa Raumassa sijaitsekaan,

Tavoitteena on ollut saada opiskelijat ajattelemaan, miten tulevaisuuden työympäristössä on mahdollista huomioida kyseisen alueen kulttuuriperintö ja miten sitä voisi hyödyntää opetuksessa.

– Meillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut kurssia, jossa olisi perehdytty Vanhaan Raumaan näin vahvasti, kurssin toinen opettaja Kalle Virta kertoo.

Ennen varsinaisen kurssityön aloittamista opiskelijat saivat tutustua rakennuksiin toteuttamalla vapaamman luonnoksen haluamallaan menetelmällä. Jotkut käyttivät materiaalina pahvia, toiset jopa taikinaa!

Frans Jaloselle (vas.) ja Sami Kettuselle antoisinta oli ongelmanratkaisu. He valitsivat rakennuksensa tornin ja keskeisen sijainnin vuoksi.

Käy tsekkaamassa loput pienoismallit korjausrakentamiskeskus Tammelasta! Nättely on esillä helmikuun loppuun asti. Tammelan aukioloaikoja voi seurata keskuksen nettisivuilta, jonne ne päivittyvät.