Instagram

Talviturkin heitto, uudet perunat ja tikkakisa - juomasuositukset kesän eri tilanteisiin

Rauman Alkon palvelupäällikkö Suvi Raittinen kertoo, että kesä tuntuu jo myymälässä; kausituotteita löytyy hyllystä ja juomasuosituksia grillattaville etsitään jo. Kuva: Maija Männistö

Pääasiassa Alkon myyjiltä tiedustellaan juomasuosituksia tiettyjen ruokien kaveriksi, mutta välillä asiakkaat osaavat yllättää erikoisemmilla toiveilla.

- Tuliaiseksi tai synttäreihin voidaan etsiä tietyn teeman mukaisia tuotteita. Joskus halutaan esimerkiksi viedä synttärilahjaksi viini, jonka etiketissä on tietty vuosiluku, Rauman Alkon palvelupäällikkö Suvi Raittinen kertoo.

Kamu listasi yhdeksän kesäistä tilannetta tai makua, joille Suvi Raittinen pääsi ideoimaan passelin makuparin.

RUOHONLEIKKUU

"Ruohoa leikataan yleensä lämpimällä säällä ja monelta löytyy jo päältäajettava ruohonleikkuri. Siksi suosittelisin tähän kesäpuuhaan juomaksi Alkon 85-vuotishistorian kunniaksi julkaistuja mocktaileja eli alkoholittomia cocktaileja. Niitä löytyy kolmessa eri maussa: kurkku-basilika, karpalo ja mustikka-lime."

MARJAMETSÄ

"Jos haluaa pikkuisen panostaa, kannattaa mukaan pakata esimerkiksi piccolopullo roseeta. Jos taas metsäreissu on menestyksekäs ja sen jälkeen leipoo marjapiirakan, voi sen kaverina tarjota makeahkoa kuohuviiniä. "

MATO-ONGINTA

"Vehnäoluet ovat hyviä yleisoluita, jotka sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen. Suomen järvistä saa saaliksi pääasiassa vaaleaa kalaa, joten sen kanssa voi tarjota kuohareita ja valkoviinejä."

SAUNOMINEN

"Siiderit ja oluet ovat tietenkin hyviä vaihtoehtoja saunan lauteille nautittavaksi. Viiniä ja kuoharia harvemmin nautitaan saunassa, sillä lasista nautittavina juomina ne ovat melko hankalia saunakavereita."

UUDET PERUNAT

"Jos etsii juomaparia pelkille uusille perunoille ja voisilmälle, kannattaa ne yhdistää pilss- tai vehnäoluiden kanssa. Muuten kannattaa miettiä sitä, mitä perunan kanssa tarjotaan. Onko se esimerkiksi kalaa, jonka kanssa valkoviini sopii hyvin?"

MÖKKITULIAINEN

"Tuliaiseksihan voi viedä vaikka mitä! Kausituotteet ja esimerkiksi erikoisoluista kootut kassit ovat hyviä viemisiä. Kannattaa myös miettiä tarvikepuolta - voisiko tuliaiseksi vielä coolerin tai avaajan? Perinteiset viinitalot vannovat edelleen korkkikorkin nimeen, mutta kierrekorkkeja löytyy jo monista viinipulloista."

TALVITURKIN HEITTO

"Kun on kastautunut kylmässä vedessä, voi lämpöä hakea tuhdeista oluista kuten trappistista tai stoutista. Ne ovat sekä aromiltaan että alkoholimäärältään perusoluita vahvempia."

GRILLIMAISTERINA TOIMIMINEN

"Tässä kohtaa voi jo maistella sitä juomaa, jonka on valinnut tarjottavaksi ruuankin kanssa. Esimerkiksi rosee on loistava juoma, joka sopii kaiken grillissä valmistuvan kanssa, on kyse sitten kalasta, kasviksista tai lihasta. Roseessa on marjaisuutta ja raikkautta, sekä valkoviiniä enemmän runkoa."

TIKKAKISA

"Kesken kisan kannattaa juoda alkoholittomia oluita. Ne sopivat nautiskeluun ja janojuomaksi. Ellei ole vielä kovin suuri oluen ystävä, kannattaa aloittaa oluisiin tutustuminen esimerkiksi kirsikoilla, omenalla tai inkiväärillä maustetuilla oluilla. Kun tikkakisa on ratkennut, voi voittajan johdolla poksauttaa vaikka kuohuviinin auki."